הגירעון במשק הצטמצם עם תחילת 2025, ונסוג בינואר ב-1.1%. מנתונים שפרסם היום (שני) החשב הכללי במשרד האוצר, עולה כי הגירעון השנתי עומד על 5.8%, שמהווים 115 מיליארד שקלים. 

האמצעי העיקרי שטרם לצמצום הגירעון בינואר הוא הכנסות השיא של המדינה ממסים, שהסתכמו ב-62.5 מיליארד שקלים. הנתון הגבוה נרשם בעקבות המיסים החדשים שנכנסו לתוקף בתחילת ינואר, כולל העלאת המע"מ ל-18%. מקור נוסף שתרם לגידול בהכנסות הוא הגדלת המס על הרכבים החשמליים ב-10%, שהקפיצו אותו מ-35% ל-45%. בנוסף, בשל חוק מיסוי הרווחים הכלואים, חברות רבות חילקו דיבידנדים בהיקפים גדולים על מנת להימנע תשלום מס היסף מינואר שהיה מעלה את מס החברות.

רכב חשמלי (צילום: רויטרס)
רכב חשמלי (צילום: רויטרס)

בחודש שעבר, הודיע החשב הכללי באוצר כי הממשלה סיימה את 2024 עם גירעון של 6.9%, בהתאם לתחזיות המשרד שצפו מגמת העלייה שהחלה עם תחילת המלחמה – תיבלם ברבעון הרביעי של השנה שעברה. בנובמבר, הגירעון ירד לרמה של 7.7%, לאחר שבאוקטובר, לראשונה מתחילת המלחמה, הצטמצם לשיעור של 7.9% - ירידה של 0.6% בהשוואה ל-8.5% בספטמבר.

נזכיר כי באוצר צופים כי בשנת 2025 צפוי גירעון שיכול לנוע בין 4% ועד 4.9%, כאשר היעד הזה, לדברי החשב הכללי, צריך לכלול גם את עלות מסקנותיה של ועדת נגל לבחינת תקציב הביטחון. ״הירידה הזו של 2% בגירעון מהווה מסר חשוב לשוק ההון, תאפשר שמירה על יציבות ביחס החוב-תוצר ותעזור לשפר את דירוג האשראי״, אמר החשב הכללי.