הכלכלן הבכיר מזהיר: השוק מפספס בענק - וההפתעה עוד לפנינו

ציפיות האינפלציה לחמש שנים בישראל נמוכות בכחצי אחוז עד אחוז לעומת מדינות מרכזיות אחרות, זאת למרות קשר היסטורי חזק בין קצב האינפלציה בישראל לבין זה שבמדינות המובילות

אריאל פייגלין | כתב ופרשן כלכלי צילום: אבשלום ששוני
עקבו אחרינו
שטרות כסף
שטרות כסף | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90
2
גלריה
אינפלציה מסוג אחר
אינפלציה מסוג אחר | צילום: Shutterstock

ההערכה במיטב היא כי דווקא התנאים המקומיים עלולים לדחוף את האינפלציה בישראל כלפי מעלה. בין הגורמים שמציינים שם נמצאים מחסור ביבוא, התייקרות טיסות לחו"ל בעקבות ירידה בהיצע, השפעה עקיפה על מחירי הנופש בישראל, מחסור בעובדים בשל שירות מילואים נרחב, ועלייה בביקוש לדירות להשכרה, בעיקר דירות עם ממ"ד.

עוד מציין זבז'ינסקי כי חלק מהמשקיעים נשענים על המשך התחזקות השקל כגורם שיבלום את האינפלציה. עם זאת, לדבריו, קשה להניח שהשקל ישחזר את עוצמת ההתחזקות שנרשמה בשנה האחרונה - במהלך 12 החודשים האחרונים התחזק השקל בכ-15% מול סל המטבעות, קצב חריג שנרשם בפעם הקודמת רק בשנת 2008. אם קצב ההתחזקות יהיה מתון יותר, או שהשקל יפסיק להתחזק, ההשפעה המרסנת על המחירים תיחלש, והאינפלציה בפועל עשויה להיות גבוהה יותר, בהנחה ששאר התנאים במשק יישארו דומים.

לדבריו, בנטרול השפעת התחזקות השקל, קצב האינפלציה כבר היה עומד סביב 3%, נתון שממחיש את הפער בין התמונה המשתקפת מהשוק לבין הלחצים בפועל. על הרקע הזה, במיטב סבורים כי השוק עשוי להידרש לעדכון כלפי מעלה של ציפיות האינפלציה בתקופה הקרובה.

תגיות:
אינפלציה
/
השקעות
/
משבר כלכלי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף