חסימת טיקטוק בארה"ב עשויה להתממש בקרוב: בית המשפט העליון בארה"ב רומז על אפשרות ממשית לאשר את החוק האוסר את פעילות טיקטוק בארה"ב, בשל חששות ביטחוניים הקשורים לבעלותה הסינית. במהלך דיונים שנמשכו למעלה משעתיים, רוב השופטים הביעו עמדה התומכת בהגבלת האפליקציה, הנתמכת על ידי הקונגרס.

 החוק, שצפוי להיכנס לתוקף ב-19 בינואר, דורש מחברת ByteDance הבעלים הסינית של טיקטוק, למכור את פעילותה בארה"ב או להפסיק את פעילות האפליקציה. התובעת הכללית של ממשל ביידן, אליזבת פרלוגר, טענה בדיונים כי אפליקציה כמו טיקטוק, המשרתת 170 מיליון משתמשים בארה"ב, עשויה לשמש ככלי בידי סין לביצוע ריגול, גיוס עובדים ואף סחיטה.

בית המשפט העליון בארה\'\'ב. נוטה לאשר את החסימה (צילום: שאטרסטוק)
בית המשפט העליון בארה\'\'ב. נוטה לאשר את החסימה (צילום: שאטרסטוק)

השופט ברט קוואנו ציין את החשש מפני איסוף נתונים על בני נוער ומשתמשים צעירים, שעלולים בעתיד למלא תפקידים רגישים בארגוני מודיעין או ממשלה. "אנו מדברים על מידע שיכול לשמש לניצול ולסחיטה של אנשי מפתח בעתיד", אמר.

טיקטוק טענה כי האיסור פוגע בחופש הביטוי המוגן תחת התיקון הראשון לחוקה, אך שופטים רבים הביעו ספקות אם טענה זו רלוונטית. נשיא בית המשפט העליון, ג'ון רוברטס, אמר כי החוק אינו פוגע בביטוי עצמו, אלא מכוון למניעת איסוף מידע בידי "אויב זר". השופטת אלנה קגן הצטרפה לדבריו והוסיפה כי "החוק מתמקד בתאגיד זר, שאינו נהנה מזכויות על פי התיקון הראשון".

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>>

למרות העמדות המוצקות של רוב השופטים, השופט ניל גורסץ' הביע חששות לגבי השלכות האיסור. "בדרך כלל אנחנו נוטים להניח שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם ביטוי בעייתי היא ביטוי נגדי," אמר, והציע שיתכן שהיה מקום לאזהרות למשתמשים במקום לאיסור מלא.

דונלד טראמפ. מנסה לעכב את החסימה (צילום: שאטרסטוק)
דונלד טראמפ. מנסה לעכב את החסימה (צילום: שאטרסטוק)

ללא התערבות של בית המשפט העליון, טיקטוק עלולה להיחסם בארה"ב החל מה-19 בינואר. על פי עורך הדין של החברה, נחול פרנסיסקו, האפליקציה תוסר מחