בשלב מסוים בחיים, אחרי פרק זמן באותו תפקיד, עובדים ומנהלים מוצאים את עצמם בשלב של רגיעה, אפילו דעיכה, בתפקיד. העבודה פחות מרגשת, מתחילה להזדחל תחושת שעמום, האנרגיה יורדת, מתחילים להרהר על הסבה מקצועית או מעבר לארגון אחר, ומחפשים משהו שיספק משמעות ואתגר חדש.

רגע לפני שאתם מוותרים או מכניסים את עצמכם לחרדות סביב המעברים, אנחנו רוצים להציע לכם דרך נוספת להתחדש. דרך זהירה יותר, מיידית יותר: "עיצוב תפקיד" - Job crafting. בדרך זו, עיצוב תפקיד, בעצם מעדכנים אותו באמצעות שינויים קטנים, שמבוססים על יכולותיכם, כישוריכם והפוטנציאל הייחודי לכם.

בתוכניות התעסוקה שאנו מלווים אנחנו פוגשים, לדוגמה, לא מעט מורים, הבוחרים ב־Job crafting כנתיב לקידום מקצועי. כחלק מהתהליך הם מייצרים דרכים לפנות לעצמם זמן לטובת משימות המעוררות בהם הנאה וסיפוק. למשל, במקום להשקיע זמן רב בבדיקת המבחנים, הם מבצעים את הבדיקה בזמן השיעור יחד עם התלמידים, ובזמן שמתפנה להם בבית הם מתכננים מיזמים חדשים שיוצרים בהם עניין. התלמידים מרוויחים חזרה על החומר והזדמנות לדיון בזמן אמת, כשהחומר עוד טרי בראשם, וגם הבנת הפתרונות האפשריים, ואילו המורים זוכים לסיפוק חדש מהתפקיד.

אחת המשתתפות בתוכנית תעסוקה שאנו מלווים הגיעה מתוסכלת וממורמרת. במשך שנים היא עובדת כמוכרת בחנות צעצועים. היא אוהבת את מקום העבודה ונחשבת למוכרת טובה, אבל מרגישה שמשהו חסר. המאמנת התעסוקתית שליוותה אותה גילתה מהר על הבעיה. העובדת הייתה בעלת נטיות אומנותיות בולטות, והן לא באו לידי ביטוי מספק עבורה - בבית ובעבודה. היא קיבלה משימה: ליזום פעילות שבה תוכל להביא למעסיק ערך ותבטא תוך כדי כך את הנטייה האומנותית הכמוסה ואת הכישורים המבוזבזים שלה.

ההזדמנות לא איחרה לבוא. כשנכנס לקוח והתעניין לגבי מקום שבו יוכל לקנות זר בלונים מעוצב, היא קפצה על ההזדמנות ולקחה ממנו הזמנה. אחר כך צפתה בסרטוני הדרכה ביו־טיוב והכינה זר בלונים. עיצוב התפקיד באופן הזה יצר עבור המעסיק רווח חדש, והמוכרת זכתה לאנרגיה חדשה, פרגון ואחוזים מכל זר שהכינה.

אז איך תעצבו את התפקיד הבא שלכם בלי לעזוב את מקום העבודה? קודם כל נסו להבין מהו "האני התעסוקתי" שלכם. מהם הערכים שלכם, החוזקות, הנטיות והכישורים המיוחדים שיש בכם, מה מעורר בכם התלהבות והנאה. אני מציעה להיעזר בחבר טוב, בבני משפחה שמכירים אתכם היטב. אל תחששו להתייעץ איתם. כמובן שאיש מקצוע יסייע לכם בצורה שיטתית יותר לגלות חוזקות, חלומות, צרכים ומוטיבציות שיסייעו לכם בתפקיד.

אחרי שהבנתם מי אתם, הכינו מפת תפקיד שתתאר את התפקיד הנוכחי, כפי שהוא עכשיו. אחר כך הביטו במפה וחשבו: איך אתם מרגישים לגביה? מדוע? האם הכישרונות שלכם באים בה לידי ביטוי? ומה לגבי הערכים? גורמי ההנעה? הנטיות? החוזקות?

עכשיו חפשו את ההזדמנויות בארגון, שאלו את עצמכם מה הצורך הארגוני שתוכלו לתת לו מענה באמצעות כישוריכם הייחודיים. לאחר שזיהיתם את הפערים, נסו לתרגם אותם למשימות מתאימות. שינוי אחד יכול להיעשות דרך היקף המשימות. אחר יכול להיות קשור לאופי המשימות. חשבו כיצד תוכלו להרחיב משימות שאתם נהנים מהן, או לצמצם משימות שאינכם נהנים מהן, לטובת משימות אחרות. האם תוכלו להאציל סמכויות, או למצוא דרכים לייעול המשימות הפחות מעניינות כדי לפנות זמן למשימות מעניינות יותר?

לאחר שתזהו את הדרך לעצב את תפקידכם, בנו מפת תפקיד חדשה, שתציג את התפקיד שלכם כפי שאתם רוצים שייראה ושרטטו תוכנית פעולה לתרגום הרעיון לסדרת פעולות שיסייעו לכם להפוך את היוזמה שלכם למציאות.

הכותבת היא יועצת ארגונית ומנהלת תוכן ופיתוח ידע במכללת  ALD