מה שפעם היה מוקד עלייה לרגל עבור משפחות וצעירים בחגים ובסופי שבוע נראה היום כמו גרסה חיוורת של עצמו. סינמה סיטי גלילות, שבמשך שנים היה סמל לבילוי ישראלי, מוצא את עצמו במאבק הישרדות אל מול השכן החדש והמבריק - מתחם ביג פאשן גלילות, כאשר מהקניון הנוצץ נותר רק מתחם הסרטים.

"פעם לא היה מקום לנשום פה בחול המועד," נזכרת עובדת באחת ממסעדות המזון המהיר במתחם. "היום, תראה בעצמך – אנחנו אולי במחצית מהקיבולת. כולם רצים לביג". סיור קצר במתחם מאשר את דבריה. באזור המסעדות מורגשת תנועה, אך רחוקה מהעומסים שאפיינו את המקום בעבר. במסדרונות המובילים לאולמות הקולנוע יש תנועת מבקרים, אך בהשוואה לחגים קודמים, כשלא ניתן היה לזוז, המצב שונה לחלוטין.

מה שבולט במיוחד הוא המוות האיטי של המתחם המסחרי בסינמה סיטי. מתוך עשרות חנויות שפעם אכלסו את המתחם נותרה כיום רק חנות בגדים אחת. שאר החללים המסחריים עומדים ריקים. "אני כאן כבר לא מעט שנים", סיפר אחד העובדים, "פעם היו פה חנויות ספרים, צעצועים, אקססוריז, אפילו חנות למוצרי חשמל קטנים. אחת אחרי השנייה הן נסגרו, עוד לפני שביג נפתח. אבל מאז הפתיחה שלהם, המצב פשוט בלתי אפשרי".

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

מסעדות המזון המהיר, שפעם היו עמוסות בלקוחות, כיום מציגות תמונה מעורבת. "בסופי שבוע ובימים של סרטים חדשים יש תנועה," מספר מנהל אחת המסעדות. "אבל זה לא כמו פעם. אנשים באים לסרט, אוכלים משהו מהיר ונעלמים. אין להם סיבה להישאר יותר". העובדים מסבירים כי אנשים מגיעים לסרט ואז הולכים לקניות בביג. הם לא נשארים במתחם.

סקר קצר שערכנו בין מבקרי המתחם מעלה כי רובם מגיעים למטרה ספציפית - סרט, אולי משחקי וידאו או ארוחה מהירה - ולא לבילוי מתמשך כפי שהיה בעבר. "אנחנו באים לסרט ואז הולכים לקניון החדש", מספרת משפחת לוי מהרצליה. "בביג יש יותר מקום, יותר אוויר, ויש הכל". בעלי העסקים במתחם מודאגים. "אנחנו מצויים בנקודת מפנה", אומר אחד מהם, שביקש להישאר בעילום שם. "אם הנהלת המתחם לא תעשה שינוי מהותי, אנחנו עלולים להיות מתחם של בתי קולנוע בלבד".

מה שנותר מהסינמה סיטי הגדול והתוסס הם בתי הקולנוע האיכותיים, מספר מסעדות מזון מהיר, מתחם משחקי הווידאו וחנות בגדים בודדת. באווירה יש תחושה של דעיכה איטית. מספר תביעות של שוכרים הוגשו נגד חברת נצבא, בעלת המקום. יוסי, בן 45 מתל אביב, שהגיע לסרט עם ילדיו, סיכם את התחושה: "סינמה סיטי לפני 20 שנה היה מקום שבאת אליו ליום שלם של בילוי. היום זה יותר כמו 'באנו, ראינו סרט, הלכנו לביג'. חבל, כי יש פה נוסטלגיה - גדלנו על הבילויים כאן. אבל החנויות בביג פשוט יותר מושכות".

בינתיים, מישהו שם למעלה מחייך - לפחות בקופות של בתי הקולנוע יש תנועה ערה בחג. זו אולי נקודת האור היחידה במתחם שפעם היה הבילוי הישראלי האולטימטיבי וכיום מתקשה למצוא את מקומו אל מול המתחרה החדש והמבריק.