"כששואלים אותי 'מה שלומך?' אני עונה 'ברוך השם בסדר, לא קראתי עיתון'"

יעקב ליצמן עולה להתקפה נגד כל משמיציו ובטוח שאין כוח בעולם שיזיז אותו ממשרד הבריאות. ראיון נרחב על המצב

אייל לוי צילום: עדי אבישי
שר הבריאות יעקב ליצמן
שר הבריאות יעקב ליצמן | צילום: יוסי אלוני
8
גלריה

בתחילת השבוע נראה שגם ממשלת האחדות לא מזיזה את יעקב ליצמן מתפקידו כשר הבריאות ומעמדו נראה יציב ביותר למרות רעידת האדמה הפוליטית. שרים חוששים שיוחלפו, אחרים מוטרדים מהאפשרות שהדלת תיטרק בפניהם, אבל לא המשא ומתן הקואליציוני ולא משבר הקורונה, הצליחו, נכון לשעת כתיבת שורות אלה, להזיז את איש יהדות התורה מלשכתו.

"לא חשבתי לרגע שאפרד מהתפקיד", אמר השר ליצמן כששוחחנו בתחילת השבוע (קרוב לשעת סגירת המוסף החלו שמועות כי התיק עשוי בכל זאת לעבור בסופו של דבר לכחול לבן - א"ל). "אי אפשר לעשות במדינה הזו מה שרוצים ולכן לא שקלתי שום תפקיד אחר".

בזמן ההמתנה לשר הבריאות, מחוץ לחדרו, אפשר היה לשמוע את הרכבים שעברו ברחובות שכונת רוממה, בכניסה לירושלים, והורו לציבור החרדי להישמע להוראות. אלה לא ימים קלים עבור השר. לא רק שהוא נמצא במרכז המשבר הבריאותי הגדול בתולדות המדינה, הוא שומע תלונות על תפקודו, צעקות על מחדלי הבדיקות והחוסר בציוד מיגון לצוותים הרפואיים וגם רואה את האצבע המאשימה המופנית לקהל שאליו הוא משתייך - הציבור החרדי.

"מי שקובע את הנהלים זו המדינה, אבל הציבור הזה עדיין צריך לקבל את אישור הרבנים שאכן חייבים לנהוג כפי שמבקשים. למה? כי בן אדם חרדי מתפלל במניין, יש לו סדר יום קבוע. לחילוני אין מנהג שהוא חייב ללכת כל יום לים. אני הולך לתפילה פעמיים ביום והמקום שאני מתפלל בו מדי שבת, אצל האדמו"ר מגור, סגור כעת. אלה תפילות שבדרך כלל מתקיימות עם 5,000 איש. בשבילנו להתפלל במניין זה חשוב. אף פעם לא חלמתי שנגיע למצב כזה".

נערכים לסגר מלא בבני ברק
נערכים לסגר מלא בבני ברק | צילום: אבשלום ששוני

"לא ידענו עם מה אנחנו מתמודדים. ברגע שישבנו אצל ראש ממשלה וקיבלנו החלטה - מספר הבדיקות כל הזמן נמצא בעלייה. יודע עם כמה התחלנו? 50 בדיקות".

יעל גרמן
יעל גרמן | צילום: אסתי דזיובוב/TPS

ליצמן נמצא במשרד הבריאות, אומנם עם הפסקות, מ־2009. היו לא מעט שנים שבהן הוא זכה לפופולריות בסקרי דעת קהל שנעשו על תפקוד השרים, אבל התקופה האחרונה הוציאה החוצה את מבקריו. אפשר לשמוע לא מעט קולות שמספרים שאיבד שליטה בניהול המשבר, מתלוננים שאת המושכות נטל מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, שהוא כלכלן ולא איש רפואה. תחושה של חוסר אונים.

"המאבק מתיש, אבל אנחנו עובדים ועושים הרבה", השיב ליצמן למבקריו. "אנחנו מנסים להקדים את העולם. בלילה הראשון, בחמישי בלילה, ממש כשהגיעו הדיווחים המוקדמים מסין, הייתי בחמ"ל בתל אביב וסיפרו על מה שקורה. אני הייתי זה שאמר על המקום 'תפסיקו את הטיסות מסין לישראל'. כולם התקוממו נגדי, משרדי ממשלה, שגרירים. אל תשאל איזה רעש היה. אמרו לי 'זה יגרום למשבר'. אמרתי 'אני לא זז מההחלטה'. עשינו את זה ואחרי יומיים כולם חיקו אותנו. זה הציל אותנו. בכל זאת אנחנו לא כמו כל העולם".

משה בר סימן טוב
משה בר סימן טוב | צילום: פלאש 90

ליצמן, שנמצא בכנסת מ־1999, הוא שועל פוליטי. המראה שלו לפעמים יכול לבלבל, אבל הוא חד מאוד ושולט בכללי המשחק, ובימים שבהם שלטון הימין התנדנד, הוא נקרע בין המלחמה על בריאות הציבור למה שקרה במסדרונות המשכן.

"חשבתי שצריך ממשלת אחדות, אבל הבנתי מהרגע הראשון שיאיר לפיד לא ייתן לזה לקרות, אפילו צחקתי", הוא חייך קלות. "זה לפיד, ובגלל זה לא רציתי לשבת איתו בממשלה. אני אומר דבר ברור: הוא ואיווט ליברמן עשו יד אחת".

יאיר לפיד
יאיר לפיד | צילום: אלעד גוטמן
אחמד טיבי
אחמד טיבי | צילום: דוד כהן, פלאש 90
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
אדלשטיין לאחר התפטרותו
אדלשטיין לאחר התפטרותו | צילום: עדינה וולמן, דוברות הכנסת

כמו נגד ראש הממשלה גם מעל השר ליצמן רובצת עננה. בקיץ שעבר פרסמה המשטרה שהתגבשה נגדו תשתית ראיות בחשד לעבירות מרמה, הפרת אמונים, הצעת שוחד והדחה בעדות. ליצמן הכחיש את החשדות וגם בימים אלה הוא אומר, "שטויות והבלים. אני סומך על היועץ המשפטי שיחליט מה שיחליט עם התיק שלי".

ח"כ אביגדור ליברמן סירב להגיב על הדברים.

תגיות:
יעקב ליצמן
/
קורונה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף