משרד הבריאות חשף היום (שני) את רשימת הערים האדומות ואת ההנחיות הקשורות אליהן, לאחר שאתמול, אחרי שבועות של דחייה, קבינט הקורונה אישר את תוכנית "הרמזור" של משרד הבריאות ופרויקטור הקורונה הלאומי, פרופ' רוני גמזו. המתווה ייכנס לתוקף ב-6.9.20. אחרי אישור התוכנית, הגיע הזמן להבין לעומק על מה מדובר. 

רשימת הערים האדומות:
צפון: דליית אל-כרמל, עוספיא, עין מאהל, כפר כנא, רכסים, בית ג'אן, אעבלין, כעביה-טבאש-חג'אג'רה, ג'דיידה מכר, טבריה
מרכז: זמר, טירה, עמנואל, כפר קאסם, מעלה עירון, כפר ברא, ג'לג'וליה, נחל שורק, אום אל-פחם, ג'ת, ביתר עילית
דרום: כפר עזה, אל-בטוף, לקיה

המתווה כולל קביעת מגבלות לטיפול בהתפשטות נגיף הקורונה, בהתאם לסיווג של רשויות מקומיות בארץ לארבע רמות (אדומה, כתומה, צהובה וירוקה). בהתאם "לרמזור", יגובשו כלי סיוע מותאמים עבור כל רשות בהיבטי הסברה, אכיפה, בניית מערכות מידע, סיוע בקטיעת שרשראות הדבקה וסיוע סוציאלי. 

רוני גמזו מתייחס לתוכנית המרזור. צילום: לע"מ

לפי המתווה החדש, כל רשות מקומית תקבל ציון בין 0 ל-10 לפי המשתנים הבאים: מספר החולים החדשים בשבוע ל-10,000 תושבים, שיעור הבדיקות החיוביות בכל רשות בשבוע, קצב גידול מספר החולים החדשים בכל רשות מקומית בשבוע. אחת לשבועיים, על סמך ממוצע הנתונים של כל רשות בשבוע הקודם, ייקבע הסיווג של אותה רשות באופן הבא: רשות שממוצע ציוניה יהיה מעל 7.5, תוגדר אזור אדום; רשות שממוצע ציוניה יהיה בין 6 ל-7.5, תוגדר אזור כתום; רשות שממוצע ציוניה יהיה בין 4.5 ל-6, תוגדר אזור צהוב; רשות שממוצע ציוניה יהיה מתחת ל-4.5, תוגדר אזור ירוק.

התקהלות בהתאם למודל הרמזור: 
באזור "אדום":  מספר האנשים לא יעלה על 20 אנשים בשטח פתוח ועל 10 אנשים במבנה.

באזור "כתום": בשטח פתוח - התקהלות עד 50 איש. בשטח פתוח של מקום ציבורי או עסקי - לא יותר מ-40% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק. אם אין תפוסה מירבית - לא יותר מאדם ל-4 מ"ר, והכל עד 50 איש לכל היותר. במבנה - התקהלות עד 25 איש. במבנה של מקום ציבורי או עסקי – לא יותר מ-20% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית - לא יותר מאדם ל-4 מ"ר, והכל עד 25 איש לכל היותר.

באזור "צהוב": בשטח פתוח - התקהלות עד 100 איש. בשטח פתוח של מקום ציבורי או עסקי - לא יותר מ-60% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית - לא יותר מאדם ל-4 מ"ר, והכל עד 100 איש לכל היותר. במבנה - התקהלות עד 50 איש. במבנה של מקום ציבורי או עסקי - לא יותר מ-40% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית - לא יותר מאדם ל-4 מ"ר, והכל עד 50 איש לכל היותר.

באזור "ירוק": בשטח פתוח: התקהלות עד 250 איש. בשטח פתוח של מקום ציבורי או עסקי - לא יותר מ-80% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית – לא יותר מאדם ל-4 מ"ר, והכל עד 250 איש לכל היותר. במבנה - התקהלות עד 100 איש. במבנה של מקום ציבורי או עסקי – לא יותר מ-60% מהתפוסה המרבית המותרת לפי רישיון העסק, ואם אין תפוסה מרבית – לא יותר מאדם ל-4 מ"ר, והכל עד 100 איש לכל היותר.

מספר השוהים בתחומים המפורטים כאן, ייקבעו בהסדרה נפרדת ולא במתווה "הרמזור": פעילות מסגרות רווחה; הסדרת פעילות מערכת החינוך; פעילות התחבורה הציבורית והתעופה; פעילות מקומות עבודה, למעט לעניין קבלת קהל; תנאי התפוסה בשמורות טבע, גנים לאומיים, אתרי מורשת והמקומות הקדושים, מוזיאונים, קניונים; אירועים מאורגנים, בישיבה וללא מזון;  חנויות למכירת מזון, מוצרי היגיינה ובית מרקחת.

בני גנץ בביקור במפקדת הקורונה של פיקוד העורף. צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

תקנות מיוחדות
כחלק מהחלטת הממשלה על תכנית "הרמזור", הוחלט להתקין תקנות לקביעת מגבלות ותנאים  להתמודדות עם הקורונה. 
תקנה אחת מעגנת את מודל "הרמזור" לצד תיקונים נוספים - לתקנות הגבלת הפעילות. 
 
תקנה שנייה קובעת כי מודל הרמזור והתקנות שלצידו יכנסו לתוקף ביום 6.9.2020, במטרה לאפשר זמן היערכות מתאים לכלל הגורמים הרלבנטיים ובליווי הסברה מתאימה. בהתאם לכך, הוחלט על הארכת תוקפן של התקנות הקיימות היום, ללא שינוי, עד ליום 5.9.2020.
 
אירוע מאורגן לציבור
בנוסף להחלת מודל "הרמזור", התקנות מסדירות קיום אירוע מאורגן הנערך במקום ציבורי או עסקי בשטח פתוח בלבד, וללא מזון באירוע, ובכפוף לקיום כל אלה: 

ישיבה במקומות מסומנים, בהושבה של אנשים שאינם גרים באותו מקום נשמר מרחק של שני מטרים ולכל הפחות כיסא ריק ביניהם, ללא הגשת מזון, המקום מחולק למתחמים של 20 אנשים לכל היותר ובין מתחם למתחם נשמר מרחק של שני מטרים לפחות, יש סימון פיזי בין המתחמים, מינוי ממונה קורונה למקום וכן סדרנים לשמירת החלוקה למתחמים.  

מספר השוהים באירוע יהיה בהתאם למודל "הרמזור" ולסיווג האזור. עם זאת, במקום המצוי באזור ירוק או צהוב ניתן לאשר קיום אירוע שמספר השוהים בו גבוה מכך, לאחר שהרשות בחנה ומצאה שהתקיימו התנאים שבהוראות המנהל. במקרה זה תוכל הרשות לאשר אירוע בהשתתפות של עד 500 איש. מעבר ל-500 איש יש צורך בנוסף גם באישור מנכ"ל משרד הבריאות ובהתאם לתנאים אותם יציב.

הסגר ביום העצמאות (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
הסגר ביום העצמאות (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)


כמו כן מסדיר התיקון מגבלות התקהלות למבנה סגור שיש בו כמה כניסות נפרדות ומתקיימים אירועים בהושבה בלבד וללא הגשת מזון. התפוסה המירבית המותרת תהיה בהתאם למגבלת ההתקהלות למבנה לפי מודל הרמזור כשהיא מוכפלת במספר הכניסות למקום ולא יותר משיעור התפוסה המותר באותו אזור לעסק שקבועה לו תפוסה מירבית, או יחס של אדם ל-4 מ"ר אם לא קבועה לו תפוסה כאמור, ולא יותר מ- 1,000 אנשים סך הכל, והכל תוך חלוקה לקפסולות, כאשר בכל קפסולה ישהו אנשים שנכנסו מאותה כניסה בלבד.

התיקון מוסיף כי בקניון, מוזיאון, שמורת טבע, גן לאומי, אתר מורשת ומקום מהמקומות הקדושים – מספר השוהים לא יעלה על יחס של אדם לכל 7 מטרים רבועים משטח המקום. בחנות למכירת מוצרי מזון או מוצרי היגיינה ובבית מרקחת - מספר השוהים לא יעלה על יחס של אדם לכל 7 מטרים רבועים משטח המקום או על התפוסה המרבית המותרת כמפורט במודל הרמזור לפי המקל מביניהם.

קיום תפילות בחודש אלול ובחגי תשרי
התקנות מסדירות לזמן מוגבל את אופן קיום התפילות המתקיימות בחודש אלול ובחגי תשרי בשל חשיבות התפילות במועדים אלה. בתקופת חגי תשרי ניתן יהיה לקיים תפילה במקום בשטח פתוח, בחלוקה למתחמים נפרדים, כך שבכל מתחם ישהו קבוצות קבועות של 20 אנשים לכל היותר, ובלבד שיתקיימו התנאים לשמירת בריאות הציבור.  

התנאים בהם יש לעמוד הם שמירת מרחק של שני מטרים לפחות בין מתחם למתחם; סימון כל מתחם בסימון פיזי כגון חבל או סרט; הושבה בקבוצות קבועות, ובהושבת אנשים שאינם גרים באותו המקום יישמר מרחק של שני מטרים, ככל הניתן ולכל הפחות, כיסא ריק ביניהם; מינוי ממונה קורונה למקום וכן סדרנים לשמירת החלוקה למתחמים וההושבה בקבוצות.
 
במקום שמספר השוהים הכולל בו עולה על 250, יש להעביר שרטוט מפורט של המקום והחלוקה למתחמים לאישור מראש של הרשות המקומית ולשכת הבריאות המחוזית.

בנוסף, ניתן לקיים תפילה במבנה ששטחו עולה על 40 מ"ר בכפוף לתנאים המפורטים בתפוסה מרבית השווה לתפוסה המרבית המותרת למבנה בהתאם למודל הרמזור לפי האזור, כשהיא מוכפלת ב- 2 ובמספר הכניסות למקום, ובלבד שהתפוסה המרבית כאמור לא תעלה על יחס של אדם ל- 4 מטרים רבועים ועל 1,000 אנשים סך הכול; ואולם  לעניין מבנה ששטחו עולה על 240 מ"ר המצוי באזור אדום, יתווספו לתפוסה המרבית כאמור 10 אנשים - אם למבנה  כניסה אחת, ו-20 אנשים -אם למבנה יותר מכניסה אחת. 

קורונה בישראל - אנשים הולכים ברחוב עם מסכה (אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה) (צילום: מרק ישראל סלם)
קורונה בישראל - אנשים הולכים ברחוב עם מסכה (אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה) (צילום: מרק ישראל סלם)


התנאים לקיום תפילה במבנה כאמור הם: הושבה במתחמים בקבוצות קבועות, ולכל קבוצה יוקצה פתח כניסה; בהושבת אנשים שאינם גרים באותו מקום יישמר ביניהם מרחק של 2 מטרים, ככל הניתן, ולכל הפחות, מרחק של שני כסאות ביניהם; סימון כל מתחם על ידי מחיצות קשיחות או ניילון כך שלא יתאפשר מעבר בין מתחם למתחם; שמירת מרחק של 2 מטרים לפחות בין מתחם למתחם; מינוי ממונה קורונה למקום שיהיה אחראי להסדרת כניסת המתפללים והתנאים הנדרשים; הצבת שלט בכניסה למבנה שבו יצוין גודל המבנה, מספר השוהים המותר ושם ממונה הקורונה; במקום שמספר השוהים הכולל בו עולה על 250, יש להעביר תשריט מפורט של המקום והחלוקה למתחמים לאישור מראש של הרשות המקומית ולשכת הבריאות המחוזית.

הפעלת גן אירועים באזור צהוב או ירוק
מחזיק או מפעיל של גן אירועים באזור צהוב או באזור ירוק יפעילו בהתאם להוראות המנהל ולא יקיים אירועים בהשתתפות של מעל ל- 100 אנשים, למעט עובדי גן האירועים ונותני שירותים ויקיים אירועים בשטח פתוח בלבד, בהושבה בלבד וללא ריקודים.

התקנות יובאו לאישור ועדת חוק חוקה ומשפט של הכנסת כאמור בחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש. ככל שלא תתקבל החלטה של ועדת הכנסת בתוך 24 שעות מהמועד שהוגש לה לעניין אישור התקנות, יפורסמו התקנות ברשומות.
 
סגן שר הבריאות קיש: "יכול להיות שנמנע כניסה ויציאה מערים אדומות ספציפיות"
 
בתוך כך, סגן שר הבריאות, יואב קיש, שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103FM והתייחס לפרטי המתווה.
 
ההחלטה אתמול, אתם מקבלים הכרעה כן לפתוח את שנת הלימודים גם בערים האדומות בניגוד לעמדת הפרויקטור. למה צריך את גמזו?
"זה קצת ספין המשפט שאמרת, זה נכון נקודתית. למעשה לא נלקחה החלטה, נאמר במפורש שההחלטה על מערכת החינוך בערים אדומות תילקח בפורום מצומצם של שר החינוך, שר הבריאות ושר האוצר".

מתי? יש פחות מ-24 שעות.
"ככל הנראה היא תתחיל בצורה כזו, אבל ההחלטה להמשך הדרך. באמת אני לא יודע מתי הפורום הזה יתכנס. ערים אדומות זה לא משחק, זה מקום בו התחלואה גבוהה ובו הסיכוי למצוא גבר, אישה, ילדה, ילד שנדבק אם באוכלוסייה זה סביב ה-2% זה יכול להגיע ל-30% בבדיקות ובאוכלוסייה זה יותר קרוב ל-10% לכן לפתוח מערכת חינוך בכזאת סיטואציה, זה אירוע שלהערכתנו יגרום לתחלואה".

אז למה?
"היה חשוב לנו שהרמזור יתקבל, הוא התקבל. אם היינו נכנסים לדיון על ערים אדומות, מה קורה בהן ואיך המגבלות".

פוליטיקה.
"לא פוליטיקה".

בדיוק פוליטיקה.
"ניהול משבר, העברנו רמזור, הוא נכנס לתוקף. השלב הבא".

ענת: אנחנו יודעים איפה הערים האדומות ; גולן: אין משמעות לאור האדום, זה כמו להציב רמזור בכביש וכולם ממשיכים לנסוע באור אדום.
"המשמעות היא ברורה, המגבלות יצאו, התייחסנו למערכת החינוך ברמה הארצית וחשוב שכך עשינו. נתייחס אליה ברמה הארצית, האם ההחלטה ברמה הארצית תהיה שבערים אדומות לא פותחים, נדון ברמה הארצית אבל הרמזור הוא מעבר למערכת החינוך. מאפשר למקומות ירוקים לעבוד".

אבל 30% מהמגזר הערבי אדומים, קצת פחות במגזר החרדי, אנחנו יודעים את הנתונים.
"הדברים האלה דינמיים, היה במגזר החרדי בעיות יותר קשות והצלחנו להוריד תחלואה, אנחנו עכשיו, היום, נוציא לפי ההנחיות שנסגרו אתמול את רשימת הערים, כול אחד יתחיל להבין קודם כל איפה הוא נמצא, זה השלב הראשון. זה יצא היום, מקסימום מחר בבוקר. הדבר השני, הדיון על המגבלות הארציות שיהיו בערים האדומות יקרה, היה עוד דיון".

מתי תתקבל ההחלטה? הצלצול בעוד פחות מ-24 שעות.
"בימים הקרובים. מה קורה בערים האדומות? אם יש הופעה של זמר בעיר ירוקה ואדם שנמצא בעיר אדומה נוסע לעיר הירוקה להופעה? זו שאלה קריטית, אתה חושב שהחלטנו? לא החלטנו. אבל מה החלטנו – יש ועדת שרים שמתעסקת בסגרים ויכול להיות שתיקח החלטה. עיר אדומה כזו יהיה לה המון משמעויות ומאוד יכול להיות שנמנע כניסה ויציאה מערים אדומות ספציפיות, בהם התחלואה גבוהה".

מה לגבי הכתום? הצהוב? צבעי ביניים שעוד יותר הופכים את המצב למבלבל.
"לא יהיה על הצהוב והירוק מגבלות, כן יש דיון סביב כתומים ואדומים לגבי יציאה ומערכת החינוך ודברים נוספים".

ענת: תהיה אכיפה?; גולן: גמזו, גורלו דומה לזה של מרידור?
"אכיפה סופר קריטית, רה"מ אתמול בדיון נתן לזה המון קשב .למשל בנושא גני אירועים שנפתחים בצורה מצומצמת של 100 איש, כדי למנוע את התופעה של החתונות הפירטיות. לא כי אנחנו חושבים שנכון לעשות את זה עכשיו אלא כי אנחנו רואים מה קורה באופן הפיראטי ואנחנו אומרים 'את זה אנחנו חייבים לעצור'. אנחנו עושים את זה בצורה ממוסדת, בגני האירועים עליהם תהיה אכיפה ופיקוח מוגבר, סופר נכון. לגבי השאלה של גולן, אני אומר – גמזו עושה עבודה מצוינת, הוא מקבל את כל הגיבוי ממשרד הבריאות. גם כשיש בינינו אי הסמכות וזה טבעי, מגיעים להחלטה שמי שחותך אותה זה שר הבריאות וכל משרד הבריאות כולל גמזו מאחוריו. אם מקצועית גמזו יחשוב שעושים טעות שהוא לא יכול להסתדר איתה, אני מאמין שיש לו את העצמאות שלו והיכולת. אני נותן לו גיבוי מלא, אני סומך עליו, הוא עושה עבודה מצוינת".