אני מאוד אוהבת לאכול פריכיות ונעזרת בהן בעת הדיאטה שלי, אך לאחרונה שמעתי מאנשים שזאת טעות איומה, ופריכיות לא מסייעות לבריאות ואף עלולות לגרום לעלייה במשקל. האם לדעתך עלי להפסיק לאכול אותן?
“פריכיות בדרך כלל עשויות רק מאורז ומלח, כוסמת או מלח, אורז מלא ויש אפילו פריכיות שעשויות ללא מלח כלל. כל הרכיבים בפריכיות טבעיים יחסית, ועל כן, מבחינה בריאותית, אני דווקא בעד אכילת פריכיות. מבחינה קלורית, כשאני ניגשת לבדוק אם מוצר מזון מסוים הוא דיאטטי או לא, אני לא מסתכלת על כמות הקלוריות שלו ליחידה כי אם על כמות כוללת ל־100 גרם. מבחינתי זאת טעות לספור קלוריות ליחידה. הרי אם לצורך העניין את אוכלת במבה, זה לא ישנה לך שכל חתיכה שווה כשש קלוריות כי את לא תאכלי רק יחידה אחת, אלא הרבה יותר. ב־100 גרם פריכיות יש כ־350 קלוריות, כמות הנחשבת גבוהה לכל הדעות. לעומת זאת, ב־100 גרם לחם יש בערך חצי מכמות הקלוריות. אם תבדקי את הפריכיות פר יחידה, תגלי שבפריכית אחת יש בערך 20־30 קלוריות משום שהן מלאות באוויר השומר על המרקם שלהן כמו שהוא. כשאת אוכלת כריך עם קוטג’, את סוגרת את שתי פרוסות הלחם ובדרך כלל לא תוסיפי עוד, אבל כשאת אוכלת פריכית עם קוטג’, זה אף פעם לא נגמר בפריכית אחת, וללא מודעות את יכולה להגיע לכמות גדולה של פריכיות ושל קוטג’ שתשפיע על מאזן הקלוריות שלך באותו היום. אסכם ואומר שאפשר לאכול פריכיות בדיאטה, אבל אם רוצים באמת לשבוע, רצוי לאכול לחם ולהשתמש בפריכיות כאפשרות לגיוון התפריט היומי”. 




מאז שאני זוכרת את עצמי אני לא מצליחה לאכול ארוחת בוקר ובקושי שותה קפה, אבל חוששת שאני מזיקה לבריאותי משום שתמיד אומרים שזה מאוד בריא. מה דעתך בנושא?
“הרבה אנשים מאמינים שחובה לאכול ארוחת בוקר בכל גיל. כשמדובר בתזונת ילדים, אין ספק שהאמונה הזאת נכונה - ארוחת בוקר מסודרת מעניקה למוח אנרגיה, מסייעת לשיפור ההישגים בלימודים, מצמצמת הפרעות קשב ומשפיעה על ההתנהגות. כאשר אנחנו מדברים על חשיבות ארוחת הבוקר אצל מבוגרים, אני מכירה כל כך הרבה אנשים שמתקשים לאכול ארוחת בוקר בדיוק כמוך, ואני שואלת: ‘למה לאכול כשלא רעבים?’ אם את שומרת על תפריט תזונתי, את יכולה לקחת את הקלוריות של הבוקר שכביכול נחסכו ולהשתמש בהן בשעות יותר קשות, נניח
בשעות אחר הצהריים או בערב אם מתחשק לך איזה נשנוש”.

בחודשים האחרונים אני משתדלת מאוד לשמור על תזונה בריאה, ואף התחלתי להכניס יותר סלטים לתפריט היומי שלי. מה דעתך על שילוב של ירקות ופירות בסלט, והאם הוא בריא?
“קודם כל זה הרגל נפלא, ואני בטוחה שזה יסייע לך לשמור על הבריאות ואף לרדת במשקל. לגבי השילובים: בכל הירקות יש בעיקר סיבים תזונתיים, ויטמין A, ויטמין C וויטמין K. ויטמין C מסייע בעיקר לספיגת מינרלים שאותם יש פחות בירקות, אבל אם את מוסיפה לסלט חזה עוף, בזכות העגבנייה או הפלפל האדום שעשירים בוויטמין C ונמצאים גם ככה בסלט, את מסייעת לספיגת הברזל בגופך. אם הוספת לסלט ירקות כתומים, אני ממליצה לך להוסיף לארוחה גם קצת אבוקדו, כף חומוס או מעט טחינה, וזאת משום שוויטמין A ידוע כוויטמין שעובד טוב יותר עם שומן. גם אם את מכניסה לארוחה או לסלט אפילו מעט שמן זית, את מסייעת לספיגת הוויטמין באופן טוב יותר. אם ברצונך להוסיף לסלט פירות, הייתי ממליצה לך על מעט חמוציות משום שהן בריאות מאוד, או אפילו על תותים המכילים פחות קלוריות לעומת שאר הפירות, עשירים בוויטמין C וויטמין A ונחשבים כמקור טוב לאשלגן”.

בתי בת ה־40 סובלת מעודף משקל המשפיע מאוד על מצבה הבריאותי. כשהיא נמצאת בעבודה היא אוכלת בצורה לא בריאה, מוותרת על ארוחת צהריים לטובת עוגות ועוגיות, ואף מכורה לשתייה מוגזת וממותקת. כיצד אני יכולה לסייע לה לשפר את הרגלי האכילה שלה ולרדת במשקל?
“אם את רוצה להקל עליה, תני לה אפשרויות יותר טובות לאכול במהלך יום העבודה וציידי אותה בקופסאות של סלט ירקות, יוגורט, פירות, שקדים, מים ועוד דברים שהם הרבה יותר בריאים מאשר עוגיות, עוגות ושתייה ממותקת. אני מאמינה שלאחר שתדברי איתה על הנושא בהדרגה, היא תתחיל להכין לעצמה אוכל ולהתארגן בהתאם. כדי להתחיל תהליך של ירידה במשקל, חייבים לזכור שהתארגנות מוקדמת היא שלב מאוד חשוב. אם היא לא תתכנן מראש מה היא אוכלת במהלך היום, הירידה עלולה איטית מאוד וכמעט לא מורגשת”. 

מתוך תוכניתה של ד"ר מאיה רוזמן, בכל יום שישי ב־12:00 ב־103FM
עריכת תוכן 103FM: עדן בן ארי