מירה איתן על הקוניאק הצרפתי הוותיק שזכה לקבל את החותם של בית המלוכה והפך גם לקוניאק הבית שלה. של מירה, כן...

לפני כ-15 שנים ביקרתי לראשונה באחד מבתי הקוניאק הידועים של אזור קוניאק בחבל שאראנט שבצרפת. מאז כבר ביקרתי בעוד כמה, אך הביקור ב'מרטל' היה הראשון והדרמטי מכולם, משום שכבר בפתח הטירה חיכתה לי הפתעה: עד אז חייתי כמו כולם עם הידיעה שקוניאק שותים רק בכוס בלון גדולה, כשהיד מחממת את המשקה כחום הגוף. וחלילה לנו מלהוסיף למשקה המכובד הזה משקה קל, קרח או שאר מרעין בישין. אך בפתחה של הטירה עמד זקוף הבאטלר הזקן, רזה וגבוה בחליפת שלושה חלקים ופפיון, ובידו מגש עם כוסות הייבול, שבתוכן נוזל כתום בהיר. מוזר...
הקוניאק הפך למשקה של גדולי הראפרים שהוסיפו אותו לסמלי הסטטוס שלהם, וכך יצרו באז בקרב הצעירים... (צילומים: יח"צ)הקוניאק הפך למשקה של גדולי הראפרים שהוסיפו אותו לסמלי הסטטוס שלהם, וכך יצרו באז בקרב הצעירים... (צילומים: יח"צ)
גדולי הראפרים אימצו את הקוניאק, הוסיפו אותו לסמלי הסטטוס שלהם וכך יצרו באז בקרב הצעירים... (צילומים: יח"צ) האם בבית קוניאק מכובד מגישים לנו מיץ קר להתרעננות מהדרך הארוכה? ובכן, לא ולא, בכוס היה לא פחות מאשר קוקטייל המורכב מקוניאק מרטל, מיץ תפוזים וקרח. תבינו, זה לא היה החודש, כל זה היה לפני 15 שנים. באותו רגע נפרדתי מכל הדעות הקדומות שהיו לי על משקאות יוקרתיים ועל ה'איסור' לערבב אותם עם קרח או משקאות קלים. מבחינתי, המהלך של חברות הקוניאק להפוך אותו ממשקה מבוגר, חורפי ויקר ללונג דרינק אביבי של צעירים, הצליח. והנה באמת, בשנים האחרונות, קוניאק עושה קפיצה היישר למרכז חיי הלילה העולמיים. פתאום שותים אותו בברים עם תוספת של קרח, ג'ינג'ר אייל, טוניק או קרנברי - מעשה שבעבר היה גורר אחריו תגובות נזעמות מצד היצרנים והבעות גועל מצד המוזגים. מאז ומתמיד נחשב קוניאק לכהיל הידוע ביותר באיכותו - הפרמיום של העולם. גם כיום, למעלה מ-90% מייצור הקוניאק מיועד לייצוא, מחציתו האחת לאירופה ומחציתו השנייה מתחלקת בין ארצות-הברית לאסיה. הקוניאק הינו מוצר היצוא המכניס לצרפת כסף יותר מכל מוצר אחר. אז למה צריך את כל מהלכי ההצערה האלה? התשובה היא כמובן כסף.
קוניאק מרטל קורדון בלו - בקבוקקוניאק מרטל קורדון בלו - בקבוק
יצרני הקוניאק שמו לב כי מכירות המשקה הולכות ויורדות, והסקרים גילו כי הגיל הממוצע של צרכני הקוניאק הולך ועולה. ואז, לקראת סוף המאה ה-20, החלו יצרנים שונים בניסיונות להצעיר את המשקה. הם החלו להוציא מותגי קוניאק לצעירים, משקאות המשולבים עם מיצים או מתובלים בווניל, סוגי קוניאק שמתאימים לערבוב עם משקאות קלים וקרח, וקמפיינים שפנו לקהל בליינים צעיר החלו להופיע בכל מקום. בד בבד הפך הקוניאק למשקה של גדולי הראפרים שהוסיפו אותו לשאר סמלי הסטטוס המפוארים שלהם, והפיצו את מותגיו בעולמם של הצעירים. מרטל, שנוסדה בשנת 1715 על-ידי ג'ון מרטל, היא אחת ממזקקות הקוניאק הוותיקות ביותר בעולם והמזקקה הוותיקה ביותר מקרב יצרני הקוניאק הגדולים, שנוסדה בשיא תקופת ה- Art de Vivreהצרפתית, שבה הגסטרונומיה והאמנות היו במרכז השיח הציבורי. אחרי חמש שנים בלבד מיום הווסדו ייצא בית הקוניאק של מרטל 40,000 חביות להמבורג, ליברפול ולונדון. בשנת 1975 הונפקה החברה בבורסה בפריז והפכה לחברה ציבורית. בשנת 1988 נרכש בית הקוניאק על-ידי קונצרן המשקאות סיגראם, ובשנת 2001 עם מכירת סיגראם, עבר המותג לקונצרן הצרפתי פרנו ריקארד. עד היום מעורבת משפחת מרטל בנעשה בחברה ופטריק מרטל, דור שמיני למייסדיה, הנו נשיא החברה. השנה חוגג בית הקוניאק של מרטל 300 שנים להיווסדו ובמסגרת החגיגות והאירועים הגיעו שגרירי מרטל גם לארץ עם מהדורות מוגבלות של הקוניאק, והטעימו חבורת עיתונאים חובבי הטיפה המרה, שלא היתה כל-כך מרה הפעם. אז מה טעמנו פה? מרטל V.S - הקוניאק הבסיסי של המזקקה. נקי מאוד בטעמו, מעט פירותי ומתקתק עם עקיצה נעימה בלשון. מרטל V.S.O.P - יוצר לראשונה בשנת 1831 עבור משלוח מיוחד שיצא ללונדון. קוניאק רך יותר עם ניחוחות פרי קלות ומתקתקות. מרטל X.O - מיושן שנים רבות ולכן הופך להיות רך, חלק, עמוק ונעים מאוד לשתייה. מרטל Cordon Bleu הוא מוצר הדגל של מרטל והאהוב עלי ביותר. מדובר בקוניאק אלגנטי מאוד, עשיר ומורכב בטעמים, יותר משלושת אחיו. בשומת עישון קלה מהולה בפרחוניות וניחוחות פרי בשל ותבלינים, חלק על הלשון עם עקיצה קטנה ונעימה מאוד. מכיל סוגי קוניאק שגיל התיישנותם הממוצע הוא 25 שנים. מרטל קורדון בלו יוצר לראשונה והושק בשנת 1912 ב-Hotel De Paris במונקו. המשקה נרשם בהיסטוריה כמשקה שנמזג לכוסות הגנרלים הצרפתים והגרמנים שחתמו על הסכם סיום מלחמת העולם הראשונה. בשנת 1936 הוגש לראשונה המרטל קורדון בלו על הספינה Queen Mary בקבלת פנים למלכה ולשגרירים מכל העולם. במעמד זה קיבל את החותם המלכותי והפך לקוניאק של הספינה המלכותית. בתחילת המאה ה-21 הוא הפך גם לקוניאק הבית שלי, וחוזר אתי הביתה שאני חוזרת מנסיעותיי לחו"ל. בית הקוניאק מרטל מציע באתר הבית שלו קוקטיילים יצירתיים והמלצות לתוספות מעניינות. אחד הרעיונות הפשוטים והמתאימים ביותר לקיץ שלנו הוא פשוט להוסיף לקוניאק קרח ומי טוניק או ג'ינג'ר-אייל ולהגיש בכוס גבוהה, אבל בהחלט אפשר להכין ממנו גם קוקטייל קלאסי כמו סיידקאר.  
קוניאק מרטל קורדון בלו -קוקטייל ב.jpg - עותקקוניאק מרטל קורדון בלו -קוקטייל ב.jpg - עותק
קוקטייל סיידקאר ( Sidecar)
על-פי האגדה, המתכון המקורי של הקוקטייל הומצא אחרי מלחמת העולם הראשונה על-ידי הארי מק'אלהון מהארי'ס ניו יורק בפריז, ונקרא כך על שמו של קצין צבא אקסצנטרי, שהיה נוהג לבלות בבר. את הקצין היו מסיעים בתוך סירה של אופנוע, ומכאן שם הקוקטייל. לימים הזים את המיתוס הארי עצמו בספרו ונתן את הקרדיט לברמן לונדוני פופולרי מבאק'ס קלאב ששמו מק'גארי.   מה צריכים? (לכוס קוקטייל אחת) 60 מ"ל קוניאק 30 מ"ל ליקר תפוזים 30 מ"ל מיץ לימון טריקרח סוכר חוםמה עושים?ממלאים את הכוס בקרח. מנערים את כל המרכיבים בשייקר עם קרח. מוציאים את הקרח מהכוס, טובלים את שפתה בסוכר חום ומסננים לתוכה את הקוקטייל. לחיי 300 שנה של יצירה והתמדה מבית 'מרטל'!   מרטל קורדון בלו. יבואן: דיוטי-פרי - ג'יימס ריצ'רדסון. מחיר: כ-595 שקל