לחצו על הכפתור גם במלחמה: בזמן שכולם פחדו – הם קנו מיליארדים

הרשות לניירות ערך חושפת: המסחר בת"א נשאר גבוה לאורך הלחימה, הזרים עברו ממכירות לרכישות, המוסדיים הובילו קניות של כשני מיליארד שקל והתאגידים המקומיים מכרו בגדול

אריאל פייגלין צילום: אבשלום ששוני
עקבו אחרינו
מתחם הבורסה בתל אביב
מתחם הבורסה בתל אביב | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
2
גלריה

ברשות מציינים כי מדובר בעדכון לסקירה קודמת שפורסמה באמצע מרץ, וכי כעת נבחנה התמונה המלאה עד לסיום המבצע. במהלך התקופה נרשמה תנודתיות במסחר, בדומה למבצע "עם כלביא", אך מדדי הבורסה המקומית שמרו על פער חיובי מול השווקים הבינלאומיים. ביום המסחר שלאחר ההכרזה על הפסקת האש אף נרשמה עלייה של 4.4%, פער של כ-5% ביחס למדד S&P 500.

הנתונים מצביעים על כך שהיקפי הפעילות בשוק נותרו גבוהים לכל אורך התקופה, גם לאחר נטרול העלייה בשווי השוק. מאחר שעלייה במחירי המניות מגדילה באופן אוטומטי את המחזור הכספי גם אם נסחרת אותה כמות מניות, ברשות בחנו מדדים שמנטרלים את אפקט המחיר כדי לבודד את היקף הפעילות האמיתי. מהממצאים עולה כי גם לאחר הנטרול, הפעילות עצמה נותרה גבוהה, כאשר התפלגות הפעילות בין סוגי המשקיעים לא הצביעה על שינוי מהותי לעומת תקופות שגרה, והשתתפות פעילה נרשמה מצד משקיעים זרים, מוסדיים, פרטיים ותאגידים.

אחד הממצאים הבולטים נוגע להתנהגות המשקיעים הזרים, אשר בשבועיים הראשונים למבצע מכרו מניות בהיקף נטו, אך החל מ-25 במרץ עברו למגמה של רכישות. שינוי זה צמצם משמעותית את היקף המכירות המצטבר לכמיליארד שקל בלבד. במקביל, הגופים המוסדיים המקומיים החלו לרכוש מניות באופן ישיר עוד קודם לכן, ובהמשך הפכו לרוכשים הגדולים ביותר עם רכישות בהיקף כולל של כשני מיליארד שקל.

מנגד, קרנות הנאמנות וקרנות הסל רשמו פדיונות ומכרו מניות בהיקפים משמעותיים, בעוד המשקיעים הפרטיים והתאגידים המקומיים עברו למכירות כבר באמצע מרץ. בסיכום התקופה, המשקיעים הפרטיים נותרו עם שינוי זניח, אך התאגידים המקומיים בלטו כמוכרים הגדולים ביותר עם מכירות נטו של כ-1.6 מיליארד שקל.

זירת פגיעה של טיל איראני בחיפה
זירת פגיעה של טיל איראני בחיפה | צילום: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה

גם בבחינת השפעת העסקאות על המחירים נרשם היפוך מגמה. המשקיעים הזרים, שהשפיעו לשלילה בתחילת התקופה, עברו להשפעה חיובית משמעותית של כ-7% בסופה. לעומתם, עושי השוק של קרנות הסל והתאגידים המקומיים עברו מהשפעה חיובית להשפעה שלילית, כאשר התאגידים המקומיים רשמו את ההשפעה השלילית הגבוהה ביותר.

בשוק האג"ח נרשמה תמונה מעורבת: התשואות לפדיון של האג"ח הממשלתיות עלו במעט, בעוד באג"ח הקונצרניות נרשמה ירידה קלה, מה שהוביל לצמצום מרווחי התשואה. גם בשוק הסיכונים, כפי שמשתקף במדדי ה-CDS לחמש שנים על החוב הדולרי של ישראל, נרשמה עלייה מתונה בתחילת התקופה, אך זו התמתנה וחזרה לרמות שקדמו למבצע עם ההכרזה על הפסקת האש.

תגיות:
השקעות
/
בורסת תל אביב
/
המלחמה עם איראן
/
מבצע שאגת הארי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף