יאיר גת על הקשר בין קוקטייל מרטיני ליינות מבעבעים, ואיך בכלל קשור וורמוט לכל הסיפור...

לפני שמזגתי כוס ראשונה של מרטיני מבעבע, הרגשתי שאני צריך לעשות לעצמי קצת סדר בראש. כמו כולנו גם אני מכיר את מרטיני גם כקוקטייל החביב על ג'יימס בונד, וגם כיצרן איטלקי של וורמוט ויינות מבעבעים, אבל מה הקשר ביניהם ולמה קוראים להם באותו שם? לפחות על-פי המקורות שלי, הוורמוט של מרטיני ורוסי היה שם הרבה לפני הקוקטייל, בשנת 1863 ליתר דיוק...

לקוקטייל המרטיני - הצלחה שהוגדרה כ'המצאה האמריקאית היחידה שהיא מושלמת כמו סונטה' - יש לא מעט אבות... (צילומים: יח"צ)
לקוקטייל המרטיני - הצלחה שהוגדרה כ'המצאה האמריקאית היחידה שהיא מושלמת כמו סונטה' - יש לא מעט אבות... (צילומים: יח"צ)
להצלחה שהוגדרה כ'המצאה האמריקאית היחידה שהיא מושלמת כמו סונטה' - יש לא מעט אבות... (צילומים: יח"צ) אלסנדרו מרטיני – היזם, ולואיג'י רוסי שהיה אחראי על הייצור, הקימו את החברה שלהם בפיימונטה שבצפון-איטליה והחלו לייצר את הוורמוט האדום המפורסם שנעשה עד היום על-פי המתכון המקורי. מרטינז, הקוקטייל שנחשב על-ידי רבים לאב הקדמון של קוקטייל המרטיני, הוזכר לראשונה בשנת 1882 בספרו של פרופסור ג'רי תומאס The Bar-Tender’s Guide. המתכון ההיסטורי כלל מנה אחת של ג'ין, שתי מנות וורמוט מתוק, כמה טיפות אורנג' ביטרס וליקר דובדבנים, וקושט בקליפת לימון. גם אם נסכים שהמרטינז הוא אכן אביו הקדמון של הקוקטייל המכונה מרטיני, ניתקל בלא מעט גרסאות לגבי המקור שלו. אחת המוקדמות שבהן מספרת על כורה זהב שנכנס לבר בסן פרנסיסקו בשנת 1850 והציע לברמן - פרופסור תומאס, חתיכה יפה של זהב אם יכין לו משהו מיוחד לשתות. תומאס הכין את מה שהכין, שם את הזהב בקופה והמשקה נקרא על שם היעד אליו נסע הכורה הנדיב - העיר מרטינז בקליפורניה. על-פי גרסה נוספת, נוצר המרטינז על-ידי ברמן בעיר מרטינז בשנות השבעים של המאה השמונה-עשרה מג'ין, וורמוט מתוק, ביטרס וזית. מילון אוקספורד, לעומת זאת, מעניק את הקרדיט ליצירת הקוקטייל למרטיני ורוסי. העיקרון ברור. גם לקוקטייל מרטיני - הצלחה שהוגדרה כ'המצאה האמריקאית היחידה שהיא מושלמת כמו סונטה' - יש לא מעט אבות. אבל בואו נחזור למבעבעים. פיימונטה, המחוז בו נוסדה חברת מרטיני רוסי הוא אחד מאזורי היין הידועים של איטליה, ובנוסף לוורמוט ייצרה החברה גם יינות ספומנטה מבעבעים. בסוף שנות השמונים של המאה התשע-עשרה פיתח פרדריקו מרטינוטי שיטה חדשה לייצור ספומנטה שכללה תסיסה שנייה במיכלי לחץ, פיקוח על הטמפרטורה וביקבוק מיידי. רעיון נוסף שלו היה לעצור את התסיסה לפני שכל הסוכרים ביין מתפרקים לאלכוהול ודו-תחמוצת הפחמן, כדי לייצר יינות בעלי מתיקות טבעית ואחוזי אלכוהול נמוכים, כמו השלישייה הזו. אגב, היות שמדובר ביינות ללא שנת בציר, אין דרך לדעת כמה זמן הם בילו במחסן או בחנות ומה מצב הצבירה שלהם. לפיכך, מומלץ לרכוש אותם במקומות שמוכרים הרבה יין ושיודעים לשמור על הסחורה.  
מרטיני ברוט מבעבע - בקבוק
מרטיני ברוט מבעבע - בקבוק
מרטיני ברוט
ליין שעשוי מענבי מוסקט לבן יש ריחות של הדרים ופרחים עם נגיעה קטנה של שמרים. מישהו עוד יכול להתבלבל ולחשוב שמזגו לו קאווה. הוא ממלא את הפה בבועות קטנות וצפופות וטעמי פרי, החמיצות מתונה והסיומת פירותית וקצרה. המחיר: כ-70 שקל      
מרטיני אסטי מבעבע - בקבוק
מרטיני אסטי מבעבע - בקבוק
  מרטיני אסטי DOCG מאזור אסטי, מולדת הספומנטה, מגיע יין העשוי ממאה אחוז מוסקט, עם ריחות עוצמתיים של פירות לבנים מתוקים ופרחים, מבנה עשיר, טעם מתוק להפליא וסיומת קצרה. יין חנפן וטעים שימצא חן גם בעיני אנשים שלא סובלים יין. המחיר: כ- 68 שקל      
מרטיני רוזה - בקבוק
מרטיני רוזה - בקבוק
מרטיני רוזה
בלנד מבעבע של ענבי ברשטו, מוסקט ומלבזיה, עם צבע כתום כהה וריחות של פירות אדומים בשלים מאוד. הטעמים ממשיכים את הכיוון הבשל, החמיצות נמוכה והסיומת קצרה ומתקתקה. המחיר: כ-65 שקל