זמן קצר לפני שהחל בארץ סגר בשל התפרצות מחלת הקורונה, הספקתי לבקר את מומו שמילוביץ ביקב שלו, ששמו על שם הישוב בו הוא מתגורר, נווה ירק. 

את מומו הכרתי בשנת 2016 כשפנה אלי עם הזמנה לפסטיבל קריניאן, שארגן מאז כל שנה. הרבה אהבה לנושא ותשוקה הייתה בשיחה ההיא, אבל על הסיפור שלו למדתי רק בביקור הנוכחי. 

שמילוביץ, יקב נווה ירק (צילום: מירה איתן)
שמילוביץ, יקב נווה ירק (צילום: מירה איתן)

הדרך אל החקלאות

החקלאות לא בערה בעצמותיו של שמילוביץ בצעירותו, למרות שהוא זוכר בילדותו את סבא שלו מייצר יין לקידוש. הוא למד עיצוב מוצר בבצלאל והקים לעצמו משרד גדול, פורח ומשגשג, אותו ניהל ברמה כ-15 שנים. עם הזמן העיסוק הזה החל לשעמם אותו, הוא חש שחיקה ו"חיפש את עצמו". 

כשחבר מיקב יזרעאל ביקש ממנו לעצב לו את המוצר, ורגע אחרי זה הציע לו גם שיצטרף כשותף הוא עדיין לא הבין שהעתיד שלו כבר החל. מאוחר יותר כשראה את הבלנדים של היקב ולקח חלק ולעזור גם בשיווק, העניין גבר והוא החליט ללמוד את הנושא המסקרן. כך הגיע ליקב מרגלית ובמשך שנתיים עשה שם סטאג' כשהוא עובד בכל העבודות השחורות. "שם למדתי לעשות יין" הוא אומר. 

הדרך לנווה ירק

ואז הגיעה הצעה שעשתה את השינוי הדרמטי בחיים לברור יותר. בעל הכרם הוותיק במושב הציע לו להשתמש בכרם הקריניאן הבוגר שלו (בן 40). ההצעה הייתה מעניינת ומסקרנת. אזור נווה ירק, ליד הוד השרון, לא נחשב לאזור גידול ענבים ליין, בשל האקלים הייחודי שלו שנובע ממיקומו בין ההרים. מומו לקח על עצמו את האתגר. לאחר עבודה מאומצת של שיקום הכרם, הבציר הראשון היה בשנת 2015. 

כיום יש ליקב נווה ירק שני כרמי קריניאן באזור, נטע והגר, כשמות שתי בנותיו של מומו, כל אחד מהם נטוע בכיוון שונה מהשמש, מה שמשנה את אופיים לחלוטין.

הכרמים לא מושקים, והיבולים נמוכים, חקלאות בעל שמטרתה למצות את השפעת המיקרו אקלים של הטרואר המקומי. כרמים נוספים ניטעו באזור, והשלמות עושים מכרמים שנמצאים במקומות שונים בארץ כמו, פקיעין, כרם בן זמרה, מצפה רמון וצובה. היינות של היקב עשויים מהזנים שרדונה (שמבשיל הראשון בארץ), סוביניון בלאן, סמיון, קריניאן, סירה, מרסלאן, גרנאש וארגמן. 

כרם נווה ירק (צילום: מירה איתן)
כרם נווה ירק (צילום: מירה איתן)

הסגנון הפשוט

שמילוביץ אוהב את סגנון הפשטות ביינות. היינות שלו אלגנטיים, עם אחוז אלכוהול לא גבוה, עדינים ולא כבדים, תוססים בחלקם תסיסה ספונטנית ושורים בחביות לזמן לא ארוך, כדי לא לקבל השפעה מיותרת של העץ. 

הם נמכרים לרוב במסעדות וללקוחות פרטיים ולשתי חנויות, מנו וינו ויינות וטעמים. מכיוון שמומו אוהב לאכול במסעדות הוא מוכר את יינותיו למסעדות האהובות עליו ומבלה בהן בכל הזדמנות. 

בשל אמונתו באקזוטיות ובייחודיות של זן הקריניאן התחיל מומו בשנת 2016 לערוך את פסטיבל הקריניאן.  "קריניאן וגם גרנאש אפשר לעשות פה הכי טוב בעולם", כך הוא טוען.

היינות

ואז הגיעו הטעימות והוקסמתי סופית. התחלנו עם שני יינות מאותו זן, אך מאוד ייחודיים ושונים זה מזה. יינות גסטרונומיים שילוו נהדר כל ארוחה. 

נטע 2017 – קריניאן צעיר ורענן עם חמיצות נעימה, תבלינים ירקרקים חיים, עדין ולא שתלטן. יין אביבי ראוי. 

הגר 2017 – קריניאן מחוספס קצת יותר, תבלינים יבשים, פלפל שחור, עור, אדמה, אנימליות, ועדיין עדין ולא תוקפני. לשבת ליד האח בחורף וליהנות ממנו.  

בלנד רוג' 2017 - גרנאש, סירה, ארגמן, קריניאן. יין מאופק, עדין ומאוזן. הקריניאן מוסיף לו תיבול, הסירה את הרעננות הירקרקה, הארגמן את הצבע והארומות והגרנאש מוסיף קלילות ועידון. 

גרנאש 2018 - גוף מאוד קל, יין מאוד עדין, עם הרבה רבדים נעימים שפוגשים לאורך הלגימה. 

יינות נווה ירק (צילום: מירה איתן)
יינות נווה ירק (צילום: מירה איתן)

המשכנו עם שלושה סוגי סירה שונים מאוד אחד ממשנהו, מכרמים שונים, שלושתם עברו תסיסות ספונטניות. 

סירה צובה 2018 - גוף מלא ויין טעים, נגיש, "טעם הקהל" לפי מומו. 

סירה פקיעין 2018 - מבנה טאני מורכב. יין מרשים, מלא ובועט. "היין הכי ישראלי".

סירה בן זמרה 2018 - (אדמת גיר) גוף קל, יין חד, מאוד מתובל, מתוחכם ומאוד מיוחד.

דוריף 2017 – יין נגיש עם גוף די מלא, הרבה פרי ותיבול המגובה בחמיצות טבעית מטורפת. מעין  שוקולד עם ליקר, ועם כל זאת עדיין מאוד אלגנטי. 

קריניאן נטע 2016 – יין מדהים, מאוד מתובל, אדמתיות נהדרת וחמיצות נאה. יין שטעמתי בבר היין ברוט ולכן בעצם רציתי לבקר בנווה ירק ולהכיר עוד יינות של היקב. 

סוביניון בלאן 2019 – יין חד, מינרלי, עם חמיצות טובה ועשבוניות נעימה. 

סמיון 2019 – צבע בהיר מאוד, גוף קל אך נוכח, אף עשבוני ירקרק. 

שרדונה 2019 - ארומות פירות לבנים, תפוח, אגס וליים, מזכיר בסגנון שלו סוביניון בלאן. 

ויש גם בלנד לבן 2019, אבל טעמנו כל כך הרבה יינות, שאני כבר לא זוכרת את הרשמים שלי ממנו, אבל... לא היה יין אחד שלא היה לי נעים מאוד, אז כנראה שגם הוא נעם לי. 

אז אי אפשר להגיע ליקב בימים קשים אלה, ואין להשיג את היינות בזמינות בסביבתכם, אבל היקב פתח בימים אלה במיזם בשם נווה ירק עד הבית, ואפשר להזמין יינות ישירות הביתה במחירים מיוחדים והמשלוח בחינם. 

טלפון יקב : 03-9384444