מבשלת הבירה האוסטרית הוותיקה 'אגנברג שלוס', יצרנית הבירה סמיקלאוס, נותנת חסות ל"על העץ" - תחרות בישול בירה ראשונה מסוגה בארץ שתיערך בחודש פברואר בקרוב. מי אמר שלא סופרים אותנו...
כשהמילה בירה נזרקת לאוויר, מיד עולה מול העיניים משקה זהוב, מריר, מוגז ומוקצף, אבל אם רק תזיזו את המסך הזה קצת הצידה מיד תגלו תמונה הרבה יותר רחבה, תמונה מרהיבה שהיא בעצם עולם ומלואו. כאן באתר סנהדרינק מתפרסמת לאחרונה סדרת כתבות החושפת את העושר והמגוון של עולם סגנונות הבירה, אחד מהם הוא הדופלבוק. מדובר בבירת לאגר חזקה מאוד באלכוהול, בירה כבדה בעלת גוף מלא וסמיך שמקורה במנזרים בגרמניה. אחת מהבירות היותר מוכרות בסגנון זה היא ה'סמיקלאוס'.

סגנון הבירה דופלבוק מכונה גם בשם "הלחם הנוזלי" משום שבתקופת הצום הארוכה אמנם נאסר על הנזירים לאכול, אבל היה להם מותר לשתות, אז הנזירים העשירו את הבירה שלהם בלתת וכתוצאה מכך התקבל משקה מזין ביותר אך גם עשיר באלכוהול מה שסייע להם (באופן לגמרי לא מפתיע...) לעבור בקלות יחסית את תקופת הצום הקשה. בירת הדופלבוק הראשונה בושלה במנזר פאולנר שבגרמניה וזו בדיוק הבירה שמוכרת לנו כיום כ'פאולנר סלבטור' (המושיע).

בתור חובבת מושבעת של הז'אנר, קצת קשה היה לי להישאר אדישה והסקרנות לפגוש את מי שאחראי לבירה הזו גרמה לי להוציא לגדי בעלי צו 8 ולטוס היישר למבשלה כדי לבחון את העניינים מקרוב. מבשלת אגנברג נמצאת בכפר קטן בעל שם שובר שיניים אי-שם במערב אוסטריה. מבנה המבשלה משמש ניצב על מכונו עוד מהמאה ה-14, והחל משנת 1803 מחזיקה במבשלת 'אגנברג שלוס' אותה משפחה כאשר ניהולה והפעלתה עוברים בירושה מאב לילדיו. כיום אחראים על המבשלה קארל ואחיו הוברט, דור שמיני למשפחה המייסדת. אביהם של השניים פרש לא מכבר מהעבודה במבשלה אך כדי להישאר בתמונה קבע את מגוריו בשטחה.



בשום פנים ואופן לא מדובר בבירה המיועדת לשתייה בשלוק אחד. ה'סמיקלאוס' היא בירה שמצריכה ישיבה רגועה, קרירה וחורפית. בנוסף, מייצרת המבשלה עוד מספר וריאציות של ה'סמיקלאוס': בהירה, כהה ואחת שמיושנת בחביות עץ אלון שונות ומוגדרת על-ידי אנשי המבשלה כיין שעורה (Barley Wine).

"על העץ" הוא שמה תחרות בישול בירה הזאת שכבר יצאה לדרך, בה נדרשים המבשלים להפגין מיומנות ומקצועיות בתחום הבישול כאשר המוטיב המרכזי הוא בירה שמיושנת לפרק זמן ממושך בחביות עץ או בירה שהושרו בה שבבי עץ על-מנת להעניק לה טעמים מיוחדים של עץ, עישון ויישון.
התחרות נושאת הפרסים נערכת על-ידי מרכז הבירה הוותיק "בירדי" בחסות חברת מיכה לרר יבואני חביות עץ וחברת הכרם, יבואנית בירה סמיקלאוס, וכאמור ההרשמה לתחרות כבר בעיצומה. התחרות מהווה אתגר אמיתי וללא ספק הולך להיות מעניין. אז אם אתם בעניין ניתן להירשם ולקבל פרטים נוספים על התחרות באתר "בירדי" www.beer-d.co.il.