המיליארדר ג'ורג' סורוס התפרסם בגדול בראשית שנות התשעים, כשהימר מול הלירה שטרלינג וגרף למעלה ממיליארד דולר לאחר שזו איבדה חלק גדול מערכה בשל פיחות חד בשער המטבע. באותו עשור אף השקיע למעלה ממאה מיליון דולרים בחברת טכנולוגיה ישראלית שמאוחר יותר פשטה את הרגל. באחד מספריו כתב סורוס: "אני עשיר רק מפני שאני יודע מתי אני טועה".

המיליארדר וורן באפט, המכונה האורקל מאומהה, בחר להשקיע בגולדמן זאקס דווקא בעיצומו של המשבר הפיננסי העולמי (2008) כשהשוק היהבירידה ואיש לא חשב לסכן את כספו ולהשקיע בבנק שמנייתו צללה לשפל של כל הזמנים. באפט קיבל תנאים מעולים שסיפקו לו פוטנציאל לרווח של מיליארדי דולרים, בעוד שהסיכון שלו היה מוגבל יחסית.

וורן באפט (צילום: רויטרס)
וורן באפט (צילום: רויטרס)

המיתוס לפיו משקיעים צריכים להצליח בלפחות מחצית מהשקעותיהם על־מנת להיות רווחיים, אינו נכון. הוא אף רחוק מהמציאות. משום שהמפתח להצלחה לא טמון רק בשיעור ההצלחות, אלא בעיקר ביחס שבין הסיכון לסיכוי שאנו לוקחים בכל עסקה או השקעה.כדי להבין זאת, בואו נצטייד בשכל ישר, נצלול קצת למספרים ונראה את ההשפעה של יחס הסיכון-סיכוי על הרווח שלנו. 

אם אנחנו מסכנים עשרה דולרים על־מנת להרוויח דולר אחד, עלינו להגיע ליותר מ־91% הצלחה כדי להיות רווחיים. כלומר, כדי לא להפסיד את ההשקעה שלנו. אם אנחנו מסכנים חמישה דולרים כדי להרוויח דולר בודד, אנחנו צריכים יותר מ־83% הצלחה. ומה קורה כשאנחנו מסכנים שלושה דולרים כדי להרוויח דולר? אנחנו צריכים מעל 75% הצלחה. 

עכשיו בואו נהפוך את המספרים. מה קורה כשיחס הסיכון מול הסיכוי עולה. כלומר, אנחנו מסכנים דולר אחד בודד על־מנת להרוויח שלושה דולרים? במקרה כזה די יהיה ב־25% הצלחה כדי שנרוויח. ואם מסכנים דולר בודד כדי להרוויח חמישה, די ב־17% הצלחה. ומה קורה כשאנחנו מסכנים דולר אחד כדי להרוויח עשרה דולרים? כאן כבר די לנו ב־9% הצלחה בלבד. כלומר, גם אם טעינו והפסדנו ב־91% מהמקרים, עדיין יצאנו ברווח.

וול סטריט (צילום: רויטרס)
וול סטריט (צילום: רויטרס)

מה גורם למשקיעים להשקיע בחברות הזנק (סטארט־אפים) שסיכוי ההצלחה שלהן עומד על אחד לעשר? בדיוק זה! אותו יחס סיכון-סיכוי שהוזכר לעיל. ככל שהוא חיובי יותר, די באחוז הצלחה מועט כדי לצאת ברווח. אדגים: אם השקענו מאה אלף דולר בעשר חברות הזנק בשלב הסיד (SEED), די בכך שאחת מהן תצליח כדי שנרוויח. זאת משום שכל דולר שאנחנו משקיעים בסטארט־אפ עשוי להניב לנו פי עשרה ויותר.

אז מה כל זה אומר לנו כמשקיעים? שכדאי לנו לבחור השקעות עם יחס סיכון-סיכוי חיובי. ובמילים פשוטות: לא לסכן הרבה עבור רווח קטן. זה אומר לנו שחובה לשמור על משמעת השקעות ובמילים פשוטות: לא לתת לרגש להוביל את ההחלטות שלנו. ובנוסף, שחשוב מאוד לפזר סיכונים. ככל שיהיו לנו יותר השקעות עם יחס סיכוי-סיכון טוב, כך יגדל הסיכוי שלנו להרוויח.

בחזרה לסורוס ובאפט: הם לא מחפשים להיות צודקים כל הזמן, אלא מחפשים את המהלכים בהם הרווח הפוטנציאלי גדול לאין שיעור מהסיכון. אם נדאג לבחור השקעות בהן הפוטנציאל לרווח גבוה משמעותית מההפסד האפשרי, נוכל להיות רווחיים גם אם לא נצליח ברוב הפעמים.

הכותב הוא מנכ"ל ’הירשוביץ פיננסים'. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים כל מין וסוג שהם.