אני מאוד אוהבת להכין בצקי שמרים. בשבילי ניחוח מאפה שמרים בתנור מסמל בית ומשפחה. יש כאלו שפיתחו סוג של פוביה מהכנת מאפה שמרים, אך לשמחתי בשנים האחרונות נדמה לי שהפחד התפוגג וכולם מגלים את היופי, החן והטעם הנפלא שלהם.
לאורך כל השנה אני מרבה להכין מטעמים מבצק שמרים, אבל בסוף השבוע, לכבוד השבת, הם מככבים במטבחי בגדול, ובני משפחתי נהנים מטעמם.
כשמזג האוויר מתחיל להתחלף והופך קצת יותר קריר וסגרירי, בצקי השמרים מככבים גם במהלך השבוע. ההכנה, ההתפחה, עיצוב המאפה ובעיקר הדלקת התנור והאפייה עצמה הופכים את הבית פתאום כמו במטה קסם לחם, נעים ומחבק.
השבוע בחרתי להציע לכם שלוש גלילות שונות שיהיו נפלאות לארוחת שבת. כדאי להכין בכמות כפולה, כי האמינו לי, הן יתחסלו במהירות, בעודן חמות.
המתכון הראשון הוא להכנת גלילות בצק שמרים במילוי שוקולד ואגוזים. גלילות תפוחות ונאות, המבצבצות ועולות מעל גובה התבנית, ניחוחן המשכר מושך את כל בני המשפחה אל מרכז ההתרחשות, הלא הוא המטבח.
המתכון השני הוא לאלו מביניכם שאוהבים מליות מפתיעות. בגלילות אלו נעשה שילוב בין תפוחים לריבת משמש, שילוב השומר על עסיסיות המאפה.
המתכון האחרון מיועד לאוהבי החלווה ולאלו שרוצים להפתיע. גלילת חלווה ואגוזים היא אחת המשובחות. צורתה מעניינת, מורכבת משתי גלילות, כצורת ספר תורה. יופייה של העוגה מתגלה לעין עם פריסתה, וטעמה נפלא.
שתהיה שבת מלאה בטעם, פסקל
מניחים בקערת מערבל חשמלי את הקמח, יוצרים גומה ויוצקים לתוכה את השמרים המומסים, הווניל, הרום והביצים. מפזרים סביב את הסוכר והמלח.
מערבלים באיטיות את החומרים עם וו הלישה תוך הוספת החמאה המומסת בחלב, עד לקבלת עיסת בצק דלילה. שומרים במקרר למשך הלילה, או 5 שעות לפחות.
מחלקים את הבצק ל־3 חלקים, על משטח עבודה מקומח מרדדים כל חלק לעלה דק בעובי ½ ס"מ. מורחים בצורה שווה את כל כמות המלית על העלים ומפזרים מעליה את השוקולד צ'יפס או האגוזים.
מגלגלים את הבצק מכם והלאה, תוך הידוק הגלילה ושמירה על עובי אחיד לכל אורכה של הגלילה. מכינים באותה דרך את שני חלקי הבצק הנותרים.
בעזרת סכין חדה חוצים כל גלילה לשניים לאורכה. מניחים קצה אחד של הגלילה על גבי השני בצורת איקס, כשצידן החתוך של הגלילות פונה לאותו כיוון. מלפפים את שתי הגלילות לצורת בורג, סוגרים ומהדקים את הקצוות. מכינים באותה דרך את שאר הגלילות.
מניחים את הגלילות בתבניות, מברישים אותן בביצה הטרופה עם השמן. מניחים במקום חמים להתפחה כ־30 דקות.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים כ־30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכזן יוצא נקי ויבש. מערבבים בקערית את כל חומרי הציפוי, ומברישים את הגלילות בעודן חמות.
להכנת המלית: מערבבים בקערה את כל חומרי המלית. מחלקים את הבצק לשניים. על משטח מקומח מרדדים כל חלק לעלה מלבני בעובי ½ ס"מ.
מברישים את העלים בחמאה המומסת. מפזרים עליהם כמות שווה מהמלית. מגלגלים כל עלה משני צדדיו עד אשר הם נפגשים באמצע (בדומה לצורת ספר תורה). מעבירים לתבניות.
שמים את כל החומרים לתערובת הפירורים בקערה בינונית ומערבבים בידיים עד לקבלת פירורים אחידים.
מברישים את הגלילות בביצה הטרופה עם המים, ומפזרים עליהן את תערובת הפירורים. מכסים בניילון נצמד ומשהים במקום חמים להתפחה כשעה.
בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים כ־30 דקות, עד שהגלילות הופכות תפוחות ושחומות וקיסם הננעץ במרכזן יוצא נקי ויבש.
מגלגלים מכם והלאה לגלילה אחידה. נוטלים שתי גלילות, מחברים ומהדקים אותן בקצה ומפתלים אותן זו בזו לצורת בורג.
מניחים בתבנית, מברישים בביצה הטרופה ומפזרים שומשום. בתנור שחומם מראש לחום בינוני־נמוך (170 מעלות) אופים כ־30 דקות.