בירה או בירע? מדריך למשתמש

הבירולוגית גלית ג'ראפי-דבירי עם כמה מושגים בסיסיים שכדאי לכם לדעת על בירה, רק כדי שלא תמצאו את עצמכם עם טעם חמוץ בפה. או משהו גרוע יותר...

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מעריב אונליין - זכויות יוצרים
מעריב אונליין - זכויות יוצרים | צילום: מעריב אונליין

הבירולוגית גלית ג'ראפי-דבירי עם כמה מושגים בסיסיים שכדאי לכם לדעת על בירה, רק כדי שלא תמצאו את עצמכם עם טעם חמוץ בפה. או משהו גרוע יותר...

ללגום כוס בירה טרייה, בטמפרטורה הנכונה, בזמן הנכון זה כיף גדול, אבל איזה מבאס זה לקרב את הכוס לפה, לקחת לגימה גדולה ואז לרגיש טעם של נוזל חמוץ בפה, או לקבל מכת ריח רע כמו של ביצה סרוחה. בירה מקולקלת היא תופעה קיימת, השאלה היא איך יודעים לזהות מתי הבירה שקיבלנו, מהחבית או מהבקבוק, מקולקלת?

עם זאת, יש לקחת בחשבון שכל נושא שינוע הבירה ואחסונה לא תלוי בנו, הצרכנים, ואינו בשליטתנו, אולם בעל חשיבות והשפעה מכרעת על איכותה ויכול להביא לכך שבירה שיצאה מהמבשלה באיכות מעולה תגיע לצרכן כשהיא מקולקלת. בכל מקרה חשוב לזכור שישנם מכלול של פרטים שצריך וכדאי לקחת בחשבון.

בירה בקבוק

כבר מהשלב הראשוני של התבוננות בבקבוק ניתן לקבל מושג על הבירה שבתוכו. כשאנחנו נתקלים בבקבוק שעברו עליו "חיים קשים" - מלא באבק, הפקק חלוד, התווית קרועה - כל אלה אמנם אינם מזיקים לבירה, אך בהחלט יכולים להוות אינדיקציה לכך שהבקבוק לא נשמר בתנאים נאותים.

קו המילוי של בקבוק הבירה צריך להיות כשני סנטימטרים מתחת לשפת הבקבוק. אם הוא נמוך מכך, או גבוה יותר, הדבר מעיד על בעיה במילוי - בעיה שיכולה לגרום גם לקלקול הבירה.

פני נוזל עליו צפים שאריות שנדבקות גם לבקבוק, הוא סימן רע שאמור להרתיע אתכם כמו נורה אדומה, ולהתריע מפני בעיה. בבקבוק בירה לא צריכות להיות שאריות.

כשבירה שאמורה להיות צלולה אך נראית עכורה, או שניתן לראות בה חלקיקים שצפים על פני הנוזל, הדבר יכול להעיד על תקלה שתחבל בטעם שלה. גם כאן יש הסתייגות כשמדובר בסגנונות בירה מסוימים שאינם מסוננים ומכילים שאריות שמרים בתחתית הבקבוק.

אם לא שמעתם תססס... ברגע פתיחת הבקבוק, יש פה בעיה. הגזים ברחו מהבירה. אתם ממש לא צריכים את זה.

הבירה קופצת לכם מהבקבוק מיד עם הפתיחה והקצף פורץ החוצה במהירות? התופעה שנקראת "גאשינג" יכולה להעיד על קלקול, ובכל מקרה לא מעידה על בירה איכותית וטרייה.

בירה צריכה להקציף, לא יותר מדי ולא מעט מדי. הקצף חשוב לבירה על-מנת למנוע חמצון שמחבל בטעמה. עם זאת, מחסור בקצף, או קצף שנראה כמו סבון, יכול להעיד על בירה לא טרייה בעלת טעמי לוואי לא רצויים.

בירה מחבית

מזיגה איכותית של בירה מחבית כוללת, מעבר לבירה עצמה, פרמטרים נוספים מסביב. תשומת-הלב שלנו מתמקדת, במקרה של החבית, רק על ההגשה, המראה, הטעם והריח. כל נושא מראה החבית והאחסון שלה נסתר מעינו של הצרכן.

ניקיון הכוס הוא פרמרטר חשוב ביותר לקבלת בירה טובה ונקייה מטעמי לוואי, ואני לא מדברת על שאריות ליפסטיק על הכוס, שזה כבר גובל בעבירה פלילית. בועות גז שנדבקות לדופן הכוס אינן מעידות על בירה איכותית ומוגזת, אלא על כוס מלוכלכת. תופעה כזו תיפגע בטעם, בראש הקצף ובמראה. אני בטוחה שאינכם מעוניינים לשתות בירה המכילה את שאריות השומנים של הצ'יפס וההמבורגר של הסועד לפניכם, שלא לדבר על דגים. איכס!

תגיות:
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף