בורדו, בורגון, קיאנטי, אמרונה, ריוחה ועוד. יאיר גת קופץ ראש לעומק עולמם המופלא של הבלנדים, ונותן בהם סימנים כדי שלא יערבבו אתכם. והפעם: בלנד עמק הרון…
עמק הרון, המשתרע מאזור ליון בצפון, ממש מתחת לבורגון, ועד לאביניון שבדרום, מחולק לשני אזורים עיקריים: עמק הרון הצפוני - שהזן האדום היחידי שלו הוא סירה, לצד הרוסאן, המרסאן והויונייה הלבנים, עמק הרון הדרומי - שבו גדלים בעיקר סירה וגרנאש, לצד עוד שלושה-עשר זנים אדומים – מורבדר וקריניאן, ועוד כמה וכמה לבנים. בסך הכל מדובר ביותר מעשרים זנים שונים, שנהנים מהאקלים הים-תיכוני החמים.
חלק מהזנים הללו גדלים יפה גם באקלים הקצת פחות חמים של ישראל, ובעשורים האחרונים עושים מהם גם כאן לא מעט יינות מעניינים. יינות שמתאימים למזג-האוויר ולתפריט הישראלי, הרבה יותר מאשר האחים המיוחסים שלהם מבורדו. לכבוד הקיץ שמתקרב, טעמתי כמה יינות כאלה וכדי לעשות את זה קצת יותר מעניין הוספתי לרשימה גם כמה יינות מצרפת.
יין חביב שנעשה ממאה אחוז גרנאש מכרמים בני ארבעים שנה והתיישן שישה חודשים במכלי בטון. יש לו ריחות רעננים וידידותיים של פירות, פרחים, עשבי תיבול ותבלינים. מגע ישיר, מחוספס מעט, טעמים טובים של פירות אדומים וסגולים, וסיומת חדה. בקטלוג של היצרן, הצעיר יחסית מאזור שאטונף-דו-פאפ, יש יינות מרשימים הרבה יותר, אבל המחיר שלו הופך אותו לקנייה טובה מאוד.
היקב הוותיק הזה עושה בשנים האחרונות לא מעט מאמצים להפוך ליצרן איכותי לגיטימי, והיין הזה הוא עוד צעד קטן, אך משמעותי, בכיוון. הוא נעשה משמונים אחוז ענבי קריניאן שגדלו בכרם בוגר באזור זכרון יעקב, בתוספת עשרים אחוז שיראז מאזור שילה, והתיישן במכלים, בתוספת מקלות עץ. התוצאה היא פרחונית, רעננה ומתובלת, עם טעמים עמוקים ובשלים, מרקם רך וסיומת נעימה.
גם היין הזה מרחיב קצת את גבולות העמק בעזרת חמישה-עשר אחוזי ברברה, זן חמצמץ וקשוח, שמזוהה עם פיאמונטה בצפון-איטליה. הוא מופיע כאן בזכות המרכיבים הנוספים שלו: עשרים אחוז מורבדר, שלושים וחמישה אחוז סירה, ועשרים וחמישה אחוז גרנאש, ובזכות ריחות הפרי העשירים שלו, הטעמים המאוזנים, המרקם הנעים והמבנה הקליל והלא מציק. יין שקשה מאוד להפסיק לשתות.
יקב 'מרגלית' הצטרף השנה אל יצרני יינות ה-GSM הישראליים ועשה את זה, כמו שהוא יודע, הכי טוב שאפשר. ליין, שנעשה מחמישים אחוז סירה, עשרים וחמישה אחוז גרנאש, ועשרים וחמישה מורבדר, מאזור זכרון יעקב, יש ריחות רעננים של פירות טריים ופרחים, מתובלים בנוכחות חכמה של חבית, מבנה חד, טעמים מאוזנים, חמיצות נהדרת וסיומת קלילה ומהנה.
שבעים ושבעה אחוז גרנאש ועשרים ושלושה מורבדר, מדרום-רמת-הגולן, שהתיישנו שנה בחביות, הפכו ליין עשיר בניחוחות של פירות אדומים ושחורים, תבלינים, עשבי תיבול יבשים, וניל ועץ קלוי. המגע שלו עם החך עשיר ומרשים, הטעמים מורכבים והסיומת ארוכה במיוחד. החמיצות הטובה, הפרי האיכותי והטעמים המאוזנים יגרמו גם למי שמעדיף את היינות שלו קצת פחות עמוסים, ליהנות ממנו מאוד.