״ההגבלות יגרמו לקריסה, בשום מצב אסור להחזיר את הסגר המלא״

עצמאים, שכירים ומובטלים מזהירים מפני הכבדת האיסורים על אף העלייה החדה במספר הנדבקים. נשיא התאחדות התעשיינים: "עלולים להיפלט מהשוק בין 100 ל־150 אלף עובדים״

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
שוק מחנה יהודה בירושלים בצל הקורונה
שוק מחנה יהודה בירושלים בצל הקורונה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
3
גלריה

לישראל נחום (63), עובד בבורסה ברמת גן, דעה דומה: "המחיר הכלכלי והחברתי של הגבלות קשות או סגר מלא יהיה כבד מאוד", הוא אומר. "הציבור לא יעמוד בזה ולא יישמע להוראות להישאר בבית".

למשבר ולחרדות יש תוצאות ברורות. ענקית התוכנה אמדוקס עשויה לפטר עד כ־1,000 מתוך 4,500 עובדיה בישראל, ובתעשייה האווירית נערכים להתייעלות ולפיטורי כ־900 עובדים. נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, מתריע: "ענף עובדי התעשייה עלול להצטמק בכשליש, ועלולים להיפלט בין 100 ל־150 אלף עובדים משוק העבודה".

חנויות סגורות בירושלים בשל משבר הקורונה
חנויות סגורות בירושלים בשל משבר הקורונה | צילום: מרק ישראל סלם

משה, מורה בתל אביב, מאשים: "חסרה כאן מנהיגות לכלכלה ולבריאות. מישהו שייתן דוגמה אישית, שיוביל את המאבק במשבר. נראה שהקורונה מובילה אותנו, ולמנהיגים אין תשובות. בקרוב ייזרקו אנשים לרחוב ויגיעו לפת לחם". חנן, בעלים של חנות להשכרה בתל אביב, שעומדת ריקה זה חצי שנה, אומר בעצב: "היו כאן חנויות לסביח ובגדים, ומאז שהם עזבו שיפצתי והורדתי את שכר הדירה ב־2,000 שקל. אני יושב פה כל יום כדי לחכות לשוכרים, אבל אף אחד לא בא ולא מצלצל".

נועם, בעל פיצוצייה שנאלץ להוציא עובד לחל"ת, מספר: "הפסדנו פה יותר מ־300 אלף של הכנסות מאז שהתחיל המשבר, לעומת התקופה שבין פורים לחופש הגדול בשנה שעברה. קיבלנו עד עכשיו מענקים בסך 13 אלף שקל. אני מנסה להישאר פתוח גם בלילה, אבל התנועה דלה מהרגיל".

מיכל סוויסה, תושבת העיר, מציינת: "יש לי תינוקת ושני ילדים בבית הספר של החופש הגדול. הם נמצאים עם תלמידים נוספים, ואתה לא יכול לדעת אם הם חלילה יידבקו ויביאו את הקורונה הביתה. במקום העבודה של בעלי נדבקו שני עובדים, ולשמחתי הוא לא נדבק. כנראה שפתחו מהר מדי את המשק".

אכיפת הגבלות הסגר באשדוד. בקרוב בערים נוספות?
אכיפת הגבלות הסגר באשדוד. בקרוב בערים נוספות? | צילום: פלאש 90

נתון שבימים כתיקונם היה מוגדר כ"מעודד", מעיד בימים אלה של משבר דווקא על בעיה. ממוצע השכר ברוטו למשרת שכיר באפריל עלה ב־14% לעומת החודש הקודם והגיע ל־12,494 שקל. אלא שהשכר הממוצע עלה בשל פיטוריהם של המוני עובדים בשכר נמוך או הוצאתם לחל"ת. בלמ"ס מדגישים כי באפריל ירד מספר המשרות במשק בכ־27% לעומת החודש שלפניו.

חלק נכבד מהמצוקה הזו מתנקז אל ציבור העובדים והעובדות הסוציאליים, שהפגינו אתמול ב־50 מוקדים ברחבי הארץ במחאה על עומס בעבודה שהתגבר בגלל משבר הקורונה, על השכר הנמוך ותופעת האלימות שהם חווים, ובעיקר על התעלמות הממשלה מדרישותיהם לפתוח במשא ומתן על תנאי העסקתם, מוגנותם, איוש 1,000 תקנים חסרים בלשכות הרווחה והקלת העומס על כל עובד. הם מאיימים לצאת כבר ביום שני להשבתה כללית של השירותים החברתיים במשרדי הרווחה, החינוך והבריאות, ברשויות המקומיות, בביטוח לאומי, ברשות לשיקום האסיר, ביחידות הסיוע לבתי המשפט, בחקירות ילדים ובוועדות להפסקת הריון.

תגיות:
המשק הישראלי
/
קורונה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף