יום הקרואסון הבינלאומי, שנחגג מדי שנה ב-30.1, נותן למאפה האהוב, המזוהה עם המטבח הצרפתי, את הכבוד הראוי לו. הסהרון, בעברית צחה, אהוב על כולם, מתוק או מלוח, במילויים שונים כמו שוקולד ושקדים, או ככה, ריק, ותמיד עשיר בחמאה. מוכנים לנסות להכין אותו לבד? לפניכם המתכון המלא והמושקע וגם גרסאות מהירות יותר להכנה. תהנו!

בצק קרואסון בסיסי. באדיבות רולדין 

רכיבים:
* 250 מ״ל מים קרים
* 240 מ״ל חלב 3% שומן
* 120 גרם סוכר
* 500 גרם קמח
* 500 גרם קמח לחם
* 50 גרם שמרים טריים (+ שקית משפר אפיה, אם יש)
* 70 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
* 20 גרם מלח 

לקיפולים:
* 500 גרם חמאה
* 1 ביצה טרופה, להברשה

אופן ההכנה:
1. מניחים בקערת מיקסר עם וו לישה לפי הסדר את המים, החלב, הסוכר ושני סוגי הקמח. מפוררים מעל את השמרים (ומוסיפים את משפר האפיה, אם יש).
2. לשים במהירות איטית 2 דקות, עד לקבלת בצק אחיד. מוסיפים את החמאה והמלח ולשים במהירות בינונית 6 דקות, עד לקבלת בצק חלק, רך ואחיד. מרדדים למלבן בעובי 3-4 ס"מ, עוטפים בניילון נצמד בצורה רפויה ומניחים במקרר לפחות שעה ורצוי למשך הלילה, לתפיחה איטית.
3. מניחים את החמאה במרכז נייר אפיה, מכסים בנייר אפייה נוסף ומרדדים למלבן בגודל 20X25 ס"מ. שומרים במקרר עד לשימוש.
4. על גבי משטח מקומח קלות, מרדדים את הבצק למלבן בגודל 45X25 ס"מ. מניחים את מלבן החמאה על צד אחד של הבצק ומכסים אותו עם הבצק כמו שסוגרים ספר.
5. מהדקים את השוליים עם מערוך ומרדדים שוב למלבן בגודל 80X25 ס"מ. מקפלים את קצות הבצק משני הצדדים לכיוון המרכז כך שהם נוגעים אחד בשני ומקפלים את הבצק על עצמו כמו שסוגרים ספר - בסך הכל 4 שכבות. עוטפים בניילון נצמד ומצננים במקרר שעה.
6. מרדדים את הבצק למלבן בגודל 80X25 ס"מ ומקפלים קיפול מעטפה לשלושה חלקים. עוטפים בניילון נצמד ומצננים במקרר שעה.

קוראסון טייגר (צילום: באדיבות רולדין)
קוראסון טייגר (צילום: באדיבות רולדין)

קרואסון חמאה. באדיבות רולדין 

1.  על גבי משטח עבודה מקומח קלות, מרדדים את הבצק למלבן בגודל 80X25 ס"מ ובעובי 4 מ"מ. 
2. בעזרת סכין חדה מיישרים את השוליים. חותכים את הבצק למשולשים שבסיסם ברוחב 8 ס"מ.
3. מגלגלים כל משולש מהבסיס כלפי הקודקוד תוך כדי מתיחה קלה שלו.
4. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה ומשאירים בין הקרואסונים רווח היקפי של 5 ס״מ. 
5. מברישים את הקרואסונים בביצה טרופה, מכסים בניילון לא נצמד ומניחים להתפחה במקום חמים שעתיים.
6. מחממים תנור ל-170 מעלות. 
7. מברישים שוב בביצה. יש להקפיד שלא להבריש את הצדדים כדי שהעלים שיצרנו לא ידבקו באפיה.
8. אופים בתנור 15-17 דקות, עד להזהבה.

קוראסון חמאה (צילום: באדיבות רולדין)
קוראסון חמאה (צילום: באדיבות רולדין)

קרואסון שוקולד מהיר להכנה. באדיבות ספיר איגל לאתר "השף הלבן" של תנובה

לבצק:
* 3 כוסות קמח תופח
* 2/3כוס סוכר
* 1/2 כוס חלב 
* 1 כוס מים
* קצת תמצית וניל
* 25גרם מרגרינה

למילוי:
פצפוצי שוקולד/ קוביות שוקולד

אופן ההכנה:
1. שמים בקערה את כל המרכיבים, ומערבבים. לשים עד שמרגישים שהבצק לא דביק מדי ומוכן להכנה.
2. כשהבצק מוכן, מרדדים אותו במערוך, עד לעובי של 1/2 ס"מ.
3. מפזרים על הבצק פצפוצי שוקולד.
4. מגלגלים את הבצק עם הפצפוצים לצורה של קוראסון. מי שרוצה יכול גם לגרד בפומפייה שוקולד ולפזר על הקרואסון.
5. אופים בחום של 150 מעלות, בין 20 ל-25 דקות.

קוראסון שוקולד (צילום: ספיר איגל)
קוראסון שוקולד (צילום: ספיר איגל)


קרואסון גבינה מלוח מהיר להכנה. באדיבות דודו בן שמחון לאתר "השף הלבן" של תנובה

רכיבים:
* 1 ק"ג קמח מנופה
* 2 שקיות אבקת אפיה
* 1 כף מלח
* 400 גרם חמאה רכה
* 300 גרם גבינה צהובה מגורדת (כגון "עמק")
* 2 גביעי שמנת חמוצה ׳שמנת של פעם׳, תנובה
* שקית גבינת כנען השף הלבן (500 גרם)

אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל המצרכים, כולל הגבינות, בעזרת מיקסר עם וו גיטרה, עד להיווצרות בצק אחיד.
2. נותנים לבצק לנוח כ-10 דקות בצד. מחלקים את הבצק  ל-10 כדורים.
3. מרדדים כל כדור ובעזרת גלגלת פיצה חותכים ויוצרים כ-15 משולשים מכל עיגול. כל משולש מגלגלים לקרואסון (מהחלק הגדול במשולש לחלק הקטן).
4. מסדרים את הקרואסונים הקטנים בתבניות אפיה, מורחים ביצה ושומשום מעל.
5. אופים ב-180 מעלות עד להזהבה יפה.

בא לכם מלוח? הרי לכם קוראסון גבינה (צילום: דודו בן שמחון)
בא לכם מלוח? הרי לכם קוראסון גבינה (צילום: דודו בן שמחון)