כובשים את הלב: לא תאמינו כמה קל להכין זיתים כבושים תוצרת בית

על אדן החלון במטבח של פסקל עלו בזו אחר זו צנצנות של כבושים: זיתים ירוקים עם רוזמרין, זיתים שחורים עם כוסברה, לימונים עם הריסה ופלפלוני הבנרו חריפים. בעוד שבועיים תהיה פה חגיגה של טעמים

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
זיתים כבושים
זיתים כבושים | צילום: פסקל פרץ-רובין
6
גלריה

עץ הזית הצעיר בחצר ביתי לא הניב השנה מספיק פרי. לשמחתי, בעונת המסיק, בין אוקטובר לתחילת נובמבר, קיבלתי מחבריי החקלאים דליים מלאים בזיתים שונים, ירוקים ושחורים.

כשהם הגיעו, נכנסתי למטבח, הפשלתי שרוולים והתחלתי במיון: מי למים, מי לפטיש ומי לסכין. תחילה פרשתי מפה על השולחן הרחב במטבח שלי ושפכתי את תכולת הדליים. אחר כך מיינתי את הזיתים לפי גודלם, תוך שאני מסלקת את הפגומים, את העלים ושאר נספחים. רק אז העברתי לשטיפה ולניקוי. בהתאם לזן הזיתים ולאיכותם בחרתי את דרך הטיפול בהם וסוג הכבישה המתאימה עבורם.

את הזיתים שנבחרו לעבור דפיקה ובקיעה דפקתי בעזרת העלי והמכתש. היו זיתים שמספיק היה לחרוץ בהם מספר חריצים בסכין כדי שהמרירות תצא וקצב הכבישה יגבר, והיו זיתים שהחלטתי להשאירם שלמים.

בזיתים כבושים מתוצרת בית יש מרירות קלה שמקנה להם טעם שרק כבוגרת למדתי להעריך, ושנעלמת עם הזמן. כשמבינים את העיקרון של היחס בין המים, המלח או החומץ, הכנת הזיתים הכבושים הופכת קלה. אחר כך אפשר לשחק עם התבלינים ועשבי התיבול שיקנו להם טעם נפלא.

שיטת הכבישה של הזיתים השחורים כוללת מלח ומיץ לימון בלבד. אחרי שבועיים בערך הזיתים מצטמקים וסופגים את ארומת התיבול, טעמם נפלא והם נשמרים לתקופה ארוכה.

זיתים כבושים
זיתים כבושים | צילום: פסקל פרץ-רובין

בניגוד לעץ הזית, עץ הלימון בחצרי הניב השנה המון פרי, מה שהוביל אותי לפרוס כמות גדולה של לימונים, למלא בהם צנצנות, להוסיף תבלינים ולסגור היטב למשך שבוע עד שבועיים. תופתעו מאוד לגלות עד כמה כפית של לימון כבוש תעשיר כל מנה שתכינו.

הצלחה גדולה הייתה לי גם עם פלפלוני הבנרו מהגינה שלי. הכמות הגדולה שלהם גרמה לי להחליט להכין מהם סוג של ממרח חריף. עטיתי על כפות הידיים שני זוגות כפפות גומי (ליתר ביטחון!), סילקתי את "כובעי" הפלפלים, נפטרתי מהגרעינים הקטנים ושטפתי את הפלפלים היטב. ניגבתי וייבשתי ורק אז טחנתי אותם, עם תבלינים ועשבי תיבול שונים. קיבלתי ממרח חריף, מדהים בצבע, בטעם ובמידת החריפות שלו.

אחרי שהכנתי את הזיתים, הפלפלים והלימונים הכבושים, סידרתי את הצנצנות על אדן החלון במטבח. יש לי כבר אוסף משובח של כבושים בצנצנות, שממלאים לי את הלב בשמחה. המלפפונים צפים במים כשהם מעוטרים בעלי שמיר ובשיני שום. הפלפלים בשלל גוונים מקבלים צבע בעזרת תיבול אדום של הריסה. העגבניות המיובשות במלח מתובלות בכוסברה ובשמן.

לידם נמצאים ה"וריאנד", ירקות שונים כבושים במי מלח וחומץ וצמודה אליהם צנצנת עם בצלים, לפת ולימונים. הפלפלים החריפים הצלויים שוחים בשמן ומלח ומחכים ליום שבו אחליט שזמנם הגיע ושטעמם מושלם. או אז הם יוגשו לשולחן כחלק ממתאבנים לתחילת הארוחה, או ישולבו בתבשילים ובמאפים שאבחר להכין לבני משפחתי.

כל הטוב הזה מוגש כאן באהבה, כדי שתכינו אותו עכשיו ותיהנו מטעמו לאורך כל השנה.

זיתים כבושים
זיתים כבושים | צילום: פסקל פרץ-רובין

טיפסקל להצלחה בכבישת זיתים:

זיתים ירוקים כבושים

זיתים שחורים כבושים
זיתים שחורים כבושים | צילום: פסקל פרץ-רובין

זיתים שחורים

לימונים כבושים
לימונים כבושים | צילום: פסקל פרץ-רובין

לימונים כבושים /קארס מלח

טיפסקל:

# את ריכוז המלח בכבישה אפשר לבדוק בעזרת ביצה טרייה: הניחו את הביצה על פני המים בצנצנת. הביצה צפה? ריכוז המלח מדויק.

פלפלים כבושים בצנצנת
פלפלים כבושים בצנצנת | צילום: פסקל פרץ-רובין

ממרח פלפלי הבנרו חריף אש

טיפסקל:

# טעמתם את ממרח הפלפלים ונכוויתם, ואתם רוצים להקל את הצריבה בפה? רצוי לשתות חלב או לאכול לחם. אסור לשתות מים, המים מחמירים את החריפות.

תגיות:
לימונים
/
זיתים כבושים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף