בכל בוקר שישי או חג אני מתעוררת מוקדם, נכנסת למטבח ומתחילה בהכנת חלות ולחמניות. מניחה קערה רחבה על שולחן העבודה ולתוכה שופכת קמח, שמן ומים. לשה נמרצות את כל החומרים עד לקבלת בצק אחיד וחלק במרקם עדין, שאותו אני שולחת להתפחה. 

אחרי ההתפחה הנדרשת ועוד לישה נמרצת, אני מעצבת את החלה והלחמניות ושולחת אותן לאפייה בתנור חם. מציצה מפעם לפעם מבעד לחלון של דלת התנור לראות איך הקסם מתרחש. ורק אז מתפנה להמשך ההכנות לקראת ארוחת שבת.

לעתים רחוקות אני קונה חלות ולחמניות לשבת במאפייה, לצערם של בני משפחתי שאוכלים מהן במשורה ומותירים מהן כמות גדולה. כדי לא להשליך את השאריות לפח, אני מחפשת להן פתרונות יצירתיים.

בדרך כלל אני פורסת את החלה, קולה אותה היטב, טוחנת ויוצרת פירורי לחם. לפעמים אני חותכת את החלה הקלויה לקוביות קטנות, מוסיפה תבלינים ושמן זית ומכינה קרוטונים שאותם אני משלבת בסלטים. לפעמים אני שומרת חלה במקפיא ומשלבת אותה בהכנת קציצות או כדורי בשר.  

השבוע בחרתי להציע לכם מתכונים קלים לשימוש בחלה ישנה. המתכון הראשון הוא להכנת חלה ממולאת בעשבי תיבול וגבינות, מעין מאפה שהופך לאטרקציה בארוחת ערב באמצע השבוע. תחילה אני בודקת אילו עשבי תיבול וגבינות קשות נשארו במקרר. אני מכינה בלילה עשירה בשמן זית וחמאה, מוסיפה עשבי תיבול ושום ומערבבת היטב.

את החלה אני חורצת בחתכים של שתי וערב, ובין החריצים ממלאת בממרחים, בגבינות ובבלילה. את כל הטוב הזה עוטפת בנייר אפייה, מלפפת ברדיד אלומיניום ומכניסה ל־15־20 דקות בתנור. את המאפה אני מניחה במרכז השולחן, ובני המשפחה תולשים ממנו פיסות רכות. 

המתכון השני הוא להכנת לחם פודינג וניל. זהו מתכון פשוט וקל, ואפשר לשלב בו תוספות בהתאם להעדפות של בני המשפחה או לשאריות שאותן אתם רוצים לנצל. חותכים את החלה לקוביות, טובלים בבלילה של חלב ושמנת עשירה, מסדרים בתבנית גדולה או בשתי תבניות בינוניות, להגשה זוגית. משלבים תוספות שונות ומכניסים לאפייה.

כעבור דקות ספורות ניחוח משגע מתפזר בבית, ומושך את כל בני המשפחה למטבח, לחכות שהלחם ייצא מהתנור. בתום האפייה קשה לנחש שזו החלה של שבת.

אני אוהבת להוסיף ללחם פודינג אוכמניות, גוג'י ברי ושוקולד. במקום שוקולד אפשר לשלב ריבה בטעם שאוהבים או פרוסות בננה, פלחי תפוחי עץ שעברו ריכוך ראשוני ועוד. אפשר להוסיף סוכר וניל או אינסטנט פודינג וניל, ואפשר להגיש עם פירות וגלידה, והשמחה גדולה. 

מפרוסות החלה אפשר פשוט להכין טוסטים. צירפתי לכם כאן מתכון לטוסט במלית מלוחה ופיקנטית ולטוסט במלית מתוקה, עם המון שוקולד, ממרח שקדים ופרוסות בננה. 

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

חלה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
חלה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

חלה ממולאת בעשבי תיבול וגבינות 

החומרים (ל־6־4 סועדים):
• 1 כפית שיני שום כתושות
• ½ כוס פטרוזיליה קצוצה 
• 50 גרם חמאה מומסת
• 4 כפות שמן זית איכותי 
• 3 כפות פסטו 
• 1 כף הריסה (לאוהבי החריפות)
• 2 כפות ממרח עגבניות מיובשות או ממרח ארטישוק
• ½ כוס זיתי קלמטה (או סוג אחר) מגולענים וקצוצים 
• מלח ופלפל גרוס, לפי הטעם
• 200 גרם גבינת פרמזן או צהובה מגוררת
• 1 חלה מיום אתמול (לא חלה טרייה) 

