"עצרו את יישום רפורמת הסיעוד": מחאה נגד השינוי שמעלה את רף ההכרה באדם כסיעודי
מאות אלפי ישראלים עומדים בפני מציאות חדשה וקשה: לאחר עשרות שנים של תשלום קבוע לביטוח סיעודי דרך קופות החולים, רבים מגלים כי ברגע האמת – כשהם זקוקים לעזרה בסיסית בניידות, רחצה, או הלבשה – זכאותם נשללה. זאת בעקבות שינוי חד-צדדי ורטרואקטיבי של תנאי הפוליסה במסגרת רפורמת הסיעוד שהחלה בראשית 2025.
הרפורמה העלתה את רף ההכרה באדם כסיעודי: במקום אי-יכולת לבצע 3 מתוך 6 פעולות יומיומיות בסיסיות (רחצה, הלבשה, ניידות, אכילה, קימה, שליטה בסוגרים), נדרשת כעת אי-יכולת לבצע 4 מתוך 6. בנוסף, ההגדרות עצמן הוחמרו – אדם שמסוגל להתלבש באמצעות עזרים, או מתנייד באמצעות הליכון, לא יוכר עוד כתלוי בעזרה.
כתוצאה מהרפורמה, למעלה מ-200,000 מבוטחים – כ-20% מכלל המבוטחים – צפויים לאבד את זכאותם. מדובר לא רק בקשישים, אלא גם באנשים שמצבם הפיזי הידרדר בעקבות תאונות, מחלות או פגיעות אחרות, ולעיתים מדובר באנשים עריריים או חסרי אמצעים כלכליים.
מיכאל מנקר, מנכ”ל “מקסימום – המרכז למימוש זכויות”, מתריע מפני הפקרת הציבור ומוביל מאבק ציבורי בדרישה לעצור את יישום הרפורמה עד שיובטח פתרון הוגן למבוטחים שנפגעו. לדבריו, מדובר במהלך שפוגע באמון הציבור, משנה חוזים קיימים בדיעבד, ונעשה ללא דיון ציבורי מספק.
הקריאה לציבור היא לפנות לקופות החולים ולבדוק את הזכויות הקיימות מיידית, לפני שהשינויים ייכנסו לתוקף גם בעניינם. מנקר מדגיש כי חוסר מודעות או עיכוב בפנייה עלולים להוביל לאובדן גמלה קריטית.
השתיקה מצד המדינה כלפי שינויי הפוליסות והעדר התערבות ממשית נחשבים בעיניו למחדל חמור, שמותיר את האוכלוסיות החלשות להתמודד לבדן מול גופים פיננסיים חזקים.