ארוחה חגיגית אינה מושלמת ללא אקורד סיום מתוק, כל שכן ארוחת החג של ראש השנה. ובראש השנה אומרים: תפוח בדבש. “שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה", ורומזים שבעוד הדבש מסמל את המתיקות, התפוח מסמל את הטוב. גרסאות רבות מבהירות מדוע אנחנו טובלים דווקא תפוח בדבש ולא פרי אחר, החל מהאמונה שהתפוח הוא פרי עץ הדעת ועד לביאור שאומר שהתפוח הוא סמל ל"נעשה ונשמע", שאמרו אבותינו עם קבלת התורה.
יש זנים רבים של תפוחי עץ בשווקים, והם נחלקים לשלוש קבוצות עיקריות: קשים, פריכים ורכים. הגרני סמית, למשל, הוא זן אוסטרלי קשה וירוק, שטעמו חמצמץ עם מתיקות קלה. על קליפתו של גרנד אלכסנדר, הזן הצרפתי המתוק, כתמים אדומים וירוקים שמתמזגים אלו באלו. מקורו של רד דלישס בצפון אמריקה, יש לו גוון אדום כהה, וטעמו מתוק. וישנם גם הגולדן דלישס, יונתן, גאלה, אורליאנס, פינק ליידי ועוד.
לכבוד ראש השנה ולקראת חגיגות התפוחים והדבש, בחרתי מספר מתכונים מתוקים המשלבים בין השניים. המתכון הראשון הוא להכנת טארט תפוחי עץ וקרם שקדים בתיבול דבש ופלפל אנגלי. זו מנת רושם קלילה: טארטלטים אישיים מבצק עלים ממולאים בקרם שקדים ופרוסות תפוחי עץ המקבלים מתיקות מהדבש ועקצוץ מפולפל מהפלפל האנגלי.
המתכון השני הוא להכנת עוגת תפוחים קלילה ומהירת הכנה, הנשמרת היטב בהקפאה כך שאפשר להכינה מראש. ניתן להעשירה בפירות מיובשים ואגוזים, ולהוסיף מעט קינמון וציפורן.
המתכון השלישי הוא להכנת עוגת קצפת ותפוחים. מלית התפוחים קרמית, נמסה ונהדרת, מונחת על קלתית פריכה ומעליה קצפת ושבבי שקדים. כל אלה מניבים עוגה חגיגית לכבוד ראש השנה.
לא יכולתי שלא לסיים עם המתכון שהכי מזוהה עם תפוחים: טארט טאטן - פאי מושלם שאפשר להעשירו במעט אגוזים או בשבבי שקדים. הכנתו מתחילה עם הפרי ובלילת הקרמל, שעליו מניחים בצק ובעת ההגשה הופכים על צלחת הגשה נאה.
ארבעה מתכונים בדרגות קושי שונות ובמורכבות שונה, בגרסה חלבית או פרווה, לפי בחירתכם.