זה לא סוד ששוק העבודה מתמודד עם מחסור עצום בעובדים, בפרט בתחום ההייטק - הענף שרבים רוצים להשתייך אליו. אולם הצורך הוא בעיקר בעובדים בעלי ותק וניסיון, ולפיכך עולה השאלה אם זוהי הזדמנות פז לצעירים. סקר של התאחדות התעשיינים ודלויט, שנערך לאחרונה, העלה כי רוב המשרות הפתוחות בענף מיועדות דווקא לבעלי ניסיון של שלוש שנים ומעלה. האם מדובר כאן במלכוד 22 של עולם ההייטק? יכול להיות, אבל אולי בכל זאת מסתמן שינוי באוויר.
"כמה דברים קרו בשנתיים של קורונה", מסביר זיו מנדל, מנכ"ל ג'ון ברייס, זרוע ההדרכה של מטריקס. "בתחום הטכנולוגי, הקורונה עשתה פאסט פורווד. אומנם אין שום טכנולוגיה חדשה שנכנסה לחיינו, אבל הרבה מאוד יוזרים החלו להשתמש בטכנולוגיה שלא הייתה שמישה לכולם. זה הגדיל בצורה דרמטית הן את הדרישות לטכנולוגיה, הן לספקים הטכנולוגיים שפיתחו יותר ויותר מוצרים והפכו לאטרקטיביים, וכן את המשאבים הרבים שהגיעו משוק ההון, שזיהה שהתחום הטכנולוגי הוא זה שהולך לעשות הרבה כסף ולכן הזרימו אליו סכומים אדירים".
הביקוש הגדול והתגמול לא אמורים להביא למחסור בעובדים בתחום. "ארגונים הבינו שהפתרון שלהם לא יכול להסתכם רק בלחפש את העובדים הוותיקים בעלי הניסיון כי הם פשוט לא נמצאים. יש אחוזי נטישה גדולים, תחרות עצומה, יש בישראל המון סטארט־אפים וחברות בינלאומיות שהקימו פה מרכזי פיתוח וזיהו את היכולות של הטאלנט הישראלי".
המהלך החדש של החברות, כפי שמסביר מנדל, הוא לקחת עובדים צעירים וחסרי ניסיון ולהכשיר אותם בפרק זמן קצר לתפקידי ג'וניור בתחומים שונים. "השוק צמא לשני סוגים של עובדים, האחד מהצד הטכנולוגי של פיתוח דאטה, סייבר, עולמות ה־QAאוטומציה, דבוקס וכדומה, אבל ישנן חברות רבות עם מקצועות נוספים של דיגיטל, שיווק דיגיטלי, פרודקט וניהול מוצר. ואגב, זה לא תחום שחולש רק על הייטק וסטארט־אפ, היום אפילו לחברות רגילות, בנקים למשל, יש מנהל מוצר ושיווק דיגיטלי".
אני כן ממליץ להשלים תואר, ומכיר חברות שרואות בכך יתרון, אבל בגדול כדאי לזכור שאנחנו חיים בעידן של כישורים, ולא בעידן של תארים. לא מעניין מה למדת כמו שמעניין מה אתה יכול לעשות. אם את מגיעה עם יכולת עשייה, זה המפתח". צריך להביא בחשבון שתהליך הסינון לבוטקמפ אינו פשוט. מנדל מסביר: "תהליכי הסינון מוקפדים מאוד. המטרה היא למצוא את האנשים החזקים והחכמים עם אפס ניסיון ויכולת למידה גבוהה. אם תסיים בהצלחה, יהיו לך סיכויים גבוהים מאוד להשתלב אחרי כן בתעשייה. אנחנו מגיעים לאחוזים אדירים של שילוב והשמה. היום המחסור בשוק גדול כל כך, שאם אתה חזק וטוב, אתה מצליח".
חברות רבות בתחום הסטארט־אפ וההייטק החליטו לעשות מעשה ולהכשיר בוגרים חסרי ניסיון כדי לשנות את המצב. אחת החלוצות בגיוס ג'וניורים ללא ניסיון הוא הסטארט־אפ Torii, שזיהתה את הביקוש הגדול בקרב אנשים שרק סיימו קורס או לימודים במכללה ומבקשים להתברג למשרה הנחשקת ששכרה ההתחלתי יכול להגיע ל־16־18 אלף שקל בחודש, אבל כמעט שאי אפשר לעשות זאת ללא ניסיון קודם.