אופן ההכנה: 
מערבבים בקערה קטנה שום, פטרוזיליה, חמאה מומסת ושמן זית. שומרים בצד. 
מחממים את התנור ל־200 מעלות.
בסכין משוננת יוצרים בחלה חתכים אלכסוניים, לא עמוקים, באורך 3־4 ס"מ. החתכים ייעשו בצורת שתי וערב, במרחק 2־3 ס"מ זה מזה. 
מורחים על החלה את ממרח הפסטו, העגבניות המיובשות וההריסה ומכניסים את הזיתים הקצוצים לחריצים בחלקה העליון של החלה. מניחים נייר כסף על משטח העבודה, ועליו מניחים נייר אפייה. מניחים עליו בזהירות את החלה, כדי שלא תתפרק. 
מורחים בין החריצים ועל פני החלה את בלילת השום, הפטרוזיליה, החמאה ושמן הזית. מתבלים במלח ובפלפל, מכניסים את הגבינה המגוררת אל החריצים ומותירים כחצי כוס בצד. 
עוטפים את החלה בנייר האפייה וברדיד האלומיניום, כמו חבילה. אופים בתנור במשך 15 דקות. מפזרים על פני החלה את הגבינה ששמרנו בצד ומחזירים להמשך אפייה בתנור, עד שהגבינה נמסה, מתחילה להשחים והופכת לפריכה. מגישים חם.

דרגת הקושי: קלה־בינונית
משך ההכנה: 30־40 דקות
סוג המנה: חלבית

פודינג (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פודינג (צילום: פסקל פרץ-רובין)

לחם פודינג

החומרים (ל־2 תבניות בקוטר 20־22 ס"מ או לתבנית בגודל 22X32 ס"מ):
• ¾ חלה בת יומיים 
• 4 ביצים
• 2 כוסות חלב 
• 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
• 30 גרם חמאה מומסת
• ½־¾ כוס סוכר  
• 1 כפית תמצית וניל 
• ¾ כוס נטיפי שוקולד (מריר, חלב או לבן) או כ־5 כפיות ריבה, לפי טעמכם
• 2־3 כפות אוכמניות טריות או קפואות 
• 2 כפות גוג'י ברי טרי או מיובש
• 2 כפות צימוקים בהירים

אופן ההכנה: 
משמנים את התבנית היטב. 
חותכים ארבע פרוסות מהחלה ומרפדים בהן את דופנות התבנית. את שאר החלה חותכים לפיסות בינוניות. מניחים את פיסות החלה במרכז התבנית.
טורפים את הביצים בקערה גדולה. מוסיפים את החלב, השמנת המתוקה, הסוכר ותמצית הווניל. מערבבים היטב. יוצקים את תערובת הביצים והשמנת על החלה בתבנית ומרטיבים היטב גם את הפרוסות שבהן ריפדנו את הדפנות. 
בקערית קטנה מערבבים את נטיפי השוקולד, האוכמניות, הגוג'י ברי והצימוקים. מפזרים בנדיבות על פיסות החלה בתבניות. 
בתנור שחומם מראש בחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 40־35 דקות, או עד שהמאפה משנה את צבעו לחום זהבהב והופך יציב.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־50 דקות
סוג המנה: חלבית

טוסט חריף (צילום: פסקל פרץ-רובין)
טוסט חריף (צילום: פסקל פרץ-רובין)

טוסט מלוח

החומרים (ל־4־2 סועדים):
• 8 פרוסות חלה ישנה 
• ½ כוס ממרח פסטו או אחר
• 2־3 כפות הריסה חריפה
• 2 עגבניות חתוכות לפרוסות 
• ½ כוס עגבניות מיובשות פרוסות דק
• 2 מלפפונים כבושים פרוסים 
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• 1 כוס גבינה צהובה מגוררת
• ½ כוס שמן זית או חמאה מומסת

אופן ההכנה:
מורחים על שתי פרוסות חלה את הממרחים. מניחים על פרוסה אחת את פרוסות העגבניות, העגבניות המיובשות ופרוסות המלפפונים. בוזקים מלח ופלפל ומפזרים בנדיבות גבינה מגוררת. סוגרים את הפרוסה ומברישים בשמן זית או חמאה מומסת. מניחים על הטוסטר, מהדקים וקולים עד להשחמה אחידה. בדרך זו מכינים את כל הטוסטים. מגישים חם.  

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־20 דקות
סוג המנה: חלבית 

טיפסקל:

# יש להשתמש בחלה או בכל לחם אחר, העיקר שיהיה בן יומיים־שלושה.
# אם אתם משתמשים בלחם רגיל, הסירו את החלקים הקשים. 
# אפשר להוסיף מעט מרשמלו. 
# אפשר לגוון את התיבול בקליפת תפוז מגוררת, בקינמון או בזנגביל ועוד לפי טעמכם. 
# אם אתם משתמשים בריבה, הקטינו מעט את כמות הסוכר. 
# אפשר לשנות את הרכב הסוכר לרבע כוס סוכר חום ורבע כוס סוכר לבן.