אחד הפתרונות הנהדרים לארוחת ערב בימים החמים היא הברוסקטה. זוהי מנת פתיחה שהגיעה אלינו מהמטבח האיטלקי, טוסטונים קטנים שמתאימים לאירוח ולנשנוש קליל.

להכנת ברוסקטות משתמשים בפרוסות לחם קלוי ומתובל. לרוב משתמשים בבגט, אבל אפשר גם להכין את הברוסטקות מג'בטה, לחם כפרי או לחם אחר. על הפרוסות מניחים ממרחים ותוספות כמו סלט ירקות חתוך דק, סלט פירות, גבינות או דגים מלוחים (אנשובי, סרדינים או טונה). אחרי שבוחרים את המצע הרצוי, מתחילים במשחקי התאמה על מנת לקבל פרוסות יפהפיות בטעמים ובצבעים שונים.

בארוחת הערב הקיצית הקלילה תוכלו להגיש לצד הברוסקטות גם פריטטת בייבי זוקיני על מצע של פרוסות בצל סגול, שאת המתכון לה תמצאו כאן. ואם בין המצטרפים לארוחה שלכם יש גם טבעונים, תוכלו להציע להם פריטטה מיוחדת וטעימה על בסיס קמח חומוס.

  • למתכונים נוספים של פסקל, לחצו כאן

פירות וירקות באדיבות נוי השדה

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

ברוסקטות צבעוניות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
ברוסקטות צבעוניות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

ברוסקטה

במתכון המופיע כאן תמצאו את כל חומרי הגלם שבהם השתמשתי להרכבת הברוסקטות. עשיתי כאן שימוש במגוון של תוספות בשילובים שונים, בכל פעם 2־3 תוספות. אתם יכולים לראות בעצמכם כמה רושם עושה המגוון כשהוא מונח על השולחן. אתם לא חייבים להשתמש בכל חומרי הגלם המצוינים כאן. זה הזמן ליצירתיות.

החומרים (ל־8־6 סועדים):
• 1 לחם כפרי, ג'בטה או 2־3 בגטים (תלוי במספר הסועדים)
• 3 שיני שום
• 1 צנצנת של ממרח פסטו
• 1 צנצנת של ממרח עגבניות מיובשות
• 1 כדור (100־150 גרם) גבינת מוצרלה פרוסה לעובי ½־1 ס"מ
• 1 גבינת שמנת טבעית או מתובלת בעירית, בשמיר או בשאטה
• 1 צנצנת אנשובי בשמן
• 3־2 עגבניות פרוסות דק
• סלסילה של מיקס עגבניות שרי פרוסות
• 5 קישואי בייבי, פרוסים דק מאוד בעזרת קולפן
• 10 פטריות שמפיניון קטנות, פרוסות
• 5 פלפלונים חריפים או מתוקים בגוונים שונים, חתוכים לפרוסות
• 1 צנצנת מלפפונים ננסיים כבושים במלח או בחומץ, חתוכים לאורכם
• 1 בצל סגול פרוס דק
• 10 צנוניות קטנות, פרוסות
• 1 צנצנת צלפים
• 1 אשכול ענבים אדומים חצויים
• זיתים מגולענים כהים או ירוקים, פרוסים
• 5־4 עלי בזיליקום קצוצים דק או מפוצלים לעלים דקים
• חופן עלי אורגנו טריים
• חופן עלעלי מיקרו צנונית
• חופן עלעלי מיקרו חרדל אדום
• חופן פטרוזיליה או כוסברה או שמיר
• מלח גס
• פלפל שחור גרוס
• שמן זית

אופן ההכנה:
פורסים את הלחם באלכסון לפרוסות בעובי 1 ס"מ. קולים קלות בתנור או בטוסטר. משפשפים כל פרוסה קלויה בשן שום.
להכנת ברוסקטה בסיסית: הניחו על הלחם פרוסת עגבנייה, מעליה פרוסת מוצרלה ומעל עלי בזיליקום. טפטפו מעט שמן זית, פזרו מלח והגישו.
להכנת טעמים נוספים: מורחים את הממרח הרצוי על הפרוסה ומסדרים מעליו את התוספות (הקפידו על שילובים נכונים של טעמים וצבעים). מפזרים מעל עלעלי מיקרו, בזיליקום או אורגנו. בוזקים מעט שמן זית, מלח ופלפל גרוס. מסדרים את הברוסקטות על מגש רחב ומגישים.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה (תלוי במידת היצירתיות)
סוג המנה: בשרית/חלבית/פרווה (בהתאם לתוספות)

פריטטת בייבי זוקיני, עשבי תיבול ובצל סגול (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פריטטת בייבי זוקיני, עשבי תיבול ובצל סגול (צילום: פסקל פרץ-רובין)

