אם עוד היה לכם ספק, השבוע האחרון הבהיר שהקיץ כבר כאן. לכבודו ולכבוד החופש הגדול של הילדים החלטתי לרענן ולהמתיק לכם את הימים החמים בעזרת גלידות תוצרת בית, ללא מכונה. את הגלידות נכין בגרסה המקוצרת.

המתכון הבסיסי פורסם במדור המיתולוגי שלי "עוגת השבוע" בעיתון "לאשה" לפני כשלושה עשורים, ומאוחר יותר אף שיבצתי אותו באחד מספרי העוגות שיצא לאור בשם זה. עם השנים הוא עבר לא מעט שינויים, שדרוגים ושיפורים. בכל פעם יצאה גרסה אחרת. פעם היא התאימה לילדים, בפעם אחרת למבוגרים ותמיד היא הייתה פינוק קריר ומתוק לקיץ.

דבר אחד לא השתנה אף פעם: מעולם לא עשיתי שימוש במכונת גלידה. נכון, אני עוסקת בתחום הקולינריה וידועה כחובבת גאדג'טים למטבח, אבל לא מצאתי לנכון לרכוש מכונת גלידה, גם לא את הפשוטה והקטנה. במקום זה ערכתי ניסויים, שילבתי טעמים ותוספות איכותיות ועבדתי על גרסה מהירת הכנה. כל תוספת (גבינה שמנה, שוקולד מיוחד, תמציות איכותיות, ממרחים, עוגיות ופירות) השפיעה על הגוון, המרקם, והטקסטורה של הגלידה וכמובן על הטעם.

לכן אם במטבח שלכם לא מככבת מכונת גלידה עדיין, תוכלו לנסות אחד מהמתכונים שבחרתי להציע לכם השבוע: גלידת וניל עם שברי עוגיות ופירות, גלידת פיסטוק או גלידת שוקולד ואגוזים. 

# השימוש בחלב מרוכז הופך את הגלידה למתוקה מאוד, תוספת של שמנת מתוקה תעדן את המתיקות. אפשר להוסיף מכל שלם (250 מ"ל).
# שימו לב גם לדרגת המתיקות של הפירות. טעמו את המסה אחרי ההכנה ותקנו בהתאם.
# אם רוצים להעלות את רמת המתיקות, אפשר להשתמש בתחליפי סוכר כמו דבש, מייפל, סירופ אורז ואגבה.
# אפשר להשתמש בפירות טריים או קפואים. אם אתם משתמשים בפירות טריים, בחרו את הבשלים ביותר.
# לקיצור דרך, אפשר להשתמש בפחיות של מיץ פרי קפוא.
# כדי לקבל מרקם חלק ואחיד, טחנו את הפירות בבלנדר. אפשר להשאיר חלק מהפירות גרוסים בדרגות שונות, לקבלת מרקם מעניין.
# בשלב הוספת החלב המרוכז אפשר להוסיף כל סוג של מחית אהובה, ואפשר לשלב שכבות של עוגת תופין או עוגיות בישקוטים.
# אפשר להוסיף לגלידה סוכריות גומי, מרשמלו, אגוזים מסוכרים גרוסים, כדורי שוקולד לבן וחום, קורנפלקס מצופה שוקולד ועוד.
# לא חייבים לקנות תבניות ייעודיות לגלידה, אפשר להשתמש בתבניות סיליקון.
# חשוב להותיר מעט רווח בין מסת הגלידה לשולי התבנית או כלי ההקפאה, כי המסה מתפשטת.
# אם תרצו לחלץ את הגלידה מהתבנית ולפרוס אותה כמו עוגה, רפדו את התבנית בניילון נצמד והשאירו שוליים רחבים. אני מעדיפה להשתמש בתבניות כיכר מסיליקון ובעזרת כף גלידה לחלץ כדורים מתוך התבנית.
# חשוב לאטום היטב את התבנית בניילון נצמד ואחר כך ברדיד אלומיניום.

גלידת וניל עם שברי עוגיות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
גלידת וניל עם שברי עוגיות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

גלידת וניל עם שברי עוגיות ופירות מסוכרים

גלידה זו מזכירה את הטעמים של ילדותי, אז התענגנו על גלידה בטעם וניל, משובצת פירות מסוכרים ומצופה בשוקולד. הפעם בחרתי לשלב בגלידה שברי עוגיות. כדי להשיג גלידה במרקם רך יותר, אתם מוזמנים להוסיף גביע יוגורט 150 מ"ל.

החומרים (לתבנית כיכר):
• 500 מ״ל שמנת מתוקה להקצפה 38% שומן, קרה
• 2־1 טיפות תמצית וניל איכותית או גרגירים ממקל וניל
• 1 גביע חלב מרוכז (400 גרם)
• 1 כוס פירות מסוכרים
• 14 עוגיות אוראו (או כל סוג אהוב אחר) מרוסקות גס

אופן ההכנה:
יוצקים לקערת מערבל חשמלי את השמנת המתוקה ומקציפים במהירות בינונית־גבוהה עד לקבלת מרקם של קציפת מוס. רצוי לא להקציף יתר על המידה.

מוסיפים את תמצית הווניל והחלב המרוכז וממשיכים להקציף במהירות נמוכה, תוך שמירה על מרקם המוס התפוח. מוסיפים בתנועות קיפול עדינות את הפירות המסוכרים והעוגיות המרוסקות ומבליעים היטב במסה.

מעבירים אל תבנית הכיכר בשכבה אחידה. מכסים בניילון נצמד ומניחים מעל יריעת אלומיניום. סוגרים היטב ומכניסים למקפיא למשך מספר שעות או ללילה. יש להוציא את הגלידה מהמקפיא כרבע שעה לפני ההגשה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות + זמן ההקפאה
סוג המנה: חלבית

גלידת פיסטוק (צילום: פסקל פרץ-רובין)
גלידת פיסטוק (צילום: פסקל פרץ-רובין)

גלידת פיסטוק

החומרים (לתבנית כיכר):
• 500 מ״ל שמנת מתוקה להקצפה 38% שומן, קרה
• 1 גביע חלב מרוכז (400 גרם)
• 2־1 טיפות תמצית שקדים או פיסטוק (לא חובה)
• ½ כוס נטיפי שוקולד לבן
• 2 כפות מחית פיסטוקים
• ¾ כוס פיסטוקים גרוסים
לעיטור:
• 1 כפית מחית פיסטוק
• ¼ כוס פיסטוקים טחונים

אופן ההכנה:
יוצקים לקערת מערבל חשמלי את השמנת המתוקה ומקציפים במהירות בינונית־גבוהה עד לקבלת מרקם של קציפת מוס. רצוי לא להקציף יתר על המידה.

מוסיפים את החלב המרוכז וממשיכים להקציף במהירות נמוכה, תוך שמירה על מרקם המוס התפוח. מוסיפים בתנועות קיפול עדינות את תמצית השקדים או הפיסטוק, את נטיפי השוקולד הלבן, מחית הפיסטוקים והפיסטוקים הגרוסים. מבליעים בגלידה בעדינות בתנועות קיפול.

מעבירים את התערובת לתבנית בשכבה אחידה. מפזרים על פני הגלידה נטיפים ממחית הפיסטוק לעיטור ובעזרת קיסם "מושכים" את הנטיפים בצורת גלים. מפזרים על פני הגלידה את הפיסטוקים הטחונים.

מכסים את התבנית בניילון נצמד ומניחים מעל יריעת אלומיניום. סוגרים היטב. מכניסים למקפיא למספר שעות או למשך הלילה.
יש להוציא את הגלידה מהמקפיא כרבע שעה לפני ההגשה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות + זמן ההקפאה
סוג המנה: חלבית

גלידת שוקולד אגוזים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
גלידת שוקולד אגוזים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

גלידת שוקולד ואגוזים

גלידה משפחתית שתשמח לקבל תוספות כמו פקאנים מסוכרים, פירות מסוכרים, פצפוצי שוקולד, עוגיות אוראו מרוסקות ועוד תוספות כיד הדמיון.
אפשר לחלק את הכמות לשניים. מחצית מהגלידה השאירו בטעם וניל ולמחציתה הוסיפו שוקולד מריר מומס או חצי קופסה של נוטלה.

החומרים (לתבנית כיכר):
• 500 מ״ל שמנת מתוקה להקצפה 38% שומן, קרה
• 2־1 טיפות תמצית וניל איכותית או ליקר שוקולד
• 1 גביע חלב מרוכז (400 גרם)
• 100 גרם שוקולד מריר, מומס במיקרוגל במספר פולסים (או ממרח שוקולד אגוזים)
• 100 גרם שוקולד מריר אגוזים, שבור לפיסות קטנות או גרוס
לעיטור:
• ½ כוס ברס בוטנים או אגוזים (בוטנים קלויים מקורמלים, להשיג בחנויות למוצרי אפייה)
• ½ כוס פולי קקאו גרוסים

אופן ההכנה:
יוצקים לקערת מערבל חשמלי את השמנת המתוקה ומקציפים במהירות בינונית־גבוהה עד לקבלת מרקם של קציפת מוס. רצוי לא להקציף יתר על המידה.

מוסיפים את תמצית הווניל או ליקר השוקולד ואת החלב המרוכז, וממשיכים להקציף במהירות נמוכה תוך שמירה על מרקם המוס התפוח. מוסיפים בתנועות קיפול עדינות את השוקולד המומס ומבליעים במסה. מוסיפים את חתיכות השוקולד ומבליעים היטב בתערובת.

מעבירים את התערובת לתבנית בשכבה אחידה. מעטרים במעט ברס בוטנים או שקדים ופולי הקקאו. מכסים בניילון נצמד ומעליו מניחים יריעת אלומיניום. סוגרים היטב. מכניסים למקפיא למספר שעות או למשך הלילה. יש להוציא את הגלידה מהמקפיא כרבע שעה לפני ההגשה.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: 20 דקות + זמן ההקפאה
סוג המנה: חלבית