בכל בוקר שישי או חג אני מתעוררת מוקדם, נכנסת למטבח ומתחילה בהכנת חלות ולחמניות. מניחה קערה רחבה על שולחן העבודה ולתוכה שופכת קמח, שמן ומים. לשה נמרצות את כל החומרים עד לקבלת בצק אחיד וחלק במרקם עדין, שאותו אני שולחת להתפחה.
אחרי ההתפחה הנדרשת ועוד לישה נמרצת, אני מעצבת את החלה והלחמניות ושולחת אותן לאפייה בתנור חם. מציצה מפעם לפעם מבעד לחלון של דלת התנור לראות איך הקסם מתרחש. ורק אז מתפנה להמשך ההכנות לקראת ארוחת שבת.
לעתים רחוקות אני קונה חלות ולחמניות לשבת במאפייה, לצערם של בני משפחתי שאוכלים מהן במשורה ומותירים מהן כמות גדולה. כדי לא להשליך את השאריות לפח, אני מחפשת להן פתרונות יצירתיים.
בדרך כלל אני פורסת את החלה, קולה אותה היטב, טוחנת ויוצרת פירורי לחם. לפעמים אני חותכת את החלה הקלויה לקוביות קטנות, מוסיפה תבלינים ושמן זית ומכינה קרוטונים שאותם אני משלבת בסלטים. לפעמים אני שומרת חלה במקפיא ומשלבת אותה בהכנת קציצות או כדורי בשר.
השבוע בחרתי להציע לכם מתכונים קלים לשימוש בחלה ישנה. המתכון הראשון הוא להכנת חלה ממולאת בעשבי תיבול וגבינות, מעין מאפה שהופך לאטרקציה בארוחת ערב באמצע השבוע. תחילה אני בודקת אילו עשבי תיבול וגבינות קשות נשארו במקרר. אני מכינה בלילה עשירה בשמן זית וחמאה, מוסיפה עשבי תיבול ושום ומערבבת היטב.
את החלה אני חורצת בחתכים של שתי וערב, ובין החריצים ממלאת בממרחים, בגבינות ובבלילה. את כל הטוב הזה עוטפת בנייר אפייה, מלפפת ברדיד אלומיניום ומכניסה ל־15־20 דקות בתנור. את המאפה אני מניחה במרכז השולחן, ובני המשפחה תולשים ממנו פיסות רכות.
המתכון השני הוא להכנת לחם פודינג וניל. זהו מתכון פשוט וקל, ואפשר לשלב בו תוספות בהתאם להעדפות של בני המשפחה או לשאריות שאותן אתם רוצים לנצל. חותכים את החלה לקוביות, טובלים בבלילה של חלב ושמנת עשירה, מסדרים בתבנית גדולה או בשתי תבניות בינוניות, להגשה זוגית. משלבים תוספות שונות ומכניסים לאפייה.
כעבור דקות ספורות ניחוח משגע מתפזר בבית, ומושך את כל בני המשפחה למטבח, לחכות שהלחם ייצא מהתנור. בתום האפייה קשה לנחש שזו החלה של שבת.
אני אוהבת להוסיף ללחם פודינג אוכמניות, גוג'י ברי ושוקולד. במקום שוקולד אפשר לשלב ריבה בטעם שאוהבים או פרוסות בננה, פלחי תפוחי עץ שעברו ריכוך ראשוני ועוד. אפשר להוסיף סוכר וניל או אינסטנט פודינג וניל, ואפשר להגיש עם פירות וגלידה, והשמחה גדולה.
מפרוסות החלה אפשר פשוט להכין טוסטים. צירפתי לכם כאן מתכון לטוסט במלית מלוחה ופיקנטית ולטוסט במלית מתוקה, עם המון שוקולד, ממרח שקדים ופרוסות בננה.