מפעל הפיס הודיע היום (שלישי) כי ליו"ר ועדת השיפוט של פרס ספיר לשנת 2025 מונתה חוקרת התלמוד, אשת החינוך והתרבות, המחנכת והסופרת - ד"ר רות קלדרון. קלדרון תחליף את נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות ששימשה בתפקיד בשנה האחרונה.
פרס ספיר לספרות יציין השנה 25 שנות השראה ספרותית ועידוד היצירה העברית, ומזמין את סופרי וסופרות ישראל, באמצעות קול קורא שפורסם מוקדם יותר להגיש מועמדות לפרס המוערך בפרסי הספרות המחולקים בישראל. פרס ספיר - על שמו של פנחס ספיר - נוסד בשנת 2000 והינו החשוב והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל. הפרס מוענק במסלול ראשי ובמסלול ביכורים. ההכרזה על הזוכים מתקיימת בתום הליך מיון של ועדת השיפוט לפרס.
ד"ר רות קלדרון היא אשת חינוך וחוקרת תלמוד, סופרת ומנהיגה תרבותית בולטת ומוערכת בישראל. הפועלת לקידום תרבות עברית ישראלית ויהודית, לטיפוח לומדי תורה בעולם החילוני, ולעיצוב מרחב ציבורי הומניסטי ליברלי ועשיר בתרבות. בין השנים 2013-2015 כיהנה כחברת כנסת וכסגנית יו"ר הכנסת ה-19 מטעם מפלגת יש עתיד, אך תרומתה העיקרית לחברה הישראלית היא בתחום החינוך והתרבות העברית.
קלדרון היא מייסדת-שותפה של בית המדרש "אלול" בירושלים (בית המדרש הראשון המשותף לנשים ולגברים, לדתיים ולחילונים), על פועלה זה קיבלה את פרס אבי חי על היוזמה להקמתו. קלדרון היא גם המייסדת של "עלמא - בית לתרבות עברית" בתל אביב (מרכז המשלב דרכי לימוד מסורתיות של בית מדרש עם לימוד אקדמי של תרבות כללית ולימוד אמנות), ובראשו היא עומדת כיום כנשיאה.
כמו כן שימשה ראש אגף תרבות וחינוך בספרייה הלאומית. בעבודתה האקדמית והציבורית היא פועלת להנגשת המקורות היהודיים לציבור הרחב, וספריה מבטאים את גישתה הייחודית לחיבור בין המסורת היהודית לחיים המודרניים. חיברה יצירות חשובות כדוגמת "השוק, הבית, הלב" (אגדות תלמודיות) ו"אלפא ביתא תלמודי". בוגרת מחזור א' של בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית, וכיום ממשיכה את פעילותה החינוכית כחברת סגל בכירה במכון מנדל למנהיגות, ומהווה דמות מפתח בדיאלוג בין קבוצות שונות בחברה הישראלית ובחידוש התרבות העברית.
"אני מודה על הזכות להצטרף למפעל החשוב של פרס ספיר בשנתו ה-25. בעיצומה של תקופת מלחמה, בימים שבהם ישראל מגויסת ומנסה להחלים מן האובדן והצער, התרבות היא כוח אדיר להתבוננות, לחידוש ולבניה. הספרות הישראלית נושאת בתפקיד משמעותי ביותר בהגנה על נפשו של הבית המשותף", מסרה קלדרון.
הליך בחירת הזוכה בפרס ספיר נעשה באופן מדורג במהלך כשישה חודשים והוא כולל מספר שלבים: בשלב ראשון, בחירת "רשימה ארוכה", הכוללת 12 ספרים מבין עשרות המועמדים. בשלב שני, בחירת "רשימה קצרה", הכוללת 5 ספרים מבין ספרי ה"רשימה הארוכה". בשלב אחרון, בחירת הספר הזוכה בפרס ספיר מבין ספרי "הרשימה הקצרה". מועמדות הספרים בכל שלב מזכה את כותביהם בפרס כשבסך הכל מעניק מפעל הפיס 765 אלף שקלים בפרסים לסופרים ולסופרות.