החלטה תקדימית של בג"ץ: הניצחון של עומרי אסנהיים בפרשת פלדשטיין משפיעה על עולם התקשורת

החלטה דרמטית ותקדימית: העליון קבע שהמשטרה לא תקבל לידיה את חומרי הגלם של הראיון שקיים עמרי אסנהיים עם אלי פלדשטיין. אולם היא תוכל להגיש בקשה מחודשת בהתאם לאמות המידה החדשות שנקבעו בפסק הדין

גלעד מורג, כתב המשפט של מעריב צילום: אבשלום ששונימיקי לוין צילום: מערכת TMI
עקבו אחרינו
עמרי אסנהיים
עמרי אסנהיים | צילום: יונתן זינדל פלאש 90
3
גלריה
אלי פלדשטיין
אלי פלדשטיין | צילום: צילום מסך כאן 11

העליון קבע כי נוכח חשיבותו הציבורית של הערך המוגן של חופש העיתונות, ההגנה על חומרים עיתונאיים בשלב החקירה הפלילית תיעשה בהליך דו-שלבי.

בשלב הראשון, ככל שהמשטרה מבקשת לקבל צו לקבלת חומרים המופנה כלפי עיתונאי, על בית המשפט לעמוד באופן דווקני, תוך הקפדה יתרה, על התנאים הנדרשים לשם כך. בין היתר, הובהר כי על המשטרה לבסס את הרלוונטיות והנחיצות של החומרים המבוקשים לצרכי החקירה, ובכלל זה להראות כי מוצו פעולות חקירה אחרות בטרם התבקש הצו.

בשלב השני, אם המשטרה עמדה בנטל המוטל עליה במסגרת בקשת הצו – יוכל העיתונאי לטעון כי החומרים המבוקשים מוגנים על ידי חיסיון עיתונאי. עד כה, הכירה הפסיקה בחיסיון עיתונאי בעיקר ביחס לזהּות המקור וביחס למידע אשר עלול לחשוף את זהות המקור.

הפכו את החלטו. השופט מנחם מזרחי
הפכו את החלטו. השופט מנחם מזרחי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

על רקע קביעות אלה, נקבע כי בקשת המשטרה בעניינו של אסנהיים אינה עומדת בתנאים למתן צו נגד עיתונאי בהתאם לרף הקפדני הנדרש. כך, בין היתר, צוין כי בקשת המשטרה הייתה רחבה וכוללנית יתר על המידה, ולא הוכחה הרלוונטיות של כלל החומרים המבוקשים; כי המשטרה שינתה לאורך ההליך את הטעמים שבגינם ביקשה את החומרים, באופן שפגם בטענתה בדבר נחיצותם; וכי ספק אם נעשו די פעולות חקירה בטרם התבקש הצו.

משנמצא כי המשטרה לא עמדה בתנאים הנדרשים, קבע בית המשפט העליון כי על המשטרה להגיש בקשה חדשה בהתאם לאמות המידה שנקבעו בפסק הדין – שבה יובהר באופן מספק מהם החומרים הרלוונטיים לטעמה מתוך כלל חומרי הגלם, ולשם מה הם נחוצים. מטעמי יעילות דיונית, נקבע כי הבקשה החדשה תוגש לבית המשפט העליון, ולאחר שתינתן לאסנהיים זכות תגובה, תוכרע הבקשה המתוקנת.

תגיות:
בית המשפט העליון
/
עמרי אסנהיים
/
אלי פלדשטיין
/
פרשת הפגישה הלילית
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף