לכבוד ט"ו בשבט: שלושה מתכונים חגיגיים ומפתיעים עם פירות יבשים

רגע לפני ט"ו בשבט פסקל נכנסת למטבח ויוצאת עם חגיגת פירות מיובשים בהכנה ביתית ושלושה מתכונים קלילים ומושלמים שישדרגו לכם את ארוחת החג בלי מאמץ

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
פירות מיובשים לט"ו בשבט
פירות מיובשים לט"ו בשבט | צילום: פסקל פרץ-רובין
4
גלריה

זה מספר שבועות אני פוגשת את הפירות המיובשים, כשהם מוכנים כבר לט"ו בשבט, בין שהם עטופים וארוזים ובין שהם נערמים בערימות גדולות בשווקים. כשמתקרבים לדוכנים, מבחינים בשני סוגי פירות מיובשים:

הראשונים - והבולטים - הם אלו שעברו תהליך ייבוש עם חיזוק של סוכר. רובם עברו תהליכי שימור על ידי עישון באמצעות גופרית, המגינה על הפירות מפני קלקול, מחזקת את צבעם הטבעי ומקנה להם את הגוון הזוהר והבוהק האופייני להם. הגופרית הזו, אגב, היא הסיבה לכך שמאוד חשוב לשטוף ולנגב היטב את הפירות המיובשים לפני אכילתם.

הסוג השני הוא הפירות המיובשים האורגניים, שעברו תהליך ייבוש טבעי כמעט ללא תוספות סוכר וחומרים משמרים. אומנם הגוון שלהם פחות זוהר ואולי פחות מזמין, אבל טעמם מוצלח הרבה יותר, הם לא עתירי קלוריות, וערכם התזונתי נשמר.

ויש סוג שלישי, שכמעט לא פוגשים בשווקים - אלו הפירות הטריים שעוברים ייבוש במכונה ביתית. ההכנה ממש פשוטה, והתוצאה פשוט מושלמת. אני בוחרת פירות שזמינים במקרר, פורסת, טובלת במעט מיץ לימון ומשם הדרך אל מכשיר הייבוש קצרה.

אני מסדרת את הפירות בשורות על המגשים, כשהפרוסות צמודות זו לזו, סוגרת את המכשיר ולוחצת בחדווה על כפתור ההפעלה, כדי להוציא מהם את המיץ. ממש ככה, כפי שזה נשמע.

את הפירות המיובשים אפשר לשמור במשך זמן ארוך בצנצנות זכוכית במקרר. אחסונם בארון במקום לח, לעומת זאת, יוביל להתפתחות מהירה של עובש. כיום אפשר למצוא בחנויות לכלי בית כילה קטנה, שאותה פותחים מעל למגש הפירות המיובשים והיא מגינה עליהם מיתושים וברחשים שמתיישבים עליהם כשהם נותרים חשופים על השולחן.

לכבוד ט"ו בשבט אנו מכינים מנות שמשלבות פירות מיובשים, אבל למה לא לעשות כך לאורך כל השנה? אם תוסיפו למנות הבשר או העוף שזיפים, תאנים או משמשים מיובשים - תופתעו מהתוצאות. נסו לאפות בשר עם משמשים מיובשים, ותקבלו בשר מושחם ובעל מתיקות עדינה.

למעשה, אפשר וכדאי לשלב בתבשילים או במאפים גם פירות טריים. ברגע שנחשפים לעסיסיות הפירות החמים, נשבים בקסם הפרי. אחרי הרבה שנים והרבה שעות אפייה למדתי לאהוב את המרקם המתקבל מהשילוב בין פרי לבצק. כיום אני נוהגת להחזיק במקרר פירות מיובשים, כך אני יכולה להכין מהם עוגות נהדרות בכל עת.

לכבוד החג, בחרתי להציע לכם להכין בארוחה החגיגית תוספת של אורז ופירות מיובשים, אשר תקפיץ כל מנת בשר שתגישו. משתמשים במנה באורז בסמטי לצד שלל פירות מיובשים וצנוברים, המקנים לו לבוש עשיר וחגיגי וטעם מושלם.

המתכון השני הוא להכנת לחם. בדרך כלל בחגים אני נוהגת להכין חלות או לחמניות, הפעם בחרתי בלחם שכולו משובץ בפירות מיובשים, ומרקמו וטעמו מזכירים עוגה עשירה.

המתכון השלישי הוא לעוגת פירות מיובשים, שאותה אני מגישה לצד כוס תה חם בסיום ארוחת החג. זו עוגה קלה מאוד להכנה ופשוט מושלמת, שמככבת במטבחי בארוחות מיוחדות לאורך כל השנה.

בשעת הבחישה נדמה שהחומרים לא בדיוק נכונים או מדויקים ולא בטוח שתצא עוגה, אך אל פחד - אחרי האפייה תופתעו מאוד. מתקבלת עוגה יבשה קלות ועשירה, וכשפורסים ממנה פרוסות דקיקות, נחשפת טקסטורה יפהפייה. אתם מוזמנים לשלב בעוגה כל פרי מיובש שתבחרו, ובהתאם לו תקבלו עוגה שונה בכל פעם. היא נשמרת במקרר עד כחודש.

אורז ופירות יבשים
אורז ופירות יבשים | צילום: פסקל פרץ-רובין

אורז חגיגי, עשיר בפירות מיובשים

לחם פירות יבשים
לחם פירות יבשים | צילום: פסקל פרץ-רובין
עוגת פירות יבשים
עוגת פירות יבשים | צילום: פסקל פרץ-רובין
תגיות:
מתכונים
/
פירות יבשים
/
ט"ו בשבט
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף