נכנסים לתבנית: תבשילים ל"אחרי החגים"

אחרי שהאנרגיות נגמרו במהלך הכנת הארוחות לחגים, לכבוד שבת נבשל מטעמים שכל תהליך הכנתם מתרחש בתוך כלי אחד בלבד, סיר או תבנית. כך נחסכים זמן, והתעסקות עם כלים

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
עוגת רוגלך
עוגת רוגלך | צילום: פסקל פרץ-רובין
4
גלריה

החלטתי להכין מטעמים שאותם מכינים בתוך כלי אחד, סיר או תבנית. כך נחסכים זמן, התעסקות עם כלים ואנרגיות, שנגמרו במהלך הכנת המטעמים לחגים.

המתכון הראשון שאותו בחרתי הוא תבשיל של פתיתים וחזה עוף או פרגית ברוטב פיקנטי. כל כך קל ופשוט שתופתעו כמה מחמאות הוא יגרוף. המתכון השני הוא לשלל ירקות בתנור. גם קל, גם אסתטי, גם טעים וגם מופחת קלוריות. חשוב לשים לב למבחר הירקות שאותם תכניסו לתבנית. את התבנית עצמה מגישים לשולחן, וכך חוסכים בכלי הגשה.

מדי סוף שבוע אני מכינה בצקי שמרים. לא מצליחה להפסיק. גם אם אני מארחת וגם אם אני מתארחת, אני לא פוסחת על המנהג של יום שישי בבוקר - להתפיח בצק שמרים. הפעם בחרתי להכין עוגיות רוגעלך. אפשר ליצור אותן בשתי שיטות גלגול. האחת, המובאת כאן, היא יצירת מלבן וחלוקתו למשולשים, והשנייה היא יצירה של שניים־שלושה עיגולי בצק. מורחים במלית השוקולד ומחלקים למשולשים כמו משולשי פיצה, רק צרים יותר.

מגלגלים כל משולש מהצד הרחב והקרוב אליכם אל הצד המרוחק מכם. במקום לאפות אותם בודדים, החלטתי לחבר אותם בתבנית אחת או שתיים, בהתאם לקוטר התבנית, ולאפות כעוגת רוגעלך שלמה. הכל בתבנית אחת. אין צורך לפרוס אותה - מספיק שתולשים את הרוגעלך, נוגסים ונהנים.

• ½ כוס חלב פושר (או מים)

• 20 גרם שמרים יבשים

• ½ כוס סוכר (אפשר פחות)

• 1 כפית מלח

• 2 ביצים

• 100 גרם חמאה רכה (או מחמאה לגרסת פרווה)

למלית:

• ½ כוס אבקת קקאו

• ½1 כוסות סוכר חום

• 150 גרם חמאה מומסת (או מחמאה)

• ¼ כפית קינמון

להברשה:

• 1 ביצה טרופה

לסירופ:

• ½1 כוסות סוכר

• ⅔ כוס מים

• 1 כפית תמצית וניל

אופן ההכנה:

להכנת הבצק: שמים במערבל חשמלי את כל חומרי הבצק מלבד החמאה (או המחמאה). מערבלים במשך 5 דקות. מוסיפים חמאה ולשים עוד 3 דקות.

עוגת רוגלך
עוגת רוגלך | צילום: פסקל פרץ-רובין

החומרים (ל־8־6 מנות):

• 4 כפות שמן זית

• 1 בצל גדול חתוך לקוביות בינוניות

• 2 עגבניות חתוכות לקוביות קטנות

• 5 שיני שום כתושות

• 2 גמבות חתוכות לקוביות קטנות

• 2 כפות רסק עגבניות

• 1 שקית פתיתים עגולים

• מלח ופלפל, לפי הטעם

• ½ כף הריסה

• ¼ כוס כוסברה קצוצה

• ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:

מחממים שמן זית בסיר רחב ושטוח, מוסיפים את קוביות חזה העוף או הפרגית ומטגנים 3־4 דקות, עד שהן מחליפות את הגוון שלהן. מוסיפים את קוביות הבצלים, מערבבים ומאדים דקה־שתיים.

מוסיפים את קוביות העגבניות והשום הכתוש ומערבבים. מוסיפים את קוביות הגמבות ומאדים תוך ערבוב עוד דקה־שתיים. מוסיפים את הרסק והפתיתים ומאדים הכל תוך ערבוב. יוצקים בהדרגה את המים, מוסיפים מלח, פלפל והריסה, בוחשים ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר ומבשלים עד לריכוך וספיגת הנוזלים (במידת הצורך מוסיפים מעט מים). מכבים את האש ומניחים סגור כ־5 דקות. מפזרים מעל את הפטרוזיליה והכוסברה הקצוצה. מגישים חם.

פתיתים
פתיתים | צילום: פסקל פרץ-רובין

החומרים (ל־8־6 מנות):

• 1 כרובית בינונית חלוטה ומסוננת מנוזלים

תיבול לכרובית:

• 1 כף פלפלת אדומה מתוקה או חריפה

• מלח ופלפל, לפי הטעם

• 3־2 כפות שמן זית

• 3 גזרים בינוניים קלופים וחתוכים לאורכם

• 4־3 פלפלים ירוקים חתוכים לרצועות

• 4־3 פלפלים צהובים חתוכים לרצועות (אפשר לשלב פלפלים בגוונים שונים)

• 2־1 ראשי שום שלמים או מפורקים

• 2 ענפי רוזמרין

• 2–3 ענפי תימין

• ½ כוס שמן זית איכותי

• מלח ופלפל שחור גרוס

מסננים היטב את הכרובית החלוטה. מערבבים את כל חומרי התיבול בצלוחית. מברישים את הכרובית בתיבול מכל הצדדים.

מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה (אפשר גם בתבנית גדולה מעוטרת). מסדרים בתבנית שורות־שורות של ירקות קלופים וחתוכים. מניחים בקצה התבנית את הכרובית המתובלת. מפזרים סביב את ענפי הרוזמרין והתימין, יוצקים מעל הירקות את שמן הזית ובוזקים מלח ופלפל גרוס.

מכסים בנייר אפייה ומעליו מניחים רדיד אלומיניום וסוגרים היטב. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני גבוה (180־190 מעלות) ואופים במשך כ־40 דקות עד לריכוך הירקות. מסירים את נייר האפייה ורדיד האלומיניום וממשיכים לצלות עוד 10־15 דקות, עד להשחמה קלה ושיזוף עדין. מוציאים ומגישים.

אנטיפסטי ירקות
אנטיפסטי ירקות | צילום: פסקל פרץ-רובין
תגיות:
מתכונים
/
אוכל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף