השבוע בחרתי להציע לכם להכין כמה מנות שיש להן מכנה משותף: הן קלות ומאתגרות בעת ובעונה אחת. למה מאתגרות? היות שההכנה שלהן קצת שונה, כך גם ההגשה אל השולחן. אבל זה בדיוק מה שהופך אותן למנות מעניינות ומסקרנות. נתחיל במנה שמקורה במטבח התוניסאי שעליו גדלתי. זו בעצם פשטידה, עוגת אורז שאותה מגישים בחג הפסח שנקראת "רוז מוחשי": שכבות של אורז ומלית בשר מתובלת. מצאתי שהיא נפלאה בכל יום בשנה.

אני לא מכינה אותה כפשטידה אחת גדולה הנאפית בתבנית עגולה או מרובעת - בחרתי לשדרג את דרך ההכנה וההגשה כדי ליצור את אפקט הוואו, ולכן אפיתי את הפשטידה בתבניות קוקוט קטנות. מיד עם החליצה שלהן מהקוקוט הגשתי על מצע של עלי רוקט או עלעלים שונים. זו גם מנה חגיגית שמתאימה לכל אירוע וגם דרך נהדרת לשמירה על כמות הקלוריות.

המנה השנייה שעליה אני ממליצה השבוע היא סלמון וירקות בתבנית הגשה לשולחן. זו בעצם המנה העיקרית שלנו ואין צורך בהכנת תוספות שונות בנפרד. הכל בתבנית אחת, ללא קערות, סירים ושאר פרפראות. מקפידים על נתח נאה של דג סלמון ומסדרים את הירקות לצד הנתח עם ממרחים. אתם בהחלט מוזמנים לשנות ולגוון את סוג הירקות לפי טעמכם, אך שימו לב לבחור בירקות שאינם דורשים זמני אפייה ובישול ארוכים ויכולים להתרכך בתוך 20־25 דקות.

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

המנה השלישית היא של פלפלונים בשלל צבעים ממולאים. אני מאוד אוהבת ממולאים. הם יכולים להיות על בסיס עלי כרוב, עלי גפן, קישואים, חצילים, תפוחי אדמה וכמובן פלפלים. לאחרונה התחלתי לשלב בין גוונים שונים של פלפלים, היוצרים צבעוניות נהדרת בסיר שגורמת לכולם לרצות את הפלפלים מיד על הצלחת.

הפעם השתמשתי בפלפלונים קטנים שדורשים עבודה רבה יותר אך התוצאה משתלמת. מה גם שאפיתי אותם בתבנית עגולה בעלת דופן נמוכה, המאפשרת הגשה מיד לשולחן. בדרך כלל אני משתדלת לגוון במליות מעניינות. פעם עם בשר, פעם עם קינואה ושלל פירות מיובשים ועוד. הפעם בחרתי להכין מלית עם אורז ועשבי תיבול. את כל הטוב הזה מחבקת טחינה, מה שהופך את המנה למושלמת עבור צמחונים וטבעונים.

סלמון וירקות בתבנית הגשה לשולחן
החומרים (ל־10־8 מנות):
• 4 שיני שום גדולות כתושות היטב
• 2 כפיות תערובת תבלינים שאוהבים (כמון, כוסברה, פלפלת אדומה או תבלין לדגים)
• מיץ מלימון גדול
• 3 כפות ממרח עגבניות מיובשות או אחר

(זיתים, פסטו)
• 1 כפית לימון כבוש
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
• 3 כפות שמן זית
• 1 נתח סלמון בגודל הרצוי
• 4־5 פרוסות לימון טרי

תוספת לצד הסלמון:
• סלסילת עגבניות שרי בצבעים שונים
• 1 בצל סגול או ירוק חתוך לפרוסות או לקטעים
• ½ כוס זיתי קלמטה מגולענים
• ½ כוס זיתים ירוקים מגולענים
• 2 כפות צלפים (למי שאוהב)
• 1 כף גדולה עגבניות מיובשות חתוכות לפרוסות
• 2 כפיות ממרח עגבניות מיובשות
• ½ כוס עלי בזיליקום טריים
• ½ כוס פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:
מניחים בקערה את השום הכתוש, מוסיפים את התבלינים, מיץ הלימון, ממרח העגבניות, הלימון הכבוש, המלח, הפלפל השחור והשמן ומערבבים היטב עד לקבלת בלילה הומוגנית. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מניחים את דג הסלמון בתבנית כך שהעור כלפי התבנית. מורחים היטב את הסלמון בבלילה (אם נשאר לכם מעט מהתערובת שומרים בצד).
מסדרים על הדג את פרוסות הלימון.

שוטפים היטב את עגבניות השרי ומסלקים עוקצים. מניחים את העגבניות בתבנית משני צדי הדג. מפזרים על העגבניות מעט רצועות בצל, זיתי קלמטה, זיתים ירוקים, מעט צלפים ופרוסות עגבניות מיובשות. מערבבים קלות. מוסיפים ממרח עגבניות, שארית תערובת השום שנמרחה על הדג, מעט עלי בזיליקום ופטרוזיליה. מזלפים מעט שמן זית על הכל ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה (200 מעלות) לאפייה במשך 20־25 דקות. מוציאים ומגישים מיד לשולחן.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: חצי שעה
סוג המנה: פרווה

סלמון (צילום: פסקל פרץ-רובין)סלמון (צילום: פסקל פרץ-רובין)

פשטידת אורז ובשר אישית
החומרים (ל־12־14 קוקוטים אישיים או בתבנית שקעים):
• 2 כוסות אורז פרסי
• 4 ביצים
• 1 כפית מיץ לימון
• 150 גרם בשר בקר כתף
• 2 ביצים קשות חתוכות לקוביות
• 6 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק
• 1 בצל גדול קצוץ דק
• ½ כפית פלפל שחור
• ½ כפית כורכום
• ½־¾ כפית מלח
• ¼ כוס שמן

אופן ההכנה:
מניחים את האורז בסיר בינוני ויוצקים מים כדי כיסוי. מבשלים על להבה בינונית כ־30 דקות, עד שהאורז מתרכך. מסירים מהלהבה, יוצקים את תוכן הסיר למסננת ושוטפים היטב את האורז במי ברז. מניחים את הבשר בסיר קטן, יוצקים מים כדי כיסוי ומבשלים על להבה בינונית כ־40 דקות, או עד שהבשר מתרכך. מצננים לטמפרטורת החדר.

שמים את האורז המסונן בקערה רחבה. מוסיפים מחצית מהכורכום ומחצית הפלפל השחור והמלח. בוחשים תוך כדי הוספת שלוש ביצים טריות בזו אחר זו, מוסיפים את מיץ הלימון ומערבבים עד שהתערובת אחידה. לאחר צינון הבשר, חותכים לקוביות קטנות או מפוררים (מדובר בנתח סיבי שניתן לפורר). מניחים בקערה נפרדת ומוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, הבצל והביצים הקשות. מערבבים ומוסיפים את הביצה שנותרה ואת שאר התבלינים. מערבבים היטב.

משמנים בשמן תבניות קוקוטים אישיות, או תבנית שקעים. מחממים את התבניות המשומנות. יוצקים מעט מתערובת האורז בכל תבנית אישית ומשטחים קלות. מניחים שכבה מתערובת הבשר ומעליה שכבה מתערובת האורז. מניחים את תבניות הקוקוטים בתבנית אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות. אופים 30־40 דקות. מגישים חם.

דרגת הקושי: קלה־בינונית
משך ההכנה: שעה וחצי־שעתיים
סוג המנה: בשרית

פלפלונים ממולאים בשלל צבעים
החומרים (ל־6 מנות):
• 10־8 פלפלונים בגוונים (צהוב, אדום, כתום, ירוק)

למלית:
• ¼1 כוסות אורז עגול
• 1 בצל בינוני קצוץ דק
• 2 כפות טחינה
• ½ כוס פטרוזיליה קצוצה דק
• ¼ כוס כוסברה קצוצה
• 3 גבעולי נענע קצוצה
• 1 עגבנייה בינונית חתוכה לקוביות קטנות
• 1 פלפל אדום או ירוק חריף קצוץ דק
• קורט ג'ינג'ר קצוץ
• 1 כפית רכז רימונים
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם

לרוטב:
• 3 כפות שמן זית
• 3 עגבניות בינוניות
• 2 כפות רסק עגבניות
• 1 פלפל אדום חריף
• 1 בצל בינוני
• 3־2 פרוסות לימון
• ½1–2 כוסות מים
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ½ כפית פלפלת מתוקה
• ¼ כפית הריסה

פלפלונים ממולאים (צילום: פסקל פרץ-רובין)פלפלונים ממולאים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:
מנקים את הפלפלים, מסירים את הראשים (שומרים בצד) ומרחיקים את הגרעינים. שוטפים היטב. למלית: מניחים את כל חומרי המלית בקערה ומערבבים לקבלת תערובת אחידה. ממלאים את הפלפלים במלית ומכסים ב"כובעים" של הפלפלים.לרוטב: חותכים את כל הירקות לקוביות או לרצועות דקות. מחממים את השמן בסיר ומשחימים בו את הירקות. מוסיפים את התבלינים והנוזלים, מערבבים ומביאים לרתיחה.

מסדרים בעדינות את הפלפלים הממולאים בתבנית עגולה בעלת דופן נמוכה, יוצקים בעדינות את הרוטב סביב (במידת הצורך מוסיפים מעט מים), מכסים בנייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 30־40 דקות או עד לריכוך הפלפלים וצמצום הנוזלים. מגישים חם.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: צמחונית