מועצת סנהדרינק התייצבה על הבוקר לטעימות עראק. ככה, רק שלא תגידו שלא מתאמצים בשבילכם...

"ככה, עם קרח ורבע לימון", תיאר לי רם איך הוא שותה עראק. ואני רק בן 16 וכבר לא מגיע לבית-ספר. והוא שנה מעלי ועובד במועדון. באותם ימים כבר ידעתי את טעמה של בירה וגם קצת ממה שטעמתי ממדפו הצנוע של אבי. "עראק זה משקה של גדולים", סיכמנו, "בגלל שרק מי שמבין עניין מזמין אותו. זה לא בלו לייבל שעולה כמו סובארו ג'אסטי"...
נשבע לכם שעד היום אני חושב שתרבות הצ'ייסר בכלל באה בשביל לדייק שתיית עראק מופרזת... (צילומים: רותם דרוב)נשבע לכם שעד היום אני חושב שתרבות הצ'ייסר בכלל באה בשביל לדייק שתיית עראק מופרזת... (צילומים: רותם דרוב)
ואללה, עד היום אני חושב שתרבות הצ'ייסרים בכלל באה בשביל לדייק שתיית עראק מופרזת... (צילומים: רותם דרוב) יש לו סאטלה של ענן - ככה הייתי מוכר עראק. מבדיל ביניהם לפי זיקוקים ואיזורים, וכשמגיע הרגע מוזג לכוס ומיד מדגים התחלבות אלוהית. השטיק הזה שהעראק מחליף צבע מיד כשהוא בא במגע עם מים, הוא אולי להטוט המכירה המושלם. אין עוד משקאות שעושים כאלו דברים. עראק בישראל מוכר את עצמו. לא רק לישראלים. כשנשאלים תיירים מזדמנים מה הם רוצים להזמין - עראק הוא כמעט תמיד התשובה. לא סתם, המשקה הישראלי המפורסם ביותר הוא חצי גולדסטאר וצ'ייסר עראק. פעם - משקה זול של חמארות, צ'ייסר של ילדים חסרי תקציב, ובקבוק המשקה החריף הנמכר ביותר בפורים. ואילו היום - בשמונים שקלים לבקבוק ממוצע עראק הוא אליטה חדשה. רגע ממש לפני הרפורמה במיסוי האלכוהול ועליית המחירים, צצו בישראל כל מיני יצרנים ומזקקים. חלקם מייבאים עראק ומדביקים תווית שונה, חלק מזקקים אצלם בבית ומוכרים לברים הסמוכים, וחלק באמת מייצרים מוצרים חדשים. זאת היתה תקופת תור הזהב לעראק בישראל של המילניום הנוכחי. בשנת 2011 היו על מדפי העראק בחנויות המשקאות למעלה מ-20 מותגים זמינים מתוצרת מקומית, ועוד מספר לא קטן של עראק מיובא (ברובו מוברח) מירדן ולבנון. זחלאווי הפך לכינוי חיבה של חלק ניכר מהברמנים בפלורנטין וירושלים והריח שליווה את רחובות העיר בשישי בלילה הזכיר מפעל של במבליק. עראק הוא משקה שחייבים לדייק אתו. צ'ייסר אחד יותר מדי ופעולת המעיים שתגיע בעקבותיו תנתק אותך מאהבתך לאניס למשך השנים הקרובות. כדי להיגמל בצורה טובה מעראק, צריך להקיא אותו. עד היום אני חושב שתרבות הצ'ייסר בכלל באה בשביל לדייק שתיית עראק מופרזת. סוף-סוף הגיעה שעתו הגדולה של שר האוצר להכריז "אני גבר" והרפורמה במיסוי האלכוהול התחילה לתפוס תאוצה. מחאת הדיור כבר גוועה, ומחאת הקוטג' עברה תהליך זיקוק והפכה למחאת העראק. תנועה שעד מהרה שככה ונשכחה בדיוק באותו שקט שבו היא קמה. ממשקה שהיה זכור לנו כזול מספיק בשביל לקנות אותו במטבעות ספורים, התקדמנו למשקה שמגהצים בכרטיסי אשראי.
טעימות עראק - אווירה אטעימות עראק - אווירה א
עשר בבוקר ואנחנו כבר שותים. עראק מיד הופך את העולם לקיץ. חורף גרמני מינוס מעלה ושלג, וכוסית אחת של עראק מיד מחזירה אותך לקיץ. יש משהו במתיקות הזאת ובטעם הזה שמיד מכניס אותך חזרה לקיץ. אולי זאת העובדה שכאשר נזכרים ברגעים השמחים כילדים עם במבליק ביד - זה תמיד היה בקיץ. המקום: פימפינלה. השעה: ככל הנראה עדיין עשר בבוקר. האיוונט: טעימות עראק. זה כבר כמה חודשים שבשכונת פלורנטין פועל בר העראק הראשון בישראל. קובי עזרן, ממקימי ה'מורגן' בקריות, החליט שהגיע הזמן וכמו שיש מוזיאון לאצ"ל עם פינת הסברה, כך גם עולם העראק צריך ספריה משל עצמו. עד אותו היום עברו כמה שנים מאז שלגמתי עראק לאחרונה. עראק הוא אחד המשקאות שמיד מדליקים אותי - ואם כבר נדלקתי אז עד הסוף. ככל הנראה משפחת האניס היא משפחת המשקאות הגדולה בעולם. לאורך כל דרך המשי אפשר למצוא זיקוק כזה או אחר שמשלב אניס ורובם מבוססים על אותו עקרון של זיקוק הפרי. בישראל, ירדן ולבנון תזקיק האניס נקרא עראק, וביוון וקפריסין – אוזו. משקה נוסף שנפוץ בקפריסין, ואף קיים במקומות נוספים באירופה, הוא המסטיקה, שהוא משקה אניס שמתובל ומועשר בקליפות ושרף של אלת המסטיק - דבר שמוסיף לטקסטורה שלו ולמנעד הטעמים שלו. בטורקיה האניס המפורסם הוא ראקי והוא עשוי או מענבים או מתאנים, בעוד עראק מסורתי מאזור ירדן יכול להיות עשוי גם מתמרים. החוק המחייב היחידי בעולם העראק הוא שאסור להוסיף לו סוכר מעבר למה שקיים בפרי וחייבים להשתמש בכוכב אניס בתהליך הזיקוק, אחרת אסור יהיה לקרוא לו עראק. בתהליך הזיקוק שעובר דרך כוכב האניס מתפרק האנאטול (Anethole) - שמן אתרי האופייני לאניס. השמן מתפרק רק באחוזי אלכוהול גבוהים וקשה מאוד למצות אותו, לצורך כך דרושים מספר זיקוקים וכמויות גדולות של כוכב אניס. ככל שהזיקוק עבר דרך יותר אניס וככל שהאלכוהול יותר גבוה – כך מצטבר יותר השמן אתרי במשקה. כאשר מוסיפים מים לעראק, השמן נפרד מהאלכוהול ויוצר גבישים שבשבירה עם האור הופכים לבנים. אותו השמן הוא גם הגורם למראה הקריסטלי המפורסם של משקה האניס הקפוא. מאחר שבטמפרטורה שמתחת לאפס החלק היחסי של המים במשקה מתחיל לקפוא, השמן מתחיל לצוף והאור נשבר דרכו. אפשר לומר שהמשקה מתפרק בהקפאה. אז מה היה לנו שם?  
עראק ג'בלאנאעראק ג'בלאנא
עראק ג'בלאנה
טקסטורה דחוסה, יחסית. ריח אניס לא חזק מדי. לא פירותי אבל כן מתוק. התחלבות יפה, אבל יותר כחולה מלבנה. טעמי שקד ואפילו חמיצות קלה. הטעם לא משתנה מדי עם הוספת המים וגם לא נפתח דבר חדש, למעט דילול. מחיר: כ-60 שקלציון: 60 נקודות      

עראק כפרוןעראק כפרון
עראק כפרון

טעם מלא של אניס. טקסטורה נעימה וחלקה יותר משל אחיו הג'באלנה. התחלבות מהירה ולבנה. טעם מעט מעקצץ - כמעט מרגיש כמו בוסריות של אותם שקדים מהעראק הקודם, אם כי עדיין הטעם שלו עמוק יותר וגם הטווח שלו מעניין יותר.

מחיר: כ-70 שקל

ציון: 80 נקודות

     
עראק אלוואדיעראק אלוואדי
עראק אלוואדי
מתוק מדי, אלכוהולי מדי. מיץ ענבים עם טיפה מנטה. מרגיש כאילו ניסו בכוח לקלוע לכל הקהלים ביחד. עראק חנפן, התחלבות דהויה, הדילול משאיר אותנו עם עראק מעקצץ שעדיין טיפה שורף ומאוד מתוק. כמעט עראק לילדים. מחיר: כ-90 שקלציון: 40 נקודות      

עראק פיירוזעראק פיירוז
עראק פיירוז

ריח אניסי מלטף ולא שורף באף. טקסטורה קלאסית ולא צמיגית מדי. טעם אניסי וענבי מאוזן מאוד וטוב. התחלבות מהירה ולבנה, הטעם נשאר והמתיקות מקבלת עידון מדהים.

מחיר: כ-90 שקל

ציון: 90 נקודות

     
עראק אלנמרודעראק אלנמרוד
עראק אלנמרוד
ריח אצטוני וקצת אניסי. טעם פחות ענבי מאחיו הפיירוז וקצת פחות איזון בין הפרי לאניס. התחלבות מהממת ומהירה. לבן כמו שלבן אמור להיות. עם כניסת המים הטעם מקבל עומק. הפרי יוצא והאניס נרגע טיפה. מחיר: כ-93 שקלציון: 80 נקודות      

עראק אראקסעראק אראקס
עראק אראקס

אגוזי וטיפה ענבי, מתוק, מתוק, מתוק מאוד, מרגיש כמו... מונין עראק. מרקם חלק וכמעט חסר שומניות. התחלבות אפורה ולא לבנה. לאחר הוספת מים הטעם מקבל דילול אבל לא שינוי מהותי.

מחיר: כ-75 שקל

ציון: 30 נקודות

     
עראק אשקלוןעראק אשקלון
עראק אשקלון
טעם חומצי בולט, לצד טעם אניסי מובהק ללא משחקי פרי וללא יומרות. עראק פשוט, חלק ולא יותר מזה. טקסטורה מעט צמיגית והתחלבות טובה - כמו שעראק אמור להיראות. מחיר: כ-60 שקלציון: 50 נקודות      

עראק עלית הארקעראק עלית הארק
עראק עלית

מאוזן מאוד. נעים יחסית, אבל אם הוא היה מוגש בטמפרטורת החדר ולא מקורר, כפי הנראה היה עוקץ יותר ואולי זה מה שצריך. משהו בעראק הזה פשוט מעורר - כנראה זאת הנוסטלגיה. התחלבות יפה, אבל לא לבנה לגמרי, אלא טיפה דהויה. הטעם טיפה משתנה והופך ליותר אניסי ופחות מתוק. בהחלט מעלה את שאלה מה הפער בין הנוסטלגיה לטעם.

מחיר: כ-70 שקל

ציון: 70 נקודות

     
עראק אלוף הארקעראק אלוף הארק
עראק אלוף
האח הבוגר של עלית הארק. ריח עוקץ, אניסי ופירותי. הטעם עוקב ומשמר את טעמי הענבים וכוכב האניס. טקסטורה מעט שמנונית. יורד חלק לעומת אחוז האלכוהול שבו ומשאיר פה עטוף בטעם. התחלבות מהירה וצחורה. הטעם נשמר ולא משתנה, רק הופך ליותר חלק וכיפי. מחיר: כ-90 שקלציון: 85 נקודות      

עראק מלאקיעראק מלאקי
עראק מאלאקי

טעם של במבליק אדום. מתוק מאוד ומעט מדי אניסי. התחלבות איטית, חלשה ודהויה. עם הוספת מים טעם האניס טיפה מתחזק בגלל ירידת המתיקות. כלל לא מרגיש כמו עראק.

מחיר: כ-60 שקל

ציון: 40 נקודות

     
עראק הנמלעראק הנמל
עראק הנמל
אלכוהולי מדי בהרגשה ובריח. ללא טעמי אניס ופרי. מזכיר במעט במבליק, אבל שם זה מתחיל וגם נגמר. התחלבות איטית עד בלתי קיימת. מחיר: כ-60 שקלציון: 30 נקודות      

עראק קוואר 43עראק קוואר 43
עראק קאוואר 43

ריח חזק של אניס. מעט פירותי. טעם טיפה עשבוני. יותר בנוי וקצת יותר עמוק. התחלבות לבנה יפה, אבל לא מהירה. טעם שמתפתח למעט טעם שקדים ואפילו כמעט מרציפן. עראק נפלא.

מחיר: כ-90 שקל

ציון: 90 נקודות

     
עראק קוואר 45עראק קוואר 45
עראק קאוואר 45
ריח אניס קלאסי, אבל מעט חלש מאחיו שקדם לו. פחות פירותי, פחות עמוק. טעם ארוך ומאוזן ולא מתוק מדי. בעלי טעמי שומר בולטים, טיפה אדמתי אפילו. התחלבות מהירה ובוהקת. הדילול לא פוגם בטעם והופך את המשקה אפילו ליותר מענג וחלק. מחיר: כ-100 שקלציון: 80 נקודות      

עראק קוואר 53עראק קוואר 53
עראק קאוואר 53

טעם וריח מעט אדמתיים, מאוד אניסי וטיפה לימוני. טעם שומר שעוטף את הפה. יורד חלק בגרון לפני הדילול. התחלבות לבנה, בוהקת ומהירה. הטעם נשמר והמתיקות הקלה מתאזנת למשקה בוגר.

מחיר: כ-120 שקל

ציון: 100 נקודות

     
עראק אל זומוטעראק אל זומוט
עראק אל זומוט
טעם וריח נהדרים של אניס. לא פירותי מדי. כל הפה נעטף באניס. טקסטורה מדהימה. לא נוזלית מדי ולא צמיגית. התחלבות מהירה, צחורה ובוהקת והטעם נשמר במלואו. מחיר: כ-150 שקלציון: 100 נקודות      

עראק אל כאראמהעראק אל כאראמה
עראק אל כאראמה

ריח אניסי נעים ולא עוקץ. טעם אניסי-לימוני חזק ומעקצץ עוטף ומאלחש את הלשון. התחלבות איטית - לא חזקה אבל יפה. הדילול מבטל את הניואנס הלימוני והארק מקבל פנים חדשות ונעימות של אניס מוחלט.

מחיר: כ-130 שקל

ציון: 65 נקודות