לא פעם שואלים אותי אנשים איך אני יכולה לבלות כל כך הרבה שעות במטבח. "אנחנו רואים עד כמה את טורחת בהכנת מאכלים מושקעים, מכינה מטעמים מורכבים, שלא נדבר על ארוחות החג - איך את עושה את זה?". לפעמים אני מגלה להם את הסוד שלי, ועכשיו אספר אותו גם לכם.
לא תמיד אני מבלה שעות במטבח. יש מגוון מטעמים בדרגות קושי משתנות שאני מכינה בהתאם ללוח הזמנים שלי. את המאכלים המורכבים יותר אני שומרת לאירועים מיוחדים או לארוחות חג. מאכלים חדשים אכין סביב ארוחות קונספט, ואת המנות הקלילות אני שומרת לימים שבהם אין לי הרבה זמן או חשק לשהות במטבח. בכל פעם אני נותנת להם צורת הגשה אחרת או משנה משהו קטן במתכון - כך יוצא ששדרגתי את המנה במינימום מאמץ.
ימים כאלה אופייניים אצלי בעיקר אחרי החגים, אחרי העבודה האינטנסיבית שליוותה אותי במשך שבועות ארוכים. ברוח הזו בחרתי להציע לכם השבוע מספר מנות קלות שעושות הרבה רושם וסוחטות קריאות התפעלות כאשר מגישים אותם לשולחן בצהרי שבת.
נתחיל עם הכובנה. בבקשה לא להיבהל ולהפוך את הדף! האמינו לי שהמאכל הזה ממש פשוט וקל. מכינים בצק שמרים ומתחילים לשחק בעיצוב גלילים קטנים, שאותם דוחסים לכלי אפייה גבוה וזהו - הפלא כבר מתרחש בתנור.
אני ממשיכה בסלט עלעלים ונתחי אנשובי שאותם אפשר להחליף בפלפל חריף, ועוברת לחמין שאותו מכינים בסיר גבוה ורחב, שיכיל את שלל התוספות אשר תמיד סוחטות קריאות התפעלות ושמחה. מסיימים בעוגת שיש האהובה שאותה אפשר להכין בגרסה חלבית או פרווה. אם תכינו אותה בתבנית מעוצבת, היא תעשה עבורכם את העבודה וכך לא תצטרכו לעמול על קרמים וציפויים. שלבו בבצק נטיפי שוקולד או מעט אגוזים גרוסים, בזקו למעלה אבקת סוכר ותהנו מכל הטוב הזה. כי לפעמים הפשטות וקלות ההכנה מנצחות הכל.
כּוּבַּנה
הכובנה היא מעין לחם־עוגה מהמטבח התימני. הלישה וההתפחה החוזרת מקנות לה מרקם וגובה מיוחד. יש משפחות המכינות את הכובנה דווקא ככיכר ארוכה, יש המעשירות את הבצק בביצה ויש המקפידים על מספר לישות והשהיית הבצק בין כל לישה ולישה.
סלט חסה ואנשובי
סלט עם שלל ירקות עליים, עגבניות ופלפל בתיבול חמצמץ מרענן, שנפלא להגיש לצד החמין. אפשר לשלב בו פלפל חריף במקום אנשובי.
חמין חומוס וחיטה / סְכִינָה
"סכינה", החמין המרוקאי, פירושו: "חם". החמין משלב חומוס, גרגירי חיטה, גריסים ואורז. ניתן לשלב גם בטטות המוסיפות גוון נוסף ומתיקות. החיטה והאורז המתבשלים בנפרד בשקיות בד או קוקי הם ממש עדינים.
עוגת שיש
העוגה שהיא הכי בית ופינוק, בחושה בשני צבעים ונימוחה, הנשמרת במיטבה לפחות ארבעה ימים. אפשר לשלב בבצק אבקת קקאו או תוספות כמו פירות מיובשים, אגוזים, צימוקים, פירות מסוכרים. השתמשו בתבנית מעוצבת (כמו בתמונה) להגברת הרושם. חשוב לעטוף את התבנית מיד אחרי האפייה בניילון נצמד. מעל הניחו רדיד אלומיניום עבה וסגרו היטב.