"כל משפחה היא עולם ומלואו, וניסיתי לבטא זאת בצילום", אומרת הצלמת הוותיקה יעל רוזן שמציגה בתערוכה חדשה צילומים שצילמה של משפחות השמנה והסולתה של שנות ה־70 בישראל, בהן משפחת הנשיא לשעבר חיים הרצוג ז"ל, משפחתו של הרמטכ"ל העשירי מוטה גור ז"ל, משפחתו של הסופר, המחזאי והבמאי אפרים קישון ז"ל, ומשפחתה של שחקנית התיאטרון חנה רובינא ז"ל.
רוזן, 75, נחשבת לאחת מחלוצות הצילום המגזיני בישראל. תמונותיה בתערוכה "כל המשפחות המאושרות", שתיפתח מחר במוזיאון נחום גוטמן לאמנות בתל אביב, צולמו בשנות ה־70 במסגרת כתבות לעיתון "מעריב" ולמגזין "את". לצדה בתערוכה יציגו גם הצייר דוד ניפו, הפוסע בעקבות מסורת ציורי הדיוקן האירופית; והצלמת אלה ברק, שצילמה בשנים האחרונות צילומים משפחתיים של משפחות ישראליות בסטודיו בדרום תל אביב.
בצילומים של רוזן, כל משפחה מיוצגת באמצעות החלל, הקבוצה ופרטיה. "הרגשתי צורך לתת ביטוי לסביבה שהם גרים בה, יוצרים בה, עובדים בה", היא אומרת.
"צילומים של משפחות הם מסקרנים, תמיד מנסים לחשוב אילו חיים יש למשפחות האלה, מה היחסים בתוכן", אומרת מוניקה לביא, מנכ"לית המוזיאון ואוצרת התערוכה.
צילומה של משפחת רובינא חותם את צילומיה של רוזן בתערוכה. "בצילום הזה את רואה שושלת שהיא רק נשית: חנה רובינא, בתה אילנה והנכדה. אב השושלת, אלכסנדר פן, לא בתמונה", מתארת לביא. "לעומת שאר הצילומים, יש פה צילום אנכי, וזה נותן תחושה של גדילה. מעניין לשים לב לידיים של המצולמות: חנה שמה את היד על אילנה, ואילנה מניחה את היד על הבת שלה. הן גם כולן מקושטות, כל אחת בדרכה. הבגד שלהן הוא כמו ציור, וגם במקרה הזה יש ברקע ציורים וספרים. זה מוטיב חוזר בדרך שבה אנשים רצו להציג את עצמם - כאנשי תרבות וספר".