רגע אחרי פורים וממש לפני שאנחנו עוברים הלאה אל החג הבא, רציתי לשתף אתכם במה שעברתי בזמן הכנת המתוקים לפורים. כאשר פרסמתי כאן ובדף האינסטגרם שלי מתכונים שהכילו פתיתי קוקוס, קיבלתי המון תגובות שהביעו הסתייגות מהשימוש בחומר הגלם הזה. הופתעתי מאוד. אני רגילה לקבל תגובות כאלה כאשר אני מכינה עוגות ועוגיות עם פרג - אבל הסתייגות מקוקוס?

התגובות הללו גרמו לי להחליט שהשבוע אציע לכם מתכונים עם קוקוס. לא כמרכיב העיקרי אלא כאלמנט שעוטף את העוגיות, מחדד ומדגיש את הטעם שלהן ונותן להן מרקם נוסף. זו דרכי לנסות לחבב את פתיתי השלג על מתנגדיהם. רק כך, בעדינות ובמתיקות הם יצליחו להתחבר לטעם המיוחד.

בחרתי בשלוש עוגיות שונות, משלושה מטבחים שונים. שתיים עוברות טיגון והשלישית אפייה. המתכון הראשון, להכנת עוגיות יו־יו, הוא מהמטבח התוניסאי שעליו גדלתי. מעצבים את העוגיות בצורת כעך, טובלים בסירופ סוכר ואחר כך עוטפים אותן בקוקוס (אפשר בפיסטוקים או בשקדים גרוסים).

המתכון השני, לעוגיות סיגרוס חלו, הוא מהמטבח המרוקאי. מדובר בסיגרים ממולאים באגוזים ושקדים (וגם קוקוס, אם רוצים), טבולים באמבטיית סירופ סוכר מתובל וריחני ועטופים בשבבי קוקוס. המתכון השלישי מגיע אלינו מהמטבח הארגנטינאי - עוגיות אלפחורס, דה מָאיסֵנָה קון דולסה דה לצ'ה.

אלו עוגיות בהירות, ממולאות במלית ריבת חלב ומגולגלות בשבבי קוקוס המהוות את גולת הכותרת של המטבח הארגנטינאי. אפשר לאפות את העוגיות מראש ולשמור לתקופה ארוכה במקפיא. את ריבת החלב שומרים במקרר, ובמקרה שבו אורחים קופצים במפתיע, אפשר להכין את העוגיות בתוך מספר דקות.

יו־יו / עוגיות כעך בסירופ החומרים (לכ־40 עוגיות קטנות או 30 בינוניות):
• 2 ביצים בגודל L
• ⅔ כוס (120 מ"ל) מיץ תפוזים טרי
• ½ כוס (100 מ"ל) שמן קנולה
• ½ כוס (100 גרם) סוכר
• 3־2 טיפות תמצית וניל משובחת
• כ־2 כוסות (450 גרם) קמח מנופה
• ½1 שקיות (15 גרם) אבקת אפייה

לסירופ:
• ½1 כוסות סוכר
• 1 כוס מים
• מיץ מלימון אחד או תפוז אחד
• 2־1 טיפות מי זהר (מי פריחת הדרים)

עיטור:
• 1 כוס פתיתי קוקוס, פיסטוקים גרוסים, מזרה סוכריות צבעוניות

אופן ההכנה:
מכניסים לקערת מערבל חשמלי את הביצים, מיץ התפוזים, השמן והסוכר ומערבלים בעזרת וו גיטרה במשך 3־2 דקות. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה את הווניל, הקמח ואבקת האפייה, ומערבלים עד לקבלת בצק אחיד ומעט דביק. אם הבצק דביק מדי מוסיפים 2־1 כפות קמח לפי הצורך. אין לערבב יתר על המידה. מאחסנים את הבצק במקרר במשך חצי שעה.

מרדדים את הבצק לעלה בעובי 1 ס"מ. קורצים בעזרת כוס קטנה או בינונית עיגולי בצק, ובכל עיגול בצק קורצים עיגול קטן במרכזו ליצירת צורת הכעך. אפשר לקחת מעט מהבצק, לגלגל לרצועות דקיקות ולסגור אותן לכעך בגודל הרצוי לכם. מחממים שמן לחום גבוה ומנמיכים לחום בינוני. מניחים מספר כעכים בשמן ומטגנים משני הצדדים, עד לקבלת גוון זהבהב.

מוציאים להצטנן על מגבות נייר סופג. מניחים את כל חומרי הסירופ מלבד מי זהר בקלחת בינונית ומבשלים 15־10 דקות לקבלת סירופ עדין. מוסיפים מי זהר ומבשלים עוד דקה. מוסיפים את הכעכים המוכנים ומבשלים אותם מספר דקות בסירופ הריחני ומוציאים. אפשר להגיש את הכעכים ללא תוספת וניתן לגלגל אותם בפתיתי קוקוס, בפיסטוקים גרוסים ואפילו בסוכריות צבעוניות.

דרגת הקושי: בינונית־קשה
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: פרווה

עוגיות יויו (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגיות יויו (צילום: פסקל פרץ-רובין)

סיגרוס חלו / סיגרים מתוקים ממולאים שקדים החומרים (ל־32 סיגרים):
• 1 כוס שמן
• 1 כוס מים או מי סודה
• 1 שקית סוכר וניל
• קליפה מגוררת מלימון אחד
• ½2–3 כוסות קמח מנופה

לעיבוד הבצק:
• ½ כוס קמח
• 1 שקית אבקת אפייה

לסירופ:
• ½ ק"ג סוכר
• 1 כוס מים
• כפית תמצית וניל
• מיץ מלימון שלם
• 2 טיפות תמצית מי זהר (מי פריחת הדרים)

למלית:
• ¾ כוס שקדים טחונים דק־דק
• ¾ כוס אגוזי מלך גרוסים
• ¾ כוס בוטנים גרוסים
• 2 טיפות תמצית שקדים
• ½ כוס אבקת סוכר

להדבקה:
• 1 חלבון ביצה

לבזיקה:
• 1 כוס פתיתי קוקוס

אופן ההכנה:
הכנת הבצק: שמים בקערה את השמן, המים, סוכר הווניל וקליפת הלימון, ובוחשים. מוסיפים את הקמח בהדרגה ותוך ערבוב. לשים עד לקבלת בצק חלק וגמיש ומשהים 15 דקות. בקערית נפרדת מערבבים את הקמח ואבקת האפייה. מחלקים את הבצק לשניים ומרדדים כל חלק לעלה דקיק בעובי כ־2 מ"מ. זורים עליו מעט מתערובת הקמח ואבקת האפייה, ומגלגלים לגליל. חותכים כל גליל ל־16 פרוסות ברווח של כ־2 ס"מ. מקבלים 32 פרוסות.

הכנת סירופ הסוכר:
שמים בסיר את כל חומרי הסירופ ומבשלים על להבה בינונית כחצי שעה, עד לקבלת סירופ צמיג וסמיך.

הכנת המלית: שמים בקערה את השקדים הטחונים, אגוזי המלך והבוטנים. מוסיפים את תמצית השקדים ואבקת הסוכר. מערבבים. מוסיפים חצי כוס מסירופ הסוכר המוכן ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה ולחה. מקמחים את משטח העבודה ומרדדים כל גליל בצק לעלה דקיק, שקוף למחצה, עגול או מלבני. מניחים כף מהמלית קרוב לשולי העלה ומגלגלים לצורת סיגר. מורחים בחלבון ביצה את הקצוות, מהדקים ומרדדים את הקצוות כך שצורתם תהיה מחודדת.

מחממים שמן לטיגון עמוק ומטגנים את הסיגרים עד הזהבה. מניחים על מגבת נייר סופג. מכניסים את הסיגרים לסירופ הסוכר מעל להבה נמוכה במשך דקה־שתיים. מגלגלים בקוקוס או טובלים את שני הקצוות בפתיתי קוקוס.

דרגת הקושי: בינונית־קשה
משך ההכנה: כשעתיים
סוג המנה: פרווה

סיגרוס חלו (צילום: פסקל פרץ-רובין)
סיגרוס חלו (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אלפחורס דה מאיסנה קון דולסה דה לצ'ה / עוגיות ריבת חלב החומרים (ל־30 עוגיות):
• 200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
• 2 ביצים
• ½ כוס סוכר
• ¾1 כוסות עמילן תירס (קורנפלור)
• ⅓1 כוסות קמח מנופה
• 1 שקית אבקת אפייה

למלית:
• 1 צנצנת קטנה של ריבת חלב

לעיטור:
• 100 גרם פתיתי קוקוס

אופן ההכנה:
שמים בקערת מערבל חשמלי עם וו גיטרה את החמאה, הביצים והסוכר. מערבלים לבלילה אחידה. מוסיפים את הקורנפלור, הקמח ואבקת האפייה. ממשיכים לעבד עד לקבלת בצק רך וגמיש. בוזקים מעט קמח על משטח העבודה, מרדדים את הבצק וקורצים עיגולים בקוטר 3־4 ס"מ בעזרת חותכן קטן. מניחים את העוגיות בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים במשך 6 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות). על העוגיות להישאר לבנות. מצננים.

מניחים מחצית מהעוגיות כך שחלקן התחתון, השטוח, כלפי מעלה. שמים כפית ריבת חלב על כל עוגייה ומכסים בעוגייה שנייה. ממיסים בקערה קטנה 2 כפיות ריבת חלב בעזרת מים חמים, ובוחשים היטב. בקערית נוספת שמים את הקוקוס. לוקחים כל "כריך" עוגיות ומגלגלים את השוליים שלו בריבת החלב המומסת ואחר כך בקוקוס.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כחצי שעה
סוג המנה: חלבית

אלפחורס (צילום: פסקל פרץ-רובין)
אלפחורס (צילום: פסקל פרץ-רובין)

https://www.pascalpr.co.il