פריטטת בייבי זוקיני, עשבי תיבול ובצל סגול

החומרים (ל־2 סועדים):
• 5 בייבי זוקיני
• 4 כפות שמן זית
• 1 בצל סגול בינוני, חתוך לפרוסות דקות
• ִ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה
• ¼ כוס כוסברה קצוצה
• 3 גבעולי בזיליקום אדום או ירוק או שילוב של השניים, קצוצים דק
• 2 בצלים ירוקים קצוצים דק
• 3 ביצים בגודל L
• מלח ופלפל גרוס, לפי הטעם

לעיטור ולהגשה:
• עלי בזיליקום ירוק וסגול
• 1 בצל סגול קצוץ או פרוס לפרוסות דקיקות
• 4־3 צנוניות קטנות פרוסות דק

אופן ההכנה:
מגררים במגררת גסה ארבעה קישואי זוקיני. את הקישוא הנותר חותכים לפרוסות דקות ומניחים בקערית נפרדת.
מחממים את שמן הזית במחבת בינונית ומסדרים בתוכה מחצית מפרוסות הבצל וביניהן מסדרים מחצית מפרוסות הקישואים. מטגנים עד להזהבה. מוסיפים אל קערת הזוקיני המגוררים את הפטרוזיליה, הכוסברה, הבזיליקום, הבצלים הירוקים והביצים. טורפים הכל לבלילה אחידה. מתבלים לפי הטעם במלח ופלפל.
יוצקים את הבלילה על הבצל המטוגן ומנמיכים את הלהבה. מטגנים עד ששולי הבלילה נקרשים. מסדרים על פני הבלילה את שאר פרוסות הבצל ופרוסות הזוקיני, מכסים את המחבת וממשיכים לטגן עד שהתערובת נקרשת באופן אחיד.
בשלב הזה אפשר להכניס את המחבת עם הפריטטה לתנור, להשחמה ולסיום הבישול או להפוך אותה לצד השני ולטגן עד להשחמה אחידה.
מעטרים בבצל ובבזיליקום ומגישים חם.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: פרווה

פריטטת חומוס ועגבניות שרי (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פריטטת חומוס ועגבניות שרי (צילום: פסקל פרץ-רובין)

פריטטת חומוס ועגבניות שרי

פריטטה בהשראת הבלוג thekitchensinkblog. ערכתי במתכון שינויים לטעמי. טבעונים יכולים לוותר על קישוט המנה בפרמזן.

החומרים (למחבת ברזל בקוטר 22־21 ס"מ):
• ½1 כוסות קמח חומוס
• ½ כפית מלח
• ½ כפית פלפל שחור גרוס
• ½ כפית כמון
• ¼ כפית פלפלת חריפה
• 6 כפות שמן זית
• ¾1 כוסות מים
• 1 בצל קטן, קצוץ דק
• 1 כף רוזמרין קצוץ או תימין

להגשה:
• 4 עגבניות שרי אדומות חצויות
• 4 עגבניות שרי צהובות חצויות
• 4 עגבניות אשכול ירוקות חמצמצות, חצויות
• 4 עגבניות שרי כתומות חצויות
• 3 פטריות שמפיניון חתוכות לפרוסות
• 1 פלפלון אדום קטן, חתוך לפרוסות דקיקות
• 1 פלפל צהוב קטן, חתוך לפרוסות קטנות
• 2 צנוניות קטנות, חתוכות לפרוסות דקיקות
• 4־5 גבעולי בזיליקום ירוק וסגול, מפוצלים לעלעלים קטנים
• ½ כוס תלתלי פרמזן (לא חובה)
• שמן זית
• מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
מניחים את קמח החומוס בקערה בינונית, מוסיפים מלח, פלפל שחור, כמון ופלפלת אדומה חריפה. מערבבים ומוסיפים בהדרגה ותוך בחישה את המים ושתי כפות שמן זית. מערבבים עד לקבלת בלילה (לא להיבהל, הבלילה קצת נוזלית). מכסים בניילון נצמד ומניחים על השיש לפחות לשעתיים וחצי.
מחממים את מחבת הברזל על להבה בינונית־גבוהה. מוסיפים 3 כפות שמן זית ומחממים היטב. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים מספר דקות עד להזהבה. מפזרים חצי מכמות הרוזמרין, יוצקים את הבלילה ומשטחים לשכבה אחידה. מפזרים את יתר הרוזמרין ומטפטפים מעל את כף שמן הזית שנותרה.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (190־200 מעלות) אופים במשך 20־25 דקות, עד שהפריטטה מתייצבת במרכז והשוליים פריכים. ממשיכים לאפות בצלייה עוד 2־3 דקות עד להשחמה והזהבה קלה. מוציאים מהתנור, נותנים לפריטטה להתייצב ומעבירים לכלי הגשה. מסדרים על פני הפריטטה את הירקות החתוכים בתלולית נמוכה, מפזרים את הפרמזן ומזלפים שמן זית. בוזקים מלח ופלפל ומגישים חם.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 35 דקות
סוג המנה: חלבית (פרווה ללא הפרמזן)