שעת חליטה: צום יום כיפור הוא חלק בלתי נפרד מהזהות היהודית שלנו. המסורת, התענית וחשבון הנפש. רבים מתכוננים היטב לקראת הצום, אך שוכחים שגם בעת שבירתו חשוב להקפיד על מספר כללים תזונתיים. המטרה התזונתית בסיום הצום היא לספק לגוף את מה שהוא באמת צריך ולא להעמיס עליו עודף מזון - שעלול ליצור הרגשת כבדות ותחושות לא נעימות במערכת העיכול.

כיפור 2021: אלו זמני כניסת ויציאת הצום - לחצו כאן

ישנה גם חשיבות להחזרת הנוזלים לגוף בצורה הדרגתית, שתתרום להתאוששות הגוף במהירות אחרי היום החם שעברנו. עדיף לא לסיים בקבוק גדול של ליטר וחצי בשלוק אחד, אלא לשתות לאט.

מתכונים נוספים ניתן למצוא באתר הקולינרי של פסקל פרץ רובין

מה מומלץ לשתות? קודם כל מים. יש המעדיפים משקאות אחרים כמו לימונדה קרה ומרעננת או סובייה (פפיטאדה) - משקה מהמטבח הבלקני שעשוי מגרעיני מלון. אחרים יעדיפו פלודה סיב מהמטבח הפרסי, משקה תפוחים חמוץ־מתוק, מתובל בלימון ומי זהֵר (פריחת הדרים). הפלודה הוא למעשה שם כללי למשקאות קינוח מרווים וצוננים.

אחרי השתייה הקרה עוברים לחליטות תה או תה ירוק ורק בסוף קפה שחור. לצד המשקאות נוהגים להגיש עם סיום הצום ריבות טובות, עוגיות יבשות ועוגות תופין ותפוזים. כל אלו באים למלא את המאגרים שלנו בגלוקוז שאיבדנו במהלך היממה האחרונה.

לפני סיום הצום נתחיל בהכנת קנקן של משקה תה רגיל או ירוק, מתובל במבחר עשבי תיבול כמו לואיזה, לימונית, נענע, קורנית וגרניום רפואי. את כל הטוב הזה נמתיק ב־3־2 כפות דבש ונגיש חם אל השולחן. לצד התה נכין משקה לימונים, משקה מגרעיני מלון, לפתן ברד ועוד. את המשקאות ילוו עוגיות שומשום נפלאות וקלות להכנה ועוגת תפוזים מושלמת.

עוגיות שומשום

עוגיות שומשום (צילום: פסקל פרץ-רובין)עוגיות שומשום (צילום: פסקל פרץ-רובין)

החומרים (ל־25־30 עוגיות, תלוי בגודל הכדורים)

• 1 כוס קמח תופח מאליו
• 1 כוס שומשום
• קורט אבקת סודה לשתייה
• קורט מלח
• 2 כפות שקדים, טחונים
• 1 כף טחינה גולמית
• ½ כוס סוכר חום
• 1 שקית סוכר וניל
• 1 ביצה L
• 4 כפות שמן
• 2 כפות מיץ תפוזים

לעיטור

• ½ כוס שומשום

אופן ההכנה

מניחים בעקרת מערבל חשמלי עם וו גיטרה את כל החומרים ולשים במהירות בינונית, עד לקבלת בצק אחיד וחלק, נעים למגע וטיפה שומני אך לא דביק.

מרטיבים את הידיים ויוצרים כדורים בקוטר של כ־3 ס"מ. מגלגלים אותם בשומשום ומסדרים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה ברווחים שווים. משטחים קלות בכף היד את העוגיות.

בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 15־10 דקות, עד לקבל גוון חום זהבהב. מצננים ושומרים בכלי בעל סגירה הרמטית.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־25 דקות
סוג המנה: פרווה

משקה לימונים/לימונענע

לימונענע (צילום: פסקל פרץ-רובין)לימונענע (צילום: פסקל פרץ-רובין)

החומרים (ל־6 כוסות)

• 8־6 כפות סוכר (אפשר להפחית את כמות הסוכר או להשתמש בתחליף, למשל בדבש)
• 4 לימונים גדולים
• 6 כוסות מים

להגשה

• 1 לימון, פרוס לפרוסות דקות
• חופן עלי נענע
• חופן עלי לואיזה או ¼ כוס עלי גרניום רפואי ותימין

אופן ההכנה

שמים את הסוכר בקנקן רחב. סוחטים את הלימונים לתוכו, בוחשים היטב, מסלקים את החרצנים ומוסיפים את המים. בוחשים היטב עד שהסוכר נמס. חשוב לטעום את המשקה, ולתקן את רמת המתיקות בהתאם לטעמכם האישי.
לפני ההגשה מוסיפים פרוסות לימונים, עלי נענע, לואיזה או שילוב של גרניום רפואי ותימין. מערבבים היטב, מוסיפים כוס קוביות קרח ומגישים קר.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 10 דקות
סוג המנה: פרווה

משקה גרעיני מלון/פפיטאדה/סובייה

משקה מרענן ומרווה שעשוי מגרעיני מלון שאותם אוספים ומייבשים. במטבח היווני הוא מוכר בשם "פפיטאדה" והטורקים קוראים למשקה "סובייה".

משקה גרעיני מלון (צילום: פסקל פרץ-רובין)משקה גרעיני מלון (צילום: פסקל פרץ-רובין)

החומרים (ל־6 כוסות)

• כ־300 גרם גרעיני מלון, נקיים ומיובשים, לא קלופים, טחונים דק
• ¼2 ליטר מים
• סוכר, לפי הטעם

אופן ההכנה

מעבירים את הגרעינים הטחונים לחיתול בד וסוגרים היטב. מכניסים את החיתול הסגור לתוך קערה עם מים ומשרים במקרר לפחות יומיים־שלושה למיצוי הטעמים. מדי פעם רצוי לפתוח את החיתול ולערבב את אבקת הגרעינים.

אל הנוזלים הבהירים מוסיפים סוכר לפי הטעם, ומגישים קר עם קוביות קרח.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כחצי שעה + ימי ההשריה  
סוג המנה: פרווה

משקה תפוחים מתובל/פלודה סיב

משקה גרעיני מלון (צילום: פסקל פרץ-רובין)משקה גרעיני מלון (צילום: פסקל פרץ-רובין)

את המשקה אפשר להכין כמשקה קר, מעוטר בפרוסות לימון. אופציה שנייה היא להכין אותו כגרניטה צוננת, מעוטרת באגוזים או פיסטוקים טחונים.

החומרים (ל־6 כוסות)

• 3 כוסות מים
• ¾ כוס דבש
• 3 כפות סוכר
• ¾ כוס מיץ לימון טרי
• 2 טיפות מי ורדים
• 5 תפוחי עץ (מכל סוג), מגוררים במגררת גסה

לעיטור והגשת משקה

• 4־3 פרוסות לימונים

לעיטור והגשת גרניטה
• 50 גרם פיסטוקים, קצוצים

אופן ההכנה

יוצקים את המים לקערה עמוקה, מוסיפים דבש, סוכר, מיץ לימון, מי ורדים ותפוחים מגוררים. מערבבים היטב ושומרים במקרר עד להגשה. מוסיפים פרוסות לימון וקוביות קרח ומגישים.

לגרניטה: יוצקים לסיר את המים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הדבש והסוכר, מערבבים וממיסים בנוזלים. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים. יוצקים לתבנית מלבנית בינונית, מכסים ביריעת ניילון נצמד ושומרים במקפיא לשעה וחצי־שעתיים, או ללילה.

מוציאים מהמקפיא 10 דקות לפני ההגשה, מגרדים את הקרח בכף ויוצרים שבבים של גרניטה. מניחים בקערות הגשה אישיות ומעטרים באגוזים או בפיסטוקים מגוררים. מגישים קר.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־10 דקות (לא כולל זמן ההקפאה)
סוג המנה: פרווה

עוגת תפוזים של סבתא אסתר

עוגת תפוזים של סבתא אסתר (צילום: פסקל פרץ-רובין)עוגת תפוזים של סבתא אסתר (צילום: פסקל פרץ-רובין)

החומרים (לתבנית מסולסלת בקוטר 26 ס"מ או סיר פלא)

• 4 ביצים
• ½1 כוסות סוכר
• ½1 כוסות קמח, מנופה
• ½ כוס שקדים מולבנים, טחונים דק מאוד (קמח שקדים)
• ½ כוס שמן
• ½ כוס מיץ תפוזים
• 1 כף קליפת לימון, מגוררת
• 1 כף קליפת תפוז, מגוררת
• 1 כף קוניאק
• ½ כפית תמצית וניל
• ½ כפית תמצית רום או ליקר תפוזים
• 1 שקית אבקת אפייה

אופן ההכנה

מכניסים את הביצים לקערת מערבת חשמלי ומתחילים לערבל. ברגע שנוצר קצף מוסיפים להן באטיות ובהדרגה את הסוכר. מקציפים כ־8 דקות עד לקבלת קצף בהיר ותפוח.

מקפלים את הקמח וקמח השקדים אל הקצף בשתיים־שלוש פעמים. מוסיפים את השמן, מיץ התפוזים והקליפות המגוררות. מוסיפים את יתר החומרים ומבליעים לקבלת תערובת אחידה. מעבירים את הבצק אל התבנית שבחרתם.

בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים 35־40 דקות, עד שמתקבל גוון חום זהוב והעוגה קפיצית למגע. מצננים.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה