רגע לפני שאנחנו מאחסנים את התחפושות בארון, בחרתי להציע לכם השבוע מספר מתכונים העושים שימוש בפרג. אם אפיתם לכבוד החג אוזני המן ממולאות בפרג או עוגות פרג למיניהן, אני מאמינה שנותרתם עם כמות מסוימת של הזרעים השחורים, שאפשר לשלב במטעמים שונים.

הפרג הוא מסוג המאכלים שהקשר עמם נבנה על סמך המפגש הראשון. אם טעמתם מאכל המכיל פרג והוא לא הוכן בדרך הנכונה או שטעמו היה מריר מעט ולא ערב לחך, רוב הסיכויים שבעתיד תתרחקו מהגרגרים השחורים הללו ותסרבו לטעום מאכל המכיל אותם. אבל אם ההתנסות הייתה חיובית - בוודאי תהפכו למכורים לטעם הנפלא.

חיי המדף של הפרג הם קצרים. אם שומרים אותם זמן ממושך, הם מתעפשים והופכים למרים. לכן כדי שלא תזרקו את זנבות הפרג שנותרו לכם במקרר, בחרתי שלושה מתכונים העושים בהם שימוש.

המתכון הראשון הוא להכנת חלה. מדובר במסורת להכנת חלות לכבוד סעודת פורים. במטבח הפולני למשל, מכינים חלה מתוקה הנקראת קעיליטש. היא קלועה ממספר רצועות בצק, המסמלות את החבלים שבהם נתלו המן ובניו. נהוג להכין מאותו בצק גם לחמניות הנקראות "בראכעס" (כלומר, ברכות).

במטבח המרוקאי נקראת החלה המיוחדת לפורים "בוייז'ו די פורים". היא עשירה באגוזים וצימוקים, ומעוטרת בביצים קשות ובשקדים. יש המכינים חלה אחת גדולה ויש המכינים מספר חלות אישיות, שבמרכז כל אחת מהן נעוצה ביצה קשה אחת. הביצים הקשות, מחוברות ומחוזקות על ידי רצועות בצק, מסמלות את עינו הרעה של המן. את החלות האישיות נוהגים לשלב במשלוחי המנות.

בנוסף, יש המכינים לחמים בצורת סולמות או ציפורים, לציון נס העלייה לישראל. ברוח המנהגים והמסורת ולכבוד השבת, בחרתי במתכון להכנת חלת כתר עם פרג. יצרתי לחלה בסיס עם רצועות בצק. במקום הביצים יצרתי לחמניות אישיות סביב בסיס החלה.

המתכון השני הוא לסהרוני פרג עשויים מבצק שמרים מתוק במלית עשירה של פרג. המתכון השלישי הוא לעוגת פרג מהירת הכנה, עסיסית, רכה וטעימה מאוד.

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

טיפסקל:

# כדאי לקנות זרעי פרג שלמים, ורק לקראת השימוש לטחון אותם דק.
# כשקונים פרג טחון, יש להקפיד לבדוק את תאריך התפוגה.
# רצוי לאחסן את הפרג במקום קריר ויבש, השומר על איכותו. אצלי הוא נמצא במקרר או במקפיא.

חלת פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)
חלת פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)

חלת כתר לפורים

החומרים (לחלה עגולה בינונית):
• ½ ק"ג קמח מנופה
• 2 כפות שמן
• 1 ביצה טרופה
• 25 גרם מרגרינה או 2 כפות שמן
• ½ כפית מלח
• 1 כף גדושה שמרים יבשים
• 3 כפות סוכר
• 1־½1 כוסות מים

להברשה:
• 1 ביצה טרופה או 1 חלמון מדולל ב־2 כפות מים
לעיטור:
• ½–¾ כוס פרג

אופן ההכנה:
מניחים את הקמח בקערת מערבל. יוצרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה את השמן, הביצה, המרגרינה והמלח. מפזרים מסביב את השמרים והסוכר.
מערבלים בוו לישה במהירות בינונית ומוסיפים בהדרגה מים, תוך הגברת המהירות. מפסיקים כשמתקבל בצק רך וגמיש הניתק מדופנות הקערה.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים כשעה וחצי או עד הכפלת הנפח.
נוטלים מהבצק שמונה חתיכות בצק. כל חתיכה במשקל 60 גרם. יוצרים מכל חלק של בצק כדור ומניחים בצד להתפחה. נוטלים מהבצק שנותר חתיכת בצק במשקל 80 גרם ויוצרים ממנה רצועה דקיקה וארוכה, שאותה מחלקים לשניים.
את הבצק שנותר מרדדים על נייר אפייה לעלה עגול ודק בקוטר 22־24 ס"מ. מברישים אותו בביצה טרופה או בחלמון ומפזרים עליו בנדיבות את הפרג. מרדדים ומהדקים קלות את הפרג לבצק והופכים את עיגול הבצק, כך שהצד עם הגרגרים יהיה כלפי נייר האפייה.
בעזרת חותכן או סכין יוצרים במרכז עלה הבצק מעין כוכב (חיתוך של ארבעה אלכסונים) אך אין לחתוך אותו עד הסוף. משאירים שוליים של כ־½1 ס"מ. מסדרים את כדורי הבצק במשולשים שנוצרו על פני עיגול הבצק.
מרימים את קודקודי המשולשים, מניחים על כדורי הבצק ומהדקים קלות אל כדור הבצק, כך שהחלק המשולש עם גרגרי הפרג יחבק את כדורי הבצק.
את רצועות הבצק ששמרנו טובלים במעט מים ומגלגלים בפרג. מפתלים אותן זו בזו כמו בורג. מסדרים את הרצועות סביב בסיס החלה עם כדורי הבצק. מברישים קלות בביצה הטרופה או החלמון הטרוף סביב כדורי הבצק, ומשהים כ־20 דקות להתפחה. בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, אופים 30־25 דקות עד להשחמה יפה. מוציאים ומצננים על רשת.

דרגת הקושי: בינונית־קשה
משך ההכנה: כשעתים וחצי
סוג המנה: פרווה

סהרוני פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סהרוני פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סהרוני כעכי פרג

החומרים (לכ־10 יחידות):

למלית הפרג:
• 1 כוס סוכר לבן
• 200 מ״ל (1 כוס) חלב 3% שומן או מיץ תפוזים
• 55 גרם חמאה או "מחמאה"/מרגרינה
• קורט קליפת לימון מגוררת
• קורט קינמון
• 1 כפית תמצית וניל או רום
• 2 כוסות פרג טחון
• 80 גרם (1 כוס) אגוזי מלך טחונים

לבצק:
• ¼2 כוסות קמח
• 1 ביצה
• 5 כפות אבקת סוכר
• 1 שקית סוכר וניל
• 40 מ״ל חלב או מיץ תפוז או מים
• 120 גרם חמאה רכה או "מחמאה"/מרגרינה
• 1 כף שמרים יבשים
• קורט מלח

להדבקה:
• ביצה טרופה

לעיטור:
• ½ כוס גרגרי פרג שלמים

להברשה:
• 3 כפות סירופ סוכר (ביחס של 1 כף מים חמים ו־1 כף סוכר)

אופן ההכנה:
מניחים בסיר את הסוכר, החלב, החמאה, קליפת הלימון והקינמון. מערבבים, מניחים מעל להבה בינונית ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב מדי פעם. מסירים מהלהבה ומוסיפים את הפרג. מערבבים, מחזירים ללהבה ומחממים על אש נמוכה כדקה. מכבים, מוסיפים את האגוזים ומערבבים.
מניחים לתערובת להתקרר מעט ומעבירים לשקית זילוף ללא צנתר.
מניחים בקערת מערבל חשמלי עם וו גיטרה את כל חומרי הבצק, למעט המלח, ומערבלים במשך כ־2 דקות. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש כ־5 דקות עד לקבלת בצק אחיד.
מחלקים את הבצק ליחידות במשקל של 60 גרם כל אחת. מגלגלים כל יחידה לכדור, מניחים בתבנית, מכסים ומכניסים למקרר ל־15 דקות.
מרדדים כל כדור לצורה אובלית באורך כ־12 ס"מ ורוחב של כ־9 ס"מ. מזלפים מהמילוי לאורך מרכז הבצק, מורחים את שולי הבצק בביצה טרופה, מקפלים את שולי הבצק הקרובים על המילוי ומהדקים. מגלגלים לאורך לסגירה.
מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה כך שצד הסגירה כלפי מטה. יוצרים מהבצק צורת סהר ומהדקים את את הקצוות כך שייווצר כעך. חוזרים על התהליך עם כל כדורי הבצק.
בסיום מורחים כל סהרון בביצה ומניחים לייבוש כ־20 דקות בטמפרטורת החדר. מורחים שוב בביצה, מפזרים מעל פרג ומייבשים 20 דקות נוספות.
מחממים את התנור ל־170 מעלות ואופים את הסהרונים כ־15 דקות. מוציאים מהתנור, מברישים בסירופ חם ומצננים.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: חלבית או פרווה

עוגת פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת פרג (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת פרג

החומרים (לתבנית בקוטר 20 או 22 ס"מ):
• ¾ כוס קמח מנופה
• 1 שקית אבקת אפייה
• ½ כוס פרג טחון
• ¼ כוס קוקוס
• ¼ כוס שקדים מולבנים גרוסים דק
• 2 ביצים
• ½ כוס סוכר חום
• ½ כוס שמן קנולה
• 1 שקית סוכר וניל
• מיץ מתפוז וחצי (כ־¾ כוס)
• 1 כפית ליקר תפוזים או ברנדי

לגיוון:
• ½ כוס פצפוצי שוקולד או שוקלד מריר מגורר או פירות מסוכרים, אגוזי מלך ו/או צימוקים

לציפוי:
• ½ כוס סוכר
• 5 כפות אבקת קקאו
• 3־4 כפות מים או חלב
• 1 כפית ברנדי או וניל
• 50 גרם חמאה או מרגרינה

לעיטור:
• ½ כוס שבבי שקדים מולבנים או אגוזי פקאן

אופן ההכנה:
מערבבים בקערה בינונית את הקמח, אבקת האפייה, הפרג, הקוקוס והשקדים. מערבבים בקערה נפרדת את יתר החומרים ומוסיפים אליהם בהדרגה את תערובת החומרים היבשים. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה (אם בוחרים לגוון עם התוספות, מוסיפים אותן בשלב הזה). משמנים את התבנית ויוצקים לתוכה את עיסת הבצק. משטחים.
אופים במשך 30־25 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני, או עד אשר קיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש ונקי. מוציאים מהתנור ומצננים.
לציפוי: מניחים בסיר בינוני את הסוכר, אבקת הקקאו והמים. מניחים על להבה נמוכה ובוחשים עד להמסה. מוסיפים את החמאה ובוחשים להמסה חלקה. יוצקים את הציפוי החם על העוגה ומעטרים בשבבי השקדים או באגוזי הפקאן.

דרגת הקושי: קלה־בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: חלבית או פרווה