"כשמדברים על תפקיד ג'וניור בתעשייה, בדרך כלל מתייחסים לכאלה שכבר מגיעים עם לפחות שנתיים של ניסיון בתחום", אומר אורי נתיב, מייסד החברה, שעוסקת בניהול תוכנות ענן לחברות גדולות. "המחשבה שלנו הייתה לפתוח לאנשים ללא ניסיון מסלול קליטה שנמשך שבועיים, מתוך ידיעה שאנחנו הקו הראשון שלהם בהייטק וכרטיס הכניסה שלהם לתחום".
נתיב מסביר שתהליך המינוי הוא זריז. "כשפותחים משרת ג'וניורים, יש היצע גדול, בפרט כשמדובר במשרה לאנשים ללא ניסיון. לצורך העניין, ברגע שפתחנו את המשרה, כעבור שעתיים כבר קיבלנו 600 קורות חיים".
"המחסור במיומנויות בתחום הסייבר הוא אתגר גדול עבור ארגונים בכל הגדלים ובכל התעשיות. לפי הדוח של חברת (ISC(2 לשנת 2020, יש צורך ב־3.21 מיליון עובדים כדי לצמצם את הפער בתחום אבטחת הסייבר ברחבי העולם", אומר עופר ישראלי, מנהל פעילות בפורטינט ישראל. "זה במספר מטורף. מלבד זאת, ארגונים מתמודדים כל הזמן עם נוף איומים מתוחכם שצומח עוד ועוד, מה שמוביל לכך שהם מתקשים למצוא אנשים מיומנים לאיוש התפקידים הדרושים כדי לסייע להיאבק באיומים, זאת, לצד צוותי אבטחה מותשים שצריכים לעמוד בקצב עם האיומים וסיכוני האבטחה הנוספים. גם העבודה מכל מקום - לא רק מהבית - מערימה קשיים על הצוותים שצריכים לאבטח כמות רבה מאוד של רשתות ביתיות ומכשירים אישיים שמחוברים לרשת של הארגון ומוסיפים עוד איומים".
המטרה של פורטינט היא לסייע לארגונים להתמודד עם הצרכים המשתנים שלהם כשהם מאבטחים את העובדים המרוחקים והרשתות המבוזרות שלהם וגם לספק הזדמנות לרכוש מיומנויות חדשות של אבטחת סייבר עבור כל מי שמעוניין בקריירה בתחום. "נכון להיום, הנפקנו יותר מ־680,000 הסמכות ונערכו יותר ממיליון שעות הדרכה בתוכנית ההסמכה מתחילת מגיפת הקורונה ועד היום. מדובר בתוכנית שמסייעת ללמוד מיומנויות והתמחויות חדשות בתחום אבטחת הסייבר או להעשיר את הידע הקיים".
בחברה מאיישים מאות משרות מדי שנה. "בעיקר בעולמות הטכנולוגיים, משרות הנדסיות, ועיקר הגיוסים שלנו הם בעולמות הפיתוח והתוכנה", אומרת רזון, ומוסיפה שלצד הגיוסים הבכירים הם מקפידים לגייס אנשים ללא ניסיון במגוון תחומים, באזורי פיתוח תוכנה, רגולציה, הנדסת מכונות, אלקטרוניקה, תעשייה וניהול וניהול פרויקטים.
ועוד בנושאי אקדמיה: ליאורה מילבאום, מנהלת מוצר, ארכיטקטית ומובילת תוכנית Beyond ברד האט מסבירה על התוכנית שמטרתה לחבר בין האקדמיה לתעשייה, "המשמעות היא להנגיש את תהליכי העבודה, הדרישות והכלים המשמשים היום את התעשייה אל האקדמיה, שנמצאת בפער לעומתה התעשייה מהבחינות הללו".
"לכן התוכנית שלנו משמשת כמעין התמחות והכנה לעולם התעסוקה. בסמסטר הקרוב נתחיל את המחזור השביעי של התוכנית. הסינון ובחירת הסטודנטים לקורס נעשה באמצעות מטלת בית אינטנסיבית ותחומה בזמן. יש צורך בהרבה נחישות כי זה קורס תובעני מאוד. בשונה מקורס רגיל, הלחץ מתחיל ביום הראשון ומסתיים ביום האחרון. יש ציפייה לספק תפוקות כל הזמן, וזה לא מתאים לכל אחד. המוטיבציה שלנו ברד האט היא לחלוק את הידע שלנו עם סטודנטים המעוניינים בכך. אנחנו לא מלמדים, אלא משתפים ידע".
כיום, הם משתפים פעולה עם אוניברסיטת רייכמן והמכללה האקדמית תל אביב־יפו. "אנחנו שואפים להרחיב את התוכנית למוסדות נוספים בהמשך. אנחנו פונים לסטודנטים מבית הספר למערכות מידע ולסטודנטים מהמחלקה למדעי המחשב. בסופו של דבר, המטרה היא להכשיר את אנשי הפיתוח של העתיד.