ימים ספורים לפני השנה החדשה בחרתי להקדיש את המדור לכל מי שמחפש עוגה קלה, מהירת הכנה, כזו שתמיד מצליחה. לפניכם מתכונים לשלוש עוגות רכות, כמעט ספוגיות, לא מורכבות, ללא קרמים, ציפויים ושלל שכבות ומרקמים. הקפדתי שהעוגות יהיו פרווה, מה שמאפשר את הגשתן בתום ארוחה בשרית.
אלו עוגות שמתאימות להכנה רגע לפני ארוחת החג. מערבבים הכל בקערה אחת ומכניסים לתנור, ואם בכל זאת המתכון דורש להקציף ביצים, אין צורך להפריד בין החלמון לחלבון, פשוט מקציפים יחד ומוסיפים את שאר החומרים לפי הוראות ההכנה.
העוגה הראשונה היא כמובן עוגת הדבש המסורתית, הפעם בלבוש קצת שונה. ישנן המון גרסאות להכנת עוגות דבש, כל אחת טובה יותר מהשנייה. אני משתדלת לנסות בכל פעם מתכון לעוגה דבש חדשה ולא פעם אני משלבת בין מספר גרסאות, וכך מקבלת עוגה נפלאה במראה, בטעם ובפשטות ההכנה.
מה מסתתר מאחורי עוגת הדבש? יש עוגות המבוססות על דבש בלבד וכאלו המשלבות בין כמויות קטנות של דבש עם תה, קפה, סוכר מקורמל או סילאן. הפחתה בכמות הדבש בעוגה מפחיתה את עלות הכנתה, ועדיין הטעם אינו נפגע ולעיתים התוצאה אף מוצלחת יותר. עוגות הדבש הטהורות הן דחוסות, צבען זהוב על גבול החום. לקבלת עוגה ספוגית מקציפים ביצים, והתוצאה אוורירית וריחנית. ברוב המתכונים לעוגות הדבש נהוג להוסיף תוספות שונות כמו אגוזים, שקדים, צימוקים, תמרים ותפוחים, שמהווים גורם מפתיע בכל נגיסה. חשוב לזכור: את העוגות שמכילות פירות שומרים במקרר. העוגה הראשונה שבחרתי להציע לכם השבוע משלבת דבש וסילאן. אפשר לאפות אותה בתבנית אינגליש קייק, בסיר פלא או בתבניות אישיות, הפעם בחרתי להכינה בתבנית טבעת שאותה מגישים לשולחן.
המתכון השני הוא להכנת עוגת תופין תפוח בדבש, הרי כשאומרים ראש השנה אומרים תפוח בדבש. "שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה", מברכים בארוחת החג, ורומזים שבעוד הדבש מסמל את המתיקות, התפוח מסמל את הטוב. יש גרסאות שלפיהן התפוח מסמל את עץ הדעת ואחרות גורסות שהוא סמל ל״נעשה ונשמע", שאמרו אבותינו עם קבלת התורה. לעוגת תפוח בדבש זו יש ניחוח של קינמון. היא עסיסית ונמוכה, ובמבט ראשון נראית פשוטה, די רגילה, אך יופייה נחשף עם פריסתה.
נסיים עם המתכון השלישי והוא להכנת אחת העוגות האהובות עליי: עוגת תאנים ותמרים. זו עוגה עשירה, מלאה בכל טוב וטעימה מאוד. היא מוצלחת גם כי לא טורחים בהכנתה. צ'יק צ'ק העוגה בתנור, והריח? אוי הריח, מבשר את בואה של השנה החדשה. מי ייתן ותביא עימה בשורות טובות. אמן.
שנה טובה, פסקל
והנה, לכבוד החגים חברת מגנוס השיקה מכשיר חדש D'BakerAid, שעוזר להכין בצקי שמרים בדיוק ובהצלחה. המכשיר גם מתסיס את השמרים, גם מתפיח בצקי שמרים וגם ממס שוקולד מושלם.
לצד המכשיר תמצאו מספר אביזרים נלווים כמו קערות, מכל ליצירת אדים בתנור, מלוש, להב לחריצה בלחם וסינרים. עכשיו אין תירוצים, כולם יכולים להצליח באפייה של בצק שמרים בלי פחד.
1,299 שקלים, המלאי מוגבל magnus-shop.co.il
משמנים את סיר הפלא או התבניות, מפזרים את גרגרי השומשום בתחתית ובדפנות ויוצקים את הבלילה. מערבבים בקערית את האגוזים, השומשום והסוכר ומפזרים על העוגה.
אופים בחום בינוני (180 מעלות) במשך כשעה או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש. מניחים לעוגה להצטנן היטב.
מערבבים בקערה את כל חומרי המלית. מרפדים את התבנית בנייר אפייה. מפזרים על תחתית התבנית את כף הסוכר ומסדרים את פרוסות חצי התפוח על התחתית. מניחים על פרוסות תפוח העץ מעט מהמלית ומשטחים לשכבה דקה. יוצקים חצי מכמות הבצק על מלית התפוחים ומשטחים. מסדרים על הבצק את יתרת המלית, יוצקים את תערובת הבצק הנותרת על המלית ומשטחים.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים 40־35 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש ונקי. מצננים היטב ובוזקים אבקת סוכר וקינמון.
מערבבים בקערית את המים הרותחים עם אבקת הסודה לשתייה, מוסיפים בהדרגה אל הבצק ומערבבים לבלילה אחידה.
מעבירים לתבנית ומשטחים. בוזקים על העוגה את גרגרי השומשום. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים כ־30 דקות ומצננים.
מעטרים בזילוף קל של הטחינה והסילאן או מפזרים פירורי חלווה.