לא מזמן הושקו ארבעה יינות של יקבי כרמל מסדרת סינגל ויניארד. האם מעבר לאפקט השיווקי הם מציעים גם אופי ייחודי שמצדיק את ההשקעה?

יינות Single Vineyard, שנקראים בעברית יינות 'כרם יחיד' ולפעמים גם יינות 'כרם יחידני', נעשים, כמו שאפשר להבין משמם, מענבים שגדלו בכרם אחד. ביקבים קטנים עשייה של יינות כרם יחיד היא די מתבקשת ורובם באמת לא עושים מזה עניין. ביקבים מסחריים, הסיפור שונה, ודורש השקעה באיתור כרמים וחלקות יוצאי דופן ועשייה של יין בכמויות מוגבלות.

יינות מאופקים ומלוטשים, המבוססים על פרי טוב ושימוש נבון בחביות, ומביאים לידי ביטוי את הזנים מהם נעשו... (צילומים: יח"צ)יינות מאופקים ומלוטשים, המבוססים על פרי טוב ושימוש נבון בחביות, ומביאים לידי ביטוי את הזנים מהם נעשו... (צילומים: יח"צ)
יינות מאופקים ומלוטשים המבוססים על פרי טוב, ומביאים לידי ביטוי את הזנים מהם נעשו... (צילומים: יח"צ)

יקבי כרמל, שמגדלים כארבעה-עשר אלף דונם של כרמים ברחבי הארץ, השיקו לפני פרוץ החגים, ארבעה יינות אדומים מסדרת Single Vineyard. שניים חדשים לחלוטין: 'מלבק 2013' ו'קברנה סוביניון 2013' מכרם אדמון, ושניים וותיקים יותר: 'מרלו 2013' מכרם שעל ו'שיראז 2012' מכרם קאיומי. אלה יינות מאופקים ומלוטשים, המבוססים על פרי טוב ושימוש נבון בחביות, ומביאים לידי ביטוי את שנות הבציר - 2013 הקרירה למשל, ואת הזנים מהם נעשו. האם מעבר לאפקט השיווקי-תקשורתי, הם מצליחים להציע אופי ייחודי שיצדיק את ההשקעה? במקרה של שיראז קאיומי הוותיק, התשובה היא: 'בהחלט', ואני מקווה שגם אחיו הצעירים יותר ילכו בעקבותיו.

%d7%99%d7%a7%d7%91%d7%99-%d7%9b%d7%a8%d7%9e%d7%9c-%d7%9e%d7%a8%d7%9c%d7%95-%d7%9b%d7%a8%d7%9d-%d7%a9%d7%a2%d7%9c-2013-%d7%91%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a7%d7%99%d7%a7%d7%91%d7%99-%d7%9b%d7%a8%d7%9e%d7%9c-%d7%9e%d7%a8%d7%9c%d7%95-%d7%9b%d7%a8%d7%9d-%d7%a9%d7%a2%d7%9c-2013-%d7%91%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a7
מרלו, כרם שעל 2013

כרם שעל מוכר לרבים הודות ליין הקינוח שנעשה מענבי הגוורצטרמינר הגדלים בו, והפך לאייקון פחות או יותר עם השקתו. הכרם נטוע בקרקע הבזלתית והמנוקזת של צפון רמת-הגולן, בגובה 780 מטרים מעל פני הים. בחורפים קרים במיוחד הוא מתכסה בשלג, ובקיץ הוא נהנה מטמפרטורות נמוכות יחסית. מהמרלו של כרם שעל נעשים מדי בציר שלושה או ארבעה יינות שונים, שמותססים ומתיישנים בנפרד. רק כשהשילוב ביניהם 'יוצא ממש טוב', אומר ליאור לקסר, היינן הראשי של כרמל, משלבים אותם ליין אחד. ליין שהתיישן ארבעה-עשר חודשים בחביות, יש ריחות של פירות אדומים רעננים, פירות יער, עשבי תיבול, אדמה ומעט שוקולד. בפה מתגלה יין מלא ומוצק, עם מרקם רך, חמיצות טובה ותיבול מתקתק שעוטף בנעימות את טעמי הפרי. יין נגיש ומהנה שמעניין יהיה לראות אותו מתיישן.

מחיר: 139 ₪

%d7%99%d7%a7%d7%91%d7%99-%d7%9b%d7%a8%d7%9e%d7%9c-%d7%a9%d7%99%d7%a8%d7%90%d7%96-2012-%d7%9b%d7%a8%d7%9d-%d7%a7%d7%90%d7%99%d7%95%d7%9e%d7%99-%d7%91%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a7%d7%99%d7%a7%d7%91%d7%99-%d7%9b%d7%a8%d7%9e%d7%9c-%d7%a9%d7%99%d7%a8%d7%90%d7%96-2012-%d7%9b%d7%a8%d7%9d-%d7%a7%d7%90%d7%99%d7%95%d7%9e%d7%99-%d7%91%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a7
שיראז, קאיומי 2012

השיראז, מכרם קאיומי, שנטוע בגובה של למעלה מ-700 מטר למרגלות הר מירון, הוא הסינגל היציב ביותר של כרמל. היין, שנעשה עשרה בצירים ברציפות והספיק לזכות במספר רב של מדליות בתחרויות בינלאומיות,, ובציונים גבוהים ממיטב המבקרים, נוצר משילוב בין שתי תסיסות נפרדות, מקבל תוספת של כמה אחוזי ויונייה, מתיישן חמישה-עשר חודשים בחביות, וחוץ מזה הוא נשאר ביקב שנה אחת יותר מאשר היינות האחרים בסדרה. יש לו ריחות אופייניים של בשר מעושן, פלפל שחור, פירות בשלים, מינרלים, של קפה ושוקולד. המבנה שלו מוצק וסמיך והסיומת ארוכה מאוד, מתובלת ומורכבת. מועמד בטוח לזכייה בתחרויות יין ובתחרות על התואר: 'זה שהביא את היין הכי טעים לארוחה'.

מחיר: 139 ₪

%d7%99%d7%a7%d7%91%d7%99-%d7%9b%d7%a8%d7%9e%d7%9c-%d7%a7%d7%91%d7%a8%d7%a0%d7%94-%d7%a1%d7%95%d7%91%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%9b%d7%a8%d7%9d-%d7%90%d7%93%d7%9e%d7%95%d7%9f-2013-%d7%91%d7%a7%d7%99%d7%a7%d7%91%d7%99-%d7%9b%d7%a8%d7%9e%d7%9c-%d7%a7%d7%91%d7%a8%d7%a0%d7%94-%d7%a1%d7%95%d7%91%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%9b%d7%a8%d7%9d-%d7%90%d7%93%d7%9e%d7%95%d7%9f-2013-%d7%91%d7%a7
קברנה סוביניון, אדמון 2013

את השרדונה מענבי כרם אדמון, שנטוע בגובה 770 מטרים מזרחית למושב דלתון שבגליל העליון, אני מכיר, ודי מחבב. השנה הושק לראשונה גם קברנה סוביניון מענבי אותו כרם. אם אתם אוהבים קברנה סוביניון בכלל, וקברנה סוביניון מהגליל העליון בפרט, היין הזה נעשה בשבילכם. יש לו ריחות גליליים, קרירים, של פירות אדומים טריים, עלים יבשים ועשבי תיבול רעננים, מלווים בנוכחות לא מעיקה של תבלינים מתוקים, זכר לשישה-עשר חודשי יישון בחביות. המבנה שלו מלא, מרוכז ומוצק, החמיצות טובה מאוד, והסיומת ארוכה ומרעננת. יין לא מתלהם, אלגנטי כמעט, שמצליח להביא לידי ביטוי את אזור הגידול שלו.

מחיר: 139 ₪

%d7%99%d7%a7%d7%91%d7%99-%d7%9b%d7%a8%d7%9e%d7%9c-%d7%9e%d7%9c%d7%91%d7%a7-2013-%d7%9b%d7%a8%d7%9d-%d7%90%d7%93%d7%9e%d7%95%d7%9f-%d7%91%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a7%d7%99%d7%a7%d7%91%d7%99-%d7%9b%d7%a8%d7%9e%d7%9c-%d7%9e%d7%9c%d7%91%d7%a7-2013-%d7%9b%d7%a8%d7%9d-%d7%90%d7%93%d7%9e%d7%95%d7%9f-%d7%91%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%a7
מלבק, אדמון 2013

"המלבק", כך אומר לקסר, "הוא זן מתסכל". רק אחרי עשר שנות עבודה, הוא החליט שהגיע הזמן לעשות ממנו יין זני. מדובר בזן פורה מאוד, שזקוק לטיפולים מיוחדים כדי להגיע לאיכויות גבוהות. כורם ותיק אחד סיפר לי לאחרונה שבשונה מזנים אדומים אחרים, המלבק 'רוצה שיקטפו אותו'. האשכולות שלו לא מסתתרים בין העלים, אלא נחשפים לשמש, ומשמעות הדבר היא אפילו יותר טיפולים בכרם. המלבק מכרם אדמון, שהתיישן חמישה-עשר חודשים בחביות, הוא יין שרוצה שישתו אותו. יש לו ריחות מפתים של פירות אדומים, פרחים ותבלינים מתוקים, המרקם שלו רך, טעמי הפרי נקיים ומרוכזים, החמיצות נעימה והסיומת מעודנת ובינונית באורכה. עשיר, מהנה וטעים שקשה מאוד שלא לחבב.

מחיר: 139 ₪