אין ספק כי האבטיח והמלון הם סמלי הקיץ הישראלי. בחום הכבד של עונת הקיץ חשוב להרבות בשתיית מים, אך לא תמיד חייבים לשתות מים רגילים – באבטיח ובמלון יש כ-90% מים, מה שהופך אותם למרעננים במיוחד. זו גם הסיבה שהם כיכבו וממשיכים לככב בקופסת הפירות שלוקחים לים.
איך בוחרים אבטיח ומלון מוצלחים?
לפי מומחי משרד החקלאות ופיתוח הכפר, לאבטיח טוב צריך להיות גוון מט. צבע מבריק מדי מעיד על חוסר בשלות, בעוד שצבע דהוי מדי מעיד על אחסון ממושך שפוגע באיכות. למלון בשיאו יהיה גוון כתמתם, קליפה אחידה ורעננה. בזנים מרושתים חשוב שהרשת תהיה מלאה וצפופה לכל אורכו.
כתמים ועוקצים – מה הם מספרים לנו?
על כל אבטיח מופיע כתם בהיר אחד – זהו אזור המגע עם הקרקע. אם יש כתמים נוספים, במיוחד צהובים או דהויים, מדובר באבטיח שנחשף לשמש יתר על המידה וטעמו יפגע. בנוגע לעוקץ – באבטיח עוקץ ירוק מצביע על טריות. יבש? הוא פחות טרי. במלון, עוקץ שלם מעיד על חיי מדף ארוכים. מלון ללא עוקץ מרמז על בשלות יתר או תסיסה.
מוצקות וצורה
בחרו פרי מוצק, לא גמיש – הגמישות מצביעה על אחסון ממושך. בנוסף, חשוב לבחור פרי סימטרי (עגול או אובלי), מה שמעיד על התפתחות תקינה ומפחית סיכון לחללים פנימיים.
המיתוס על הטפיחה – האם עובד?
לגבי האבטיח, נהוג לטפוח עליו, אבל מה שחשוב באמת הוא הצליל שהוא "משיב". אם יש הד עדין – האבטיח בשל בדיוק במידה. אם הצליל עמום או אין הד כלל – האבטיח כנראה בשל מדי וטעמו נפגם.
המלצות לזני מלון בעונה
יילו קנרי – קליפה צהובה, פנים לבן, מתוק מאוד, ניתן לשמירה עד חודשיים מחוץ למקרר.
טיפוס גליה (קבוצת סולר) – קליפה ירקרקה, פנים כתום – מתוק עם חיי מדף של כשבועיים.
מלון אננס – צורה אובלית, ציפה כתומה, ארומטי ומתוק אך חיי המדף קצרים – יש לשמור בקירור.
טיפים לאחסון ושמירה על טריות
לפני חיתוך אבטיח – שטפו אותו היטב וחתכו עם סכין חדה. אפשר לאחסן אבטיח במקרר עד שבוע. לאחר החיתוך, עטפו את החלק שנשאר בפלסטיק נצמד. מלון מחזיק פחות – ברגע שחותכים, יש לשמור אותו בקירור ולצרוך תוך מספר ימים. מלון שלם יכול להישמר מחוץ למקרר עד שלושה ימים, ובזן יילו קנרי אפילו יותר – בזכות קליפתו העבה.