רוצים להרים כוס מבעבעת לחיי השנה האזרחית החדשה? קבלו את יוסי בוזנח עם עשרה יינות מבעבעים שאי-אפשר לפתוח את השנה בלעדיהם...
רגע לפני שמתחילות כאן החגיגות המבשרות את כניסתה של השנה האזרחית החדשה וזיקוקים ססגוניים יאירו את שמי הערב מכל עבר, אותו רגע ממש הוא שעתם הגדולה של היינות המבעבעים. הבקבוקים המהודרים המאורכים, הצליל הנפלא שנשמע בעת חליצת הפקקים, הבועות המתפצפצות בחן, הקצף הניגר כשובל תחרה מלכותי והטעם הכובש, הם אלה ההופכים את היינות המבעבעים לשחקנים הראשיים בערב הקסום הזה (...).
שמפניה ויינות מבעבעים הם משקאות נהדרים לא רק לערב השנה האזרחית החדשה, אלא לכל מקום וזמן שניתן ליהנות מהם ולהתענג על טעמם. ברשימה שלפניכם תמצאו יינות מבעבעים מסוגים שונים כשלצד כל אחד מהם הסבר מנומק מה הביא אותנו לצרף אותו לרשימה מכובדת זו. אז שתהיה לכולנו שנה אזרחית טובה, כזו שתפנק אותנו בהרבה הזדמנויות לחגוג. לחיים!
ירדן בלאן דה בלאן 2009 המבעבע ששם את ישראל על המפה העולמית ושם בכיס הרבה שמפניות
איך ייצרו אותו: 100% שרדונה מכרמים בצפון-הגולן. בציר מוקדם השומר על רמות סוכר מרוסנות ורמות חומצה גבוהות, שזה האיזון המיטבי עבור מבעבעים. היין מיוצר בשיטה הקלאסית משמפיין - תסיסה שנייה בבקבוק ושהיה ארוכת טווח על השמרים במשך חמש שנים ומעלה ורק לאחר מכן מופרדים משקעי השמרים. רק מלכתוב את זה בא לי עכשיו בלאן דה בלאן.
מה הביא אותו לכאן: אם אני צריך לבחור את היין הישראלי הכי מרתק שיוצר פה אי-פעם, אז הבלאן דה בלאן נמצא בשלישיית הגמר. הוא זכה ביותר מדליות ועיטורים מגנרל רוסי במלחמת העולם השנייה ולעולם לא אשכח את תגובתם של קנייני חברת היין הגרמנית האדירה CWD בעת שהגיעו לביתן יקב 'רמת-הגולן' ב"ווינאקספו 2003". מיותר לציין שתוך 48 שעות לא נשארה טיפה אחת של יין בכדי לתת למבקרים לטעום ולהתרשם. וחוץ מזה, זה היין היחידי בעולם שהצליח לגרום לי ללבוש טוקסידו מטופש.
כמה זה עולה לנו: כ-125 ₪
שמפניה פול רוג'ר ברוט NV השמפניה של צ'רצ'יל, שמפניה מעולה ואצילית במחיר שפוי
איך ייצרו אותו: שמפניה פול רוג'ר היא פסיפס מדויק המורכב מחלקים שווים של פינו נואר, פינו מונייה ושרדונה. היין עצמו הוא עירוב של 30 חלקות שונות ולא פחות מרבע ממנו מגיע מיין הרזרב האחראי על עיצוב אופיו וזהותו המיוחדת. השמפניה עצמה מאופיינת באלגנטיות ועידון ובעלת הרמוניה נהדרת בין מרקמה הרענן ועושר טעמיה הססגוני. שמפניה מורכבת עד מאד ומלאת חן.
מה הביא אותו לכאן: כאשר שאלו את וינסטון צ'רצ'יל איך הוא בוחר את השמפניה שלו, הוא ענה: "הטעם שלי פשוט, אני בקלות משתכנע מהכי טוב...". אז אם לא מספיקה לכם המלכה האם, הרי שראש הממשלה ההיסטורי של בריטניה בזמן מלחמת העולם השנייה, הוא בר-סמכא רב-משמעות בכל הקשור למשקאות אלכוהוליים (...). צ'רצ'יל אהב כל-כך את השמפניה של בית פול רוג'ר עד שהגדיר אותה ככתובת המשמחת ביותר עלי אדמות.
כמה זה עולה לנו: 279 ₪
קאווה ג'אום סרה ברוט גם כשר, גם איכותי וגם זול. מה צריך יותר מזה ללחיים של סוף שנה?
איך ייצרו אותו: הקאווה מיוצרת משילוב בין שלושת הזנים הנפוצים של באזור: פרליאדה, מקבאו ושרלו. לאחר תסיסה שנייה בבקבוק, בשיטה הנקראת שיטת שמפיין, היא מיושנת עם השמרים למשך שנה ואז יוצאת אל השוק.
מה הביא אותו לכאן: התמורה למחיר, היכולת להנגיש יין מבעבע איכותי ולהגיע אתו למחיר כמעט זהה למחירו בכל מקום אחר בעולם. זוהי קאווה נעימה שתשמח את הצרכן ותאפשר לו ליהנות מיין מבעבע ראוי ברמת מחיר מצחיקה.
כמה זה עולה לנו: 30 ₪
גמלא השמורה ברוט NV מבעבע ישראלי חגיגי ואיכותי. אם לא רוצים להוציא מאות שקלים ומצד שני לא לקנות את הכי זול
איך ייצרו אותו: בלנד של שרדונה ופינו נואר העובר סחיטה של אשכולות שלמים, והתסיסה השנייה מתבצעת בבקבוק. לאחר מכן הוא מיושן עם השמרים למשך שנה שבסופה מופרדים השמרים והמשקעים.
מה הביא אותו לכאן: 'גמלא השמורה ברוט' הוא בעצם הנציג הרשמי הישראלי הכי זול בקטגוריה. כולו אומר חן ורעננות ומן העבר השני הוא רשמי, מכובד ובעל נוכחות רבה. מחירו בערך חצי משל אחיו ה'בלאן דה בלאן', והוא ממלא את כל הציפיות ומאפשר להביא כמתנה יין מבעבע ישראלי חגיגי ומרשים.
כמה זה עולה לנו: כ-75 ₪
רודרר קריסטל 2009 השמפניה של הצארים, הכי יקרה, הכי ראוותנית
איך ייצרו אותו: רודרר קריסטל מיוצרת רק בבצירים הטובים ביותר, והיא שילוב של פינו נואר ושרדונה מהחלקות המשובחות ביותר באותו הבציר. חלק מהיין מיושן בחביות לפני התסיסה השנייה. לאחר התסיסה בבקבוק מיושן היין על משקעי השמרים למשך שש שנים ורק אז הם מופרדים. בסיום התהליך מיושנת השמפניה שנה נוספת לפני שהיא נעטפת בצלופן צעקני ויוצאת לכבוש את ליבם של עשירי העולם.
מה הביא אותו לכאן: זהו יין מורכב ומרגש, חגיגי ומפואר מאין כמותו, בעל מרקם משיי ואיזון נפלא. הוא משלב את ההדר והאצילות של שמפניה מובחרת ביחד עם מורכבות, עידון ועומק של יין לבן משובח. ושלא כמרבית השמפניות, הוא גם יכול להשתבח בבקבוק שנים רבות. חוויה נדירה, כבר אמרתי? טוב, זה לא יין שכל אחד יכול לקנות. הוא עולה כמו ארגז שמפניה איכותית, אבל מה זה לעומת ההרגשה של להיות צאר ליום אחד (...).
כמה זה עולה לנו: 1,500 ₪
לוראן פרייה ברוט רוזה NV הרוזה שמפיין הכי מפורסם והכי נמכר בעולם
איך ייצרו אותו: פה יש לנו רק פינו נואר, והיא ממש מרגישה כך, המון עומק ואופי. הענבים מגיעים מעשרה כרמים מובחרים של פינו נואר, רובם כרמי גראן קרו. התירוש עובר השריה די ארוכה עם הקליפות, שיטה שדי נדיר למצוא ברחבי שמפיין. בסיום התסיסה השנייה מיושנת השמפניה על משקעי השמרים למשך חמש שנים, וחצי שנה נוספת לאחר הפרדתם.
מה הביא אותו לכאן: שמפניה רוזה היא חגיגה. היא שדרוג לכל מסיבה ואירוע, היא ססגונית וחושנית יותר מכל יין אחר שאני מכיר. היא מתפרצת באלגנטיות, ועם זאת היא יין רציני יותר ממרבית סוגי השמפניה האחרים. לוראן פרייה היו הראשונים לייצר שמפניה רוזה NV. באותה תקופה היא היתה חדשנית ומיוחדת לא פחות מהבקבוק הכרסתני שבו היא נמצאת. כיום זו השמפניה רוזה הנמכרת בעולם, תוך שהיא מצליחה לשמור על שילוב מדויק בין כמות לאיכות. עשיתי לעצמי חשק לכוס מנוזל מרהיב הזה.
כמה זה עולה לנו: כ-585 ₪
קרמאן דה לימו ברוט נטור, דומיין מוסקאיו רוצים "שמפניה" צרפתית לכל דבר בחצי מחיר? זה היין
איך ייצרו אותו: רוב של שרדונה יחד עם מעט פינו נואר ושנין בלאן. הכרמים נבצרים ביבולים נמוכים ומהם נסחט פחות מחצי, כמעט רק הנוזל החופשי. לאחר התסיסה מיושן היין בחביות ובסיום עובר לתסיסה השנייה, שם מיושן עם משקעי השמרים למשך 22 חודשים. ליין לא מתווסף דוסאג' והוא מוגדר כברוט נטור. יבש וחד.
מה הביא אותו לכאן: עולם השמפניה הישראלי נמצא בהאטה כבר כמה שנים, תהליך שאיפשר את עלייתן לארץ של מקבילות השמפניה ממספר אזורים בצרפת, בעיקר עמק הלואר, אלזס, לימו ובורגון. אלו יינות מצוינים המהווים תמורה יוצאת מן הכלל למחיר. ברוב המקרים הם יעלו סביב חצי מחיר משמפניה טהורה, אבל אל תטעו, הטובות שבהן מעולות ומקבילות באיכותן לשמפניה, ובעבר, עד לפני כמאה שנים, הן גם נקראו שמפניה. אז אל תפחדו מהשם המעט אנמי, ובטח לא מהעובדה שברוב המקרים התוויות והפרזנטציה די אפרוריים. אלה יינות קסומים, מבעבעים נהדרים המהווים פסיפס מרתק של יינות בסגנונות שונים ואינספור רבדים.
כמה זה עולה לנו: 105 ₪
קאווה נדל רזרבה קאווה מעולה שתשאיר לכם עודף מ-100 ₪ ותבייש לא מעט שמפניות בטעימה עיוורת
איך ייצרו אותו: שילוב זנים מקומיים, פרליאדה, מקבאו ושרלו, אותו אוהבים במיוחד ביקב נדל. היין עובר תסיסה שנייה בבקבוק ויישון של שנתיים על משקעי השמרים.
מה הביא אותו לכאן: כי פירוש המילה "נדל" זה סוף שנה, והיא מיוצרת על-ידי סילביה האהובה עלי מאד. קאווה נדל ברוט נטור היא אחד המבעבעים הטובים בספרד ומסמלת את הקונפליקט בו שרויה תעשיה אדירה זו: מצד אחד - יינות פשוטים, זולים וחסרי אפיון מובהק, ומן העבר השני - יינות ייחודיים, מוקפדים ואיכותיים. השנה קיבלה ספרד החלטה על הגדרה של כרמי איכות עבור קאווה ושניים-עשר הכרמים הראשונים כבר סווגו, במטרה לבדל ולהפריד בה את קבוצות האיכות השונות בתוך ים הבועות הספרדי.
כמה זה עולה לנו: 60 ₪ (לפני מע"מ, מחיר סיטונאי)
פראנצ'קורטה מונטניזה קווה רויאל 2015 אזור היין הקטנטן והרומנטי שהפך לשמפיין של איטליה, יינות מסוגננים, מלוטשים וסקסיים. קטיפה נוזלית
איך ייצרו אותו: זהו שילוב של הרבה שרדונה ומעט פינו בלאן ופינו נואר. חלק מהיין עובר תסיסה בחביות וחלקו במכלים, את התסיסה השנייה הוא עובר בבקבוקים ומיושן עם השמרים למשך 36 חודשים.
מה הביא אותו לכאן: אזור פרנצ'אקורטה הוא, כפי הנראה, אזור היינות המבעבעים האיכותיים ביותר שאנחנו לא מכירים. הוא נמצא ממש בפאתי לאגו איזאו בצפון-איטליה, לא רחוק מהעיר ברשיה. באזור זה מייצרים לא יותר מאחוז אחד מנפח הייצור בשמפיין, אך איכותם הגבוהה של היינות והאחוזות המרהיבות הפכו אותו לאזור המבעבעים הנחשב ביותר באיטליה.
כמה זה עולה לנו: 99 ₪
אלטה לנגה גאנצ'ה 2009 מבעבע איטלקי קסום מהיצרן האיטלקי הראשון שייצר מבעבע בשיטה הקלאסית
איך ייצרו אותו: פינו נואר ושרדונה אשר עברו תסיסה יחד בחביות אלון ומכלי נירוסטה, ולאחר מכן עברו תסיסה שנייה בבקבוק ויישון למשך 36 חודשים על משקעי השמרים.
מה הביא אותו לכאן: מי אם לא אבי היין המבעבע האיטלקי האיכותי? גאנצ'ה התחיל את ייצור היין בשיטה הקלאסית באיטליה של אמצע המאה ה-19, נוקשה, מפולגת ממלחמת העצמאות ודבקה בסממני מסורת יותר מתמיד. לא היה קל להצליח, אבל הוא התווה את הדרך ליצרנים אחרים ולאזורי יין כגון פרנצ'אקורטה ואולטרפו פאבזה. ושוב, אם מסתכלים על המחיר אז מקבלים תמורה נהדרת ויין נפלא במחיר של שליש בקבוק שמפניה.
כמה זה עולה לנו: 115 ₪