הגירעון במשק הצטמצם עם תחילת 2025, ונסוג בינואר ב-1.1%. מנתונים שפרסם היום (שני) החשב הכללי במשרד האוצר, עולה כי הגירעון השנתי עומד על 5.8%, שמהווים 115 מיליארד שקלים.
האמצעי העיקרי שטרם לצמצום הגירעון בינואר הוא הכנסות השיא של המדינה ממסים, שהסתכמו ב-62.5 מיליארד שקלים. הנתון הגבוה נרשם בעקבות המיסים החדשים שנכנסו לתוקף בתחילת ינואר, כולל העלאת המע"מ ל-18%. מקור נוסף שתרם לגידול בהכנסות הוא הגדלת המס על הרכבים החשמליים ב-10%, שהקפיצו אותו מ-35% ל-45%. בנוסף, בשל חוק מיסוי הרווחים הכלואים, חברות רבות חילקו דיבידנדים בהיקפים גדולים על מנת להימנע תשלום מס היסף מינואר שהיה מעלה את מס החברות.
בחודש שעבר, הודיע החשב הכללי באוצר כי הממשלה סיימה את 2024 עם גירעון של 6.9%, בהתאם לתחזיות המשרד שצפו מגמת העלייה שהחלה עם תחילת המלחמה – תיבלם ברבעון הרביעי של השנה שעברה. בנובמבר, הגירעון ירד לרמה של 7.7%, לאחר שבאוקטובר, לראשונה מתחילת המלחמה, הצטמצם לשיעור של 7.9% - ירידה של 0.6% בהשוואה ל-8.5% בספטמבר.
נזכיר כי באוצר צופים כי בשנת 2025 צפוי גירעון שיכול לנוע בין 4% ועד 4.9%, כאשר היעד הזה, לדברי החשב הכללי, צריך לכלול גם את עלות מסקנותיה של ועדת נגל לבחינת תקציב הביטחון. ״הירידה הזו של 2% בגירעון מהווה מסר חשוב לשוק ההון, תאפשר שמירה על יציבות ביחס החוב-תוצר ותעזור לשפר את דירוג האשראי״, אמר החשב הכללי.