מירה איתן על ההיסטוריה של הטקילה המקסיקנית ועל ההבדל בינה לבין מסקל. ספויילר: בסוף האייטם יש תולעת...

מקור‭ ‬שמו‭ ‬של‭ ‬הטֶקילה (‬Tequila‭‬) בתחילת‭ ‬המאה‭ ‬ה-‬16,‭ ‬בשמה‭ ‬של‭ ‬העיירה‭ ‬טקילה‭ ‬שבמקסיקו, ‬הנמצאת‭ ‬בפריפריה‭ ‬של‭ ‬העיר‭ ‬הגדולה‭ ‬גוודלחרה, ‬בירת‭ ‬הטקילה‭ ‬העולמית. ‬אחרים‭ ‬טוענים‭ ‬שמקור‭ ‬השם‭ ‬בהר‭ ‬הגעש‭ ‬טֶטִילָה (‬Tetilla). ‬טֶקילה‭ ‬הוא‭ ‬המשקה‭ ‬הלאומי‭ ‬של‭ ‬מקסיקו‭ ‬ואחד‭ ‬מענפי‭ ‬הייצוא‭ ‬הגדולים‭ ‬והחשובים‭ ‬במדינה‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

כשנגמר‭ ‬המסקל‭ ‬בבקבוק, ‬זוכה‭ ‬האחרון‭ ‬האמיץ‭ ‬לאכול‭ ‬או‭ ‬למצוץ‭ ‬את‭ ‬התולעת‭ ‬האגדית... (צילומים: מיכל רביבו)
כשנגמר‭ ‬המסקל‭ ‬בבקבוק, ‬זוכה‭ ‬האחרון‭ ‬האמיץ‭ ‬לאכול‭ ‬או‭ ‬למצוץ‭ ‬את‭ ‬התולעת‭ ‬האגדית... (צילומים: מיכל רביבו)
כשנגמר‭ ‬המסקל ‬בבקבוק, ‬זוכה‭ ‬האחרון‭ ‬‬לאכול‭ ‬או‭ ‬למצוץ‭ ‬את‭ ‬התולעת‭ ‬האגדית. דון חוסה קוארבו (צילומים: מיכל רביבו) ממשלת‭ ‬מקסיקו‭ ‬מחזיקה‭ ‬בזכויות‭ ‬על‭ ‬השם‭ ‬טקילה, ‬וגם‭ ‬חוקקה‭ ‬חוקים‭ ‬נוקשים‭ ‬המגדירים‭ ‬איזה‭ ‬משקה‭ ‬רשאי‭ ‬לשאת‭ ‬שם‭ ‬זה. ‬לפי‭ ‬תקנות‭ ‬ממשלתיות, ‬כדי‭ ‬להיקרא‭ ‬טקילה‭ ‬חייב‭ ‬המשקה‭ ‬להכיל‭ ‬לפחות ‭ ‬51%‭ ‬מיצים‭ ‬מותססים‭ ‬המגיעים‭ ‬מצמח‭ ‬האגבה‭ ‬הכחולה. ‬49 ‬האחוזים‭ ‬הנותרים‭ ‬יתקבלו‭ ‬ממגוון‭ ‬סוכרים‭ ‬המתווספים‭ ‬בתהליך‭ ‬התסיסה, ‬לרוב‭ ‬מקני‭ ‬סוכר‭ ‬או‭ ‬ממולסה.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ ‬מותגי‭ ‬טקילת‭ ‬הפרמיום, ‬העשויים‭ ‬מ‮-‬100%‭‬ אגבה, ‬חייבים‭ ‬להיות‭ ‬מבוקבקים‭ ‬בתוך‭ ‬מקסיקו‭ ‬ונתונים‭ ‬לפיקוח‭ ‬ממשלתי‭ ‬קפדני. אפשר‭ ‬לייצר‭ ‬טקילה‭ ‬בחמישה‭ ‬אזורים‭ ‬בלבד‭ ‬במקסיקו, ‬במדינת‭ ‬חליסקו‭ ‬ובכפרים‭ ‬מסוימים‭ ‬בארבע‭ ‬מדינות‭ ‬נוספות. ‬משקה‭ ‬שנוצר‭ ‬מחוץ‭ ‬לאזורים‭ ‬אלו‭ ‬ייקרא‭ ‬מֶסְקָל (Mezcal‬). כל‭ ‬בקבוק‭ ‬טקילה‭ ‬חייב‭ ‬להכיל ‭ ‬NOM‭‬- מספר‭ ‬המאפשר‭ ‬לדעת‭ ‬איזה‭ ‬מפעל‭ ‬ייצר‭ ‬את‭ ‬הטקילה‭ ‬שבאותו‭ ‬בקבוק. ‬ריכוז‭ ‬האלכוהול‭ ‬במשקה‭ ‬צריך‭ ‬לנוע‭ ‬בין‭ ‬35%‭ ‬ל‮-‬49%‭‬ (ריכוז‭ ‬האלכוהול‭ ‬הנפוץ‭ ‬בטקילה‭ ‬הוא‭ ‬.(40%-38%‭ ‬אחרי‭ ‬כל‭ ‬אלה‭ ‬אפשר‭ ‬להתרווח, ‬ללגום‭ ‬ולומר ‬"טקילה‭ ‬טוב" -Tequila Bueno‭ ‬. טקילה, ‬אגב, ‬הוא‭ ‬זכר‭ ‬בספרדית‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ השימוש‭ ‬בצמח‭ ‬האגבה, ‬שממנו‭ ‬מייצרים‭ ‬את‭ ‬הטקילה, ‬התחיל‭ ‬כבר‭ ‬לפני‭ ‬כ‮-‬9,000‭‬ שנה, ‬כאשר‭ ‬שבטים‭ ‬במקסיקו‭ ‬החלו‭ ‬להשתמש‭ ‬בצמח‭ ‬למאכל‭ ‬ולאריגת‭ ‬בדים‭ ‬מסיביו. ‬המיתולוגיה‭ ‬המקסיקנית‭ ‬מספרת‭ ‬כי‭ ‬צמח‭ ‬האגבה‭ ‬הוא‭ ‬גלגולה‭ ‬של‭ ‬האלה‭ ‬מאיהואל, ‬וכי‭ ‬לשד‭ ‬הצמח‭ ‬הדבשי‭ ‬הוא‭ ‬דמה. האגדה‭ ‬מספרת‭ ‬כי‭ ‬ילידי‭ ‬המקום‭ ‬חזו‭ ‬יום‭ ‬אחד‭ ‬בברק‭ ‬הפוגע‭ ‬בלב‭ ‬אחד‭ ‬מצמחי‭ ‬האגבה‭ ‬השכיחים‭ ‬באזור‭ ‬ומבשל‭ ‬אותו‭ ‬בחומו. ‬לשד‭ ‬הצמח‭ ‬המבושל‭ ‬החל‭ ‬לתסוס‭ ‬מהחום, ‬והנקטר‭ ‬הארומטי‭ ‬שנזל, ‬שהילידים‭ ‬התרשמו‭ ‬מאוד‭ ‬מניחוחו‭ ‬ומטעמו, ‬נראה‭ ‬להם‭ ‬כמתת‭ ‬האלים‭ ‬לאדם‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ המקסיקנים‭ ‬הפיקו‭ ‬בעבר‭ ‬משקאות‭ ‬מקומיים‭ ‬שונים‭ ‬מצמחים‭ ‬כגון‭ ‬תירס‭ ‬ושזיפים‭ ‬פראיים‭ ‬וכן‭ ‬מדבש‭ ‬ומקליפות‭ ‬עצים, ‬אבל‭ ‬צמח‭ ‬האגבה‭ ‬נתפס‭ ‬כצמח‭ ‬המייצר‭ ‬אנרגיות‭ ‬מיוחדות, ‬והמשקה‭ ‬המקסיקני‭ ‬הראשון‭ ‬מצמחי‭ ‬האגבה, ‬הפולקה, ‬הפך‭ ‬להיות‭ ‬בעל‭ ‬כוח‭ ‬סמלי‭ ‬חזק‭ ‬המייצג‭ ‬לידה‭ ‬מחדש‭ ‬בטבע‭ ‬וסגולות‭ ‬אחרות. ‬אחרי‭ ‬הבציר‭ ‬השתמשו‭ ‬בפולקה‭ ‬בטקסים‭ ‬דתיים‭ ‬כדי‭ ‬להבטיח‭ ‬יבול‭ ‬טוב‭ ‬בשנה‭ ‬הקרובה‭ ‬וכן‭ ‬כסגולה‭ ‬לברכה‭ ‬לשדות‭ ‬ולבניינים‭ ‬חדשים. ‬בנוסף, השתמשו‭ ‬בו‭ ‬גם‭ ‬בתור‭ ‬תרופה‭ ‬מסורתית‭ ‬בעלת‭ ‬כוחות‭ ‬רבים. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ המשקה‭ ‬היה‭ ‬מקודש, ‬ושתו‭ ‬אותו‭ ‬רק‭ ‬משפחות‭ ‬האצולה‭ ‬המלכותית‭ ‬וכוהני‭ ‬הדת, ‬בעוד‭ ‬על‭ ‬שאר‭ ‬העם‭ ‬נאסר‭ ‬להשתמש‭ ‬במשקה, ‬למעט‭ ‬בחג ‬"יום‭ ‬המתים", ‬חגיגה‭ ‬דתית‭ ‬החלה‭ ‬בסיום‭ ‬כל‭ ‬שנה‭.‬ הכובשים‭ ‬הספרדים‭ ‬הראשונים‭ ‬שהגיעו‭ ‬למקסיקו‭ ‬גילו‭ ‬את‭ ‬הפולקה‭ ‬החמוצה‭ ‬ודלת‭ ‬האלכוהול. ‬הם‭ ‬זיקקו‭ ‬את‭ ‬המשקה‭ ‬המקומי, ‬שנראה‭ ‬כמו‭ ‬בירה, ‬וייצרו‭ ‬משקה‭ ‬שכונה‭ ‬יין‭ ‬מסקל. ‬המרכז‭ ‬הראשון‭ ‬שבו‭ ‬ייצרו‭ ‬את‭ ‬המשקה‭ ‬היה‭ ‬בסביבות‭ ‬העיירה‭ ‬טקילה (‬עבודה, ‬בניב‭ ‬האינדיאני‭ ‬המקומי)‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
צמח האגאבה - אווירה
צמח האגאבה - אווירה
צמח‭ ‬האגבה‭ ‬גדל‭ ‬בחמש‭ ‬מדינות‭ ‬מתוך‭ ‬ה‮-‬32‭‬ המרכיבות‭ ‬את‭ ‬הפדרציה‭ ‬המקסיקנית. ‬החשובה‭ ‬שבהן‭ ‬היא‭ ‬מדינת‭ ‬חליסקו. ‬הצמח‭ ‬שייך‭ ‬למשפחת‭ ‬הנרקיסיים, ‬אם‭ ‬כי‭ ‬טעות‭ ‬נפוצה‭ ‬היא‭ ‬לחשוב‭ ‬כי‭ ‬הוא‭ ‬שייך‭ ‬למשפחת‭ ‬הקקטוסים. ‬המין‭ ‬היחיד‭ ‬המשמש‭ ‬להפקת‭ ‬טקילה‭ ‬הוא‭ ‬האגבה‭ ‬הכחולה (‬Blue Agave), ‬שצבע‭ ‬עליה‭ ‬ירוק‮-‬כחול. צמח‭ ‬האגבה, ‬בדומה‭ ‬לבננה, ‬גדל‭ ‬כצמח‭ ‬אם‭ ‬המשריש‭ ‬מסביבו‭ ‬צאצאים. ‬בשנה‭ ‬החמישית‭ ‬מופרדים‭ ‬הצאצאים‭ ‬מאמם‭ ‬ונשתלים‭ ‬מחדש. ‬בשנה‭ ‬השישית‭ ‬מקצצים‭ ‬את‭ ‬ראשי‭ ‬העלים‭ ‬הארוכים‭ ‬והצרים‭ ‬ואת‭ ‬עמוד‭ ‬הפרח‭ ‬הגבוה, ‬כדי‭ ‬שלא‭ ‬יגזלו‭ ‬סוכר‭ ‬מן‭ ‬הפקעת. ‬הצמח‭ ‬נבצר‭ ‬בין‭ ‬השנה‭ ‬השמינית‭ ‬לזו‭ ‬ה‮-‬12, לאחר‭ ‬שלבו‭ ‬הבשרני‭ ‬הגיע‭ ‬לבשלות. ‬את‭ ‬הטקילה‭ ‬מייצרים‭ ‬מהפקעת, ‬הנראית‭ ‬כאננס‭ ‬ענק, ‬ומכאן‭ ‬שמה‭ ‬Pina‭ ‬מאננס, ‬pineapple‭)‬). פקעת‭ ‬ממוצעת‭ ‬שוקלת‭ ‬בין‭ ‬35‭ ‬ל‮-‬80‬ ק‭"‬ג‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ בשנת‭ ‬1758‭ ‬נתן‭ ‬מלך‭ ‬ספרד‭ ‬אדמות‭ ‬לדון‭ ‬חוסה‭ ‬אנטוניו‭ ‬קווארבו‭ ‬בסביבות‭ ‬העיירה‭ ‬טקילה‭ ‬שבמדינת‭ ‬חליסקו. ‬חוסה‭ ‬קווארבו‭ ‬גידל‭ ‬את‭ ‬צמחי‭ ‬האגבה‭ ‬ופתח‭ ‬במקום‭ ‬מזקקה ‬שהפיקה‭ ‬לראשונה‭ ‬אלכוהול‭ ‬מצמחים‭ ‬תרבותיים. ‬בתחילה‭ ‬אסרו‭ ‬הספרדים‭ ‬את‭ ‬ייצור‭ ‬המשקה‭ ‬הואיל‭ ‬והעדיפו‭ ‬שמקסיקו‭ ‬תרכוש‭ ‬את‭ ‬המשקאות‭ ‬האלכוהוליים‭ ‬שלה‭ ‬דרך‭ ‬ספרד, ‬אך‭ ‬בשנת‭ ‬1795‭ ‬ ניתן‭ ‬הרישיון‭ ‬הראשון‭ ‬להפקת‭ ‬המשקה‭ ‬המקומי‭.‬ שנים‭ ‬רבות‭ ‬לאחר‭ ‬שדון‭ ‬חוסה‭ ‬התחיל‭ ‬לזקק‭ ‬את‭ ‬יין‭ ‬המסקל‭ ‬הופיעו‭ ‬עוד‭ ‬מזקקות‭ ‬נוספות‭ ‬דוגמת‭ ‬מזקקת‭ ‬סאוזה, ‬שהחלה‭ ‬לייצא‭ ‬את‭ ‬תוצרתה‭ ‬לארצות-הברית‭ ‬בשנת‭ ‬1873‭ ‬ומינפה‭ ‬את‭ ‬הטקילה‭ ‬אל‭ ‬על. ‬בניית‭ ‬פסי‭ ‬הרכבת‭ ‬באזור‭ ‬עזרה‭ ‬מאוד‭ ‬לפיתוח‭ ‬ולייצוא, ‬וכמובן‭ ‬גם‭ ‬תקופת‭ ‬היובש‭ ‬ בארצות-הברית, ‬שהפכה‭ ‬את‭ ‬הטקילה‭ ‬לאחד‭ ‬המשקאות‭ ‬שהוברחו‭ ‬הכי‭ ‬הרבה‭ ‬אל‭ ‬המסבאות‭ ‬המחתרתיות‭ ‬שמעבר‭ ‬לגבול‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ אחרי‭ ‬מלחמת‭ ‬העולם‭ ‬השנייה‭ ‬החלו‭ ‬להכיר‭ ‬את‭ ‬הטקילה‭ ‬במקומות‭ ‬נוספים‭ ‬בעולם. ‬המכירות‭ ‬גברו‭ ‬בשנות‭ ‬ה‮-‬50‭‬, כשקוקטייל‭ ‬המרגריטה‭ ‬התחיל‭ ‬להתפרסם. ‬מנהגים‭ ‬חדשים‭ ‬הופיעו, ‬כגון‭ ‬שתיית‭ ‬הטקילה‭ ‬עם‭ ‬לימון‭ ‬ומלח. ‬את‭ ‬המלח‭ ‬בוזקים‭ ‬על‭ ‬גב‭ ‬כף‭ ‬היד‭ ‬בין‭ ‬האגודל‭ ‬לאצבע, ‬מלקקים, ‬שותים‭ ‬את‭ ‬שוט‭ ‬הטקילה‭ ‬בלגימה‭ ‬אחת‭ ‬ומוצצים‭ ‬או‭ ‬אוכלים‭ ‬את‭ ‬פלח‭ ‬הלימון, ‬שילוב‭ ‬טעמים‭ ‬מנצח. ‬המלח‭ ‬נועד‭ ‬להקטין‭ ‬את‭ ‬צריבתה‭ ‬של‭ ‬הטקילה‭ ‬על‭-‬ידי‭ ‬הפרשת‭ ‬רוק, ‬ואילו‭ ‬הלימון‭ ‬משפר‭ ‬את‭ ‬הטעם. ‬המשקה‭ ‬התאים‭ ‬לתרבות‭ ‬הצריכה‭ ‬של‭ ‬הצעירים, ‬שחיפשו‭ ‬משקה ‬"בועט"‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ במסקל, ‬ולא‭ ‬בטקילה, ‬שטעמו‭ ‬מעושן‭ ‬יותר, ‬צפה‭ ‬בבקבוקים‭ ‬תולעת‭ ‬קטנה, ‬גוּסָנוֹ‭ ‬בספרדית, ‬שהיא‭ ‬בעצם‭ ‬זחל‭ ‬עש. ‬כשנגמר‭ ‬המסקל‭ ‬בבקבוק, ‬זוכה‭ ‬האחרון‭ ‬האמיץ‭ ‬לאכול‭ ‬או‭ ‬למצוץ‭ ‬את‭ ‬התולעת‭ ‬האגדית. ‬אין‭ ‬לה‭ ‬טעם‭ ‬מיוחד, ‬היא‭ ‬פשוט‭ ‬ספוגה‭ ‬בהרבה‭ ‬אלכוהול, ‬אבל‭ ‬לפי‭ ‬המיתוס‭ - ‬יש‭ ‬לה‭ ‬יכולת‭ ‬לשנות‭ ‬את‭ ‬מצב‭ ‬התודעה‭ ‬של‭ ‬מי‭ ‬שאוכל‭ ‬אותה‭ ‬ולהראות‭ ‬לו‭ ‬חזיונות‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ אגדות‭ ‬קדומות‭ ‬מספרות‭ ‬כי‭ ‬התולעים‭ ‬יונקות‭ ‬את‭ ‬רוחו‭ ‬של‭ ‬צמח‭ ‬האגבה‭ ‬הקדוש‭ ‬ומעבירות‭ ‬אותה‭ ‬אל‭ ‬השותה. ‬מכאן‭ ‬בא‭ ‬המיתוס‭ ‬על‭ ‬הטריפ‭ ‬שגורמת‭ ‬התולעת. ‬לאמיתו‭ ‬של‭ ‬דבר, ‬זהו‭ ‬גימיק‭ ‬מסחרי‭ ‬של‭ ‬אחד‭ ‬מסוחרי‭ ‬המסקל, ‬שהחליט‭ ‬לשלב‭ ‬מיתוס‭ ‬ומסחר‭ ‬במסקל‭ ‬שלו. ‬הוא‭ ‬הכניס‭ ‬תולעת‭ ‬לכל‭ ‬בקבוק‭ ‬והוסיף‭ ‬שקיק‭ ‬קטן‭ ‬ובו‭ ‬מלח, ‬תבלינים, ‬אבקת‭ ‬צ‭'‬ילי‭ ‬וזחלים‭ ‬טחונים. ‬המשקה‭ ‬שלו, ‬גוסנו‭ ‬דה‭ ‬אוֹרו, ‬תולעת‭ ‬הזהב, ‬זכה‭ ‬להצלחה‭ ‬רבה, ‬והאגדה‭ ‬נולדה‭.‬ זחל‭ ‬העש‭ ‬היה‭ ‬במשך‭ ‬מאות‭ ‬שנים‭ ‬חלק‭ ‬חשוב‭ ‬במטבח‭ ‬המקומי, ‬טעמו‭ ‬משובח‭ ‬וערכו‭ ‬התזונתי‭ ‬גדול. ‬את‭ ‬הזחל‭ ‬נהוג‭ ‬לטגן‭ ‬ולאכול‭ ‬בליווי‭ ‬עגבניות‭ ‬וצ‭'‬ילי. ‬את‭ ‬המסקל‭ ‬נהוג‭ ‬לשתות‭ ‬רק‭ ‬בכוס‭ ‬שוט‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬   מרגריטה - Margarita
קוקטייל מרגריטה
קוקטייל מרגריטה
קוקטייל‭ ‬המרגריטה‭ ‬הוא‭ ‬אחד‭ ‬מהקלאסיקות‭ ‬העולמיות. ‬אגדות‭ ‬רבות‭ ‬נשזרו‭ ‬סביב‭ ‬הקוקטייל‭ ‬הזה, ‬סיפורים‭ ‬מגרים‭ ‬לא‭ ‬פחות‭ ‬מהמשקה‭ ‬עצמו. ‬הקוקטייל‭ ‬הומצא‭ ‬כנראה‭ ‬אי‭-‬שם‭ ‬בשלהי‭ ‬שנות‭ ‬ה‮–‬30‭ ‬של‭ ‬המאה‭ ‬הקודמת. ‬הסיפור‭ ‬המוכר‭ ‬ביותר‭ ‬מדבר‭ ‬על‭ ‬השחקנית‭ ‬מרג‭'‬ורי‭ ‬קינג, ‬שבתקופת‭ ‬היובש‭‬ בארצות-הברית ‬של‭ ‬סוף‭ ‬שנות‭ ‬ה‮–‬20‭ ‬ותחילת‭ ‬ה‮–‬30‬ נהגה‭ ‬לחצות‭ ‬את‭ ‬הגבול‭ ‬מקליפורניה‭ ‬למקסיקו‭ ‬כדי‭ ‬ללגום‭ ‬את‭ ‬המשקאות‭ ‬האסורים. ‬יום‭ ‬אחד‭ ‬ישבה‭ ‬הכוכבת‭ ‬במסעדה‭ ‬בטיחואנה‭ ‬שבמקסיקו‭ ‬והודיעה‭ ‬קבל‭ ‬עם‭ ‬ועדה‭ ‬כי‭ ‬היא‭ ‬אלרגית‭ ‬לכל‭ ‬משקה‭ ‬אלכוהולי‭ ‬פרט‭ ‬לטקילה, ‬ואז‭ ‬זכתה‭ ‬בקוקטייל‭ ‬על‭ ‬שמה, ‬מרגריטה, ‬המקבילה‭ ‬הספרדית‭ ‬למרג‭'‬ורי‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ סיפור‭ ‬נוסף‭ ‬טוען‭ ‬כי‭ ‬האחראית‭ ‬למרגריטה‭ ‬היא‭ ‬דווקא‭ ‬מישהי‭ ‬בשם‭ ‬מרגרט‭ ‬סאמר, ‬שאירחה‭ ‬ידוענים‭ ‬באסיינדה‭ ‬ההררית‭ ‬הפרטית‭ ‬שלה‭ ‬באקפולקו. ‬כשניסתה‭ ‬להציל‭ ‬את‭ ‬המסיבה‭ ‬מכישלון‭ ‬חרוץ, ‬ערבבה‭ ‬משקה‭ ‬מטקילה, ‬מקוואנטרו‭ ‬וממיץ‭ ‬ליים, ‬טבלה‭ ‬את‭ ‬שפת‭ ‬הכוס‭ ‬במלח‭ ‬והמציאה‭ ‬את‭ ‬הקוקטייל‭ ‬המדובר. ‬ועוד‭ ‬סיפור‭ ‬מעניין: ‬ביום‭ ‬העצמאות‭ ‬האמריקני‭ ‬של‭ ‬שנת‭ ‬1942‭ ‬התבקש‭ ‬בחוארס‭ ‬במקסיקו‭ ‬מוזג‭ ‬מוכשר‭ ‬בשם‭ ‬פנצ‭'‬ו‭ ‬מוראלס‭ ‬על‭-‬ידי‭ ‬אחד‭ ‬מלקוחותיו‭ ‬הקבועים‭ ‬להכין‭ ‬את‭ ‬הקוקטייל‭ ‬מגנוליה. ‬מוראלס, ‬שמימיו‭ ‬לא‭ ‬הכין‭ ‬את‭ ‬הקוקטייל‭ ‬אך‭ ‬זכר‭ ‬שיש‭ ‬בו‭ ‬קוואנטרו, ‬הוסיף‭ ‬אליו‭ ‬טקילה‭ ‬ויצר‭ ‬את‭ ‬הקוקטייל. ‬פרשנים‭ ‬של‭ ‬אותה‭ ‬תקופה‭ ‬טענו‭ ‬כי‭ ‬המוזג‭ ‬בלבל‭ ‬בין‭ ‬שמות‭ ‬הפרחים‭ ‬ובמקום‭ ‬מגנוליה‭ ‬קרא‭ ‬לו‭ ‬חרצית, ‬שהיא‭ ‬מרגריטה‭ ‬בספרדית‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬   מה‭ ‬צריכים ‬ 60‭ ‬ מ‭"‬ל‭ ‬טקילה‬‬‬ 30‭ ‬ מ‭"‬ל‭ ‬קוואנטרו (‬ליקר‭ ‬תפוזים)‭‬‬‬‬‬‬ 30‭ ‬ מ‭"‬ל‭ ‬מיץ‭ ‬ליים‬‬‬‬ קרח סליל‭ ‬קליפת‭ ‬לימון או‭ ‬פלח‭ ‬לימון‭ ‬לקישוט‬‬‬‬‬   מה‭ ‬עושים‬ ממלאים‭ ‬את‭ ‬הכוס‭ ‬בקרח. מנערים‭ ‬את‭ ‬כל‭ ‬המרכיבים בשייקר‭ ‬עם‭ ‬קרח‭‬, מוציאים‭ ‬את‭ ‬הקרח‭ ‬מהכוס‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ ומסננים‭ ‬לתוכה‭ ‬את‭ ‬הקוקטייל‭.‬ מקשטים‭ ‬בסליל‭ ‬קליפת‭ ‬לימון או‭ ‬בפלח‭ ‬לימון‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ נהוג‭ ‬לטבול‭ ‬את‭ ‬שפת‭ ‬הכוס‭ ‬במיץ‭ ‬לימון‭ ‬תחילה‭ ‬ולאחר‭ ‬מכן‭ ‬במלח, ‬כדי‭ ‬שיעטר‭ ‬את‭ ‬שפת‭ ‬הכוס‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬  
קוקטייל מרגריטה קפואה
קוקטייל מרגריטה קפואה
מרגריטה‭ ‬קפואה - Frozen Margarita‬
לא‭ ‬פלא‭ ‬שבארץ‭ ‬חמה‭ ‬כמו‭ ‬ישראל‭ ‬המרגריטה‭ ‬המוכרת‭ ‬יותר‭ ‬היא‭ ‬הגרסה‭ ‬הקפואה‭ ‬שמכינים‭ ‬בבלנדר. ‬היא‭ ‬מוגשת‭ ‬כמעין‭ ‬ברד‭ ‬ומורכבת‭ ‬מפירות‭ ‬טריים‭ ‬או‭ ‬מרכזי‭ ‬פרי‭ ‬טבעיים, ‬מטקילה‭ ‬ומליקר‭ ‬תפוזים‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬   מה‭ ‬צריכים‬‬ 60‭ ‬ מ‭"‬ל‭ ‬טקילה‬‬‬ 30‭ ‬ מ‭"‬ל‭ ‬קוואנטרו ‬(ליקר‭ ‬תפוזים‭(‬‬‬‬‬‬ 30‭‬ מ‭"‬ל‭ ‬מיץ‭ ‬ליים‭ ‬או‭ ‬מיץ‭ ‬לימון‭ ‬סחוט‬‬‬‬‬‬‬‬ הפירות‭ ‬האהובים‭ ‬עליכם, ‬כגון‭ ‬מנגו‭ ‬בשל‭ ‬חתוך‭ ‬לקוביות, ‬6-5‭ ‬יחידות‭ ‬ליצ‭'‬י ‬(טבעי‭ ‬או‭ ‬משומר), ‬6-5‭ ‬ תותים‭ ‬וכדומה‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ קרח מה‭ ‬עושים‬ מכניסים‭ ‬את‭ ‬כל‭ ‬המרכיבים‭ ‬לבלנדר, ‬מרסקים‭ ‬ומוזגים‭ ‬לכוס‭.‬‬‬‬‬‬‬‬ אפשר‭ ‬לקשט‭ ‬בפירות‭ ‬עצמם‭.‬‬‬‬‬ נהוג‭ ‬לטבול‭ ‬את‭ ‬שפת‭ ‬הכוס‭ ‬במיץ‭ ‬לימון‭ ‬תחילה‭ ‬ולאחר‭ ‬מכן‭ ‬במלח, ‬כדי‭ ‬שיעטר‭ ‬את‭ ‬שפת‭ ‬הכוס‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬     * מתוך הספר 'שעות שמחות – סיפורים על הבר ומתכוני קוקטיילים מפורסמים' מאת מירה איתן, הוצאת LunchBox. להשיג בחנויות הספרים ובאתר mira-eitan.co.il