ישנה גם חשיבות להחזרת הנוזלים לגוף בצורה הדרגתית, שתתרום להתאוששות הגוף במהירות אחרי היום החם שעברנו. עדיף לא לסיים בקבוק גדול של ליטר וחצי בשלוק אחד, אלא לשתות לאט.
מה מומלץ לשתות? קודם כל מים. יש המעדיפים משקאות אחרים כמו לימונדה קרה ומרעננת או סובייה (פפיטאדה) - משקה מהמטבח הבלקני שעשוי מגרעיני מלון. אחרים יעדיפו פלודה סיב מהמטבח הפרסי, משקה תפוחים חמוץ־מתוק, מתובל בלימון ומי זהֵר (פריחת הדרים). הפלודה הוא למעשה שם כללי למשקאות קינוח מרווים וצוננים.
אחרי השתייה הקרה עוברים לחליטות תה או תה ירוק ורק בסוף קפה שחור. לצד המשקאות נוהגים להגיש עם סיום הצום ריבות טובות, עוגיות יבשות ועוגות תופין ותפוזים. כל אלו באים למלא את המאגרים שלנו בגלוקוז שאיבדנו במהלך היממה האחרונה.
לפני סיום הצום נתחיל בהכנת קנקן של משקה תה רגיל או ירוק, מתובל במבחר עשבי תיבול כמו לואיזה, לימונית, נענע, קורנית וגרניום רפואי. את כל הטוב הזה נמתיק ב־3־2 כפות דבש ונגיש חם אל השולחן. לצד התה נכין משקה לימונים, משקה מגרעיני מלון, לפתן ברד ועוד. את המשקאות ילוו עוגיות שומשום נפלאות וקלות להכנה ועוגת תפוזים מושלמת.
עוגיות שומשום
• ½ כוס שומשום
מניחים בעקרת מערבל חשמלי עם וו גיטרה את כל החומרים ולשים במהירות בינונית, עד לקבלת בצק אחיד וחלק, נעים למגע וטיפה שומני אך לא דביק.
מרטיבים את הידיים ויוצרים כדורים בקוטר של כ־3 ס"מ. מגלגלים אותם בשומשום ומסדרים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה ברווחים שווים. משטחים קלות בכף היד את העוגיות.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 15־10 דקות, עד לקבל גוון חום זהבהב. מצננים ושומרים בכלי בעל סגירה הרמטית.
משקה לימונים/לימונענע
משקה גרעיני מלון/פפיטאדה/סובייה
משקה מרענן ומרווה שעשוי מגרעיני מלון שאותם אוספים ומייבשים. במטבח היווני הוא מוכר בשם "פפיטאדה" והטורקים קוראים למשקה "סובייה".
מעבירים את הגרעינים הטחונים לחיתול בד וסוגרים היטב. מכניסים את החיתול הסגור לתוך קערה עם מים ומשרים במקרר לפחות יומיים־שלושה למיצוי הטעמים. מדי פעם רצוי לפתוח את החיתול ולערבב את אבקת הגרעינים.
אל הנוזלים הבהירים מוסיפים סוכר לפי הטעם, ומגישים קר עם קוביות קרח.
משקה תפוחים מתובל/פלודה סיב
את המשקה אפשר להכין כמשקה קר, מעוטר בפרוסות לימון. אופציה שנייה היא להכין אותו כגרניטה צוננת, מעוטרת באגוזים או פיסטוקים טחונים.
• 4־3 פרוסות לימונים
יוצקים את המים לקערה עמוקה, מוסיפים דבש, סוכר, מיץ לימון, מי ורדים ותפוחים מגוררים. מערבבים היטב ושומרים במקרר עד להגשה. מוסיפים פרוסות לימון וקוביות קרח ומגישים.
לגרניטה: יוצקים לסיר את המים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הדבש והסוכר, מערבבים וממיסים בנוזלים. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים. יוצקים לתבנית מלבנית בינונית, מכסים ביריעת ניילון נצמד ושומרים במקפיא לשעה וחצי־שעתיים, או ללילה.
מוציאים מהמקפיא 10 דקות לפני ההגשה, מגרדים את הקרח בכף ויוצרים שבבים של גרניטה. מניחים בקערות הגשה אישיות ומעטרים באגוזים או בפיסטוקים מגוררים. מגישים קר.
עוגת תפוזים של סבתא אסתר
מכניסים את הביצים לקערת מערבת חשמלי ומתחילים לערבל. ברגע שנוצר קצף מוסיפים להן באטיות ובהדרגה את הסוכר. מקציפים כ־8 דקות עד לקבלת קצף בהיר ותפוח.
מקפלים את הקמח וקמח השקדים אל הקצף בשתיים־שלוש פעמים. מוסיפים את השמן, מיץ התפוזים והקליפות המגוררות. מוסיפים את יתר החומרים ומבליעים לקבלת תערובת אחידה. מעבירים את הבצק אל התבנית שבחרתם.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים 35־40 דקות, עד שמתקבל גוון חום זהוב והעוגה קפיצית למגע. מצננים.