כמו בכל שנה, רגע לאחר תקיעת השופר המסמנת שהצום נשבר, מתחילים בשתיית משקה חם בלגימות אטיות. אחר כך מגישים לשולחן עוגיות ועוגות ולצדן ריבות שימלאו לנו את המאגרים בגלוקוז שאבד במהלך היממה האחרונה. לאחר שעה או שעתיים עוברים לאוכל. מרקים קלילים, כמו למשל מרק עוף זך ששטות בו מעט אטריות או בצקניות עדינות, ואחר כך ממשיכים עם נתחי עוף וירקות מבושלים.
הפעם בחרתי להציע לכם ארבעה מתכונים למתוקים המוגשים בסיום הצום. המתכון הראשון הוא להכנת עוגת טורט - עוגת תופין קלילה שזכתה לשמות שונים: בסקוטו, לייקח וצוקר לייקח. בתוניס נהגו לאפות את הבִסְקוטו בתוך סיר פלא בתנור. במטבח הרומני והפולני נאפה הלייקח בתבנית גבוהה במיוחד. כך או כך, זו עוגה מרשימה ואוורירית, עם ארומה נפלאה. יש המגישים אותה כמו שהיא ולפעמים מפדרים אותה קלות באבקת סוכר.
המתכון השני הוא להכנת עוגיות שומר הנקראות גם “ריפה". העוגיות המרוקאיות מוגשות בימי חול לצד תה עם שיבה ולואיזה, והן פשוטות להכנה ונפלאות בטעמן. עם השנים מצאתי שהגשתן בצאת יום הכיפורים לצד המשקה החם, עושה פלאים בשבירת הצום. הפעם הכנתי אותן בגרסה המקורית, כעוגיות דמויות גלגלים רחבים ומשוננים. מניחים אותן במרכז השולחן, שוברים חתיכות ומתכבדים. אפשר כמובן להכינן בצורת ריבועים או מלבנים קטנים, שאותם עורמים בצלחות הגשה.
המתכון השלישי הוא להכנת עוגת טחינה וסילאן, אחת העוגות האהובות עליי. השילוב המושלם של טחינה ודבש תמרים עם השמנת יוצר עוגה פשוט נהדרת.
המתכון הרביעי הוא להכנת ריבת חבושים, שאותה פרסמתי כאן לפני מספר שנים ואני מפרסמת שוב, היות שכל שנה לקראת חגי תשרי מגיעות אליי בקשות רבות למתכון הזה. זו בעצם מרקחת חבושים, אשר בתקופה זו בשנה מצויים בשפע בשווקים. לריכוך החבושים מומלץ לקרצף את הקליפה, לחתוך לפלחים, לסלק את הגרעינים והליבה ולהשרות במים לפחות יום או יומיים. אם החבושים באיכות טובה, מספיק להשרות מספר שעות. תקבלו מרקחת חבושים צפים בסירופ מתוק וסמיך.
חתימה טובה!
טורט / בסקוטו
עוגיות שומר / ריפה
עוגת טחינה וסילאן
לעיטור:
לסירופ:
טיפסקל:
בתום הבישול מחלקים את פלחי החבושים לשניים. מחצית שומרים בצנצנת זכוכית ואת היתר מסננים וטוחנים או גורסים. מחזירים לסירופ ומוסיפים ½ כוס שקדים גרוסים ו־½ כוס זרעי שומשום. מערבבים ומעבירים לצנצנת זכוכית.