אגף התקציבים באוצר: יש להטיל סנקציות אישיות על משתמטים מגיוס - ולא קולקטיביות

בחוות דעת שהוגשה לחברי ועדת החוץ והביטחון, הציע ראש אגף התקציבים באוצר להטיל סנקציות מיידיות על משתמטים ולשלול מהם הטבות ותמריצים, שלא יביאו לגיוסם. עוד ציין כי הסנקציות אישיות עדיפות על הקולקטיביות

ליעם אדיב צילום: ללא
משרד האוצר
משרד האוצר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אגף התקציבים במשרד האוצר מסר היום (ראשון) חוות דעת לחברי ועדת החוץ והביטחון בעניין גיוס חרדים לצה"ל, ובה נטען כי הנטל הכלכלי על המשק והציבור גדל כתוצאה מאי-גיוס האוכלוסיה החרדית, וכי הטלת סנקציות אישיות על משתמטים עדיפה מאשר סנקציות קולקטיביות רוחביות.

חוות הדעת שהועברה לחברי ועדת החוץ והביטחון מצביעה למעשה על ״הפסד כפול״ בשני מישורים. האחד, במישור הביטחוני – שהרי קיים מחסור בחיילים בשל אי גיוס החרדים. השני, במישור הכלכלי – לפי אגף התקציבים, קיימת עלות גבוהה במיוחד למשק בשל שירות מילואים מוגבר שיפצה על שיעורי הגיוס הנמוכים של חרדים, וכן שיעורי תעסוקה נמוכים במגזר. העלות הממוצעת של חודש מילואים למשרת בודד מוערכת לפי חוות הדעת בכ-50 אלף שקלים.

על כן, לפי אגף התקציבים יש להימנע מאותן סנקציות רוחביות וקולקטיביות – ולהעדיף סנקציות אישיות כלפי משתמטים מגיוס. לדוגמה, הגבלת סבסוד מעונות היום, ביטול ההנחה בארנונה, שלילית הנחה בדמי הביטוח הלאומי ושלילת הנחת מחיר למשתכן. "חידוש ההטבות ללא עמידה ביעדים עלול לשדר לחייבי הגיוס כי המצב של היעדר גיוס לצד סיוע ממשלתי עשוי להימשך גם בעתיד", ציין גרדוס.

עוד ציין כי קיימת חשיבות רבה להחלת הסנקציות באופן מיידי, וללא "תקופת הסתגלות או בחינה שעלולה לעכב את החלת המנגנון". בנוסף, נטען כי סנקציות מוסדיות (באופן קולקטיבי על הישיבות) לא משפיעות בצורה מספקת על יעדי הגיוס, וכך גם תמריצים כלכליים חיובים – שלדברי האוצר לא יביאו לגיוס חרדים.

כמו כן, נמתחה ביקרת על העמדת גיל הפטור מגיוס על 26, כפי שהציע שר הביטחון כ״ץ, ונאמר כי הדבר לא משרת את את תכלית הגיוס, ומהווה סנקציה על תעסוקה בלבד.

תגיות:
משרד האוצר
/
גיוס חרדים
/
שוויון בנטל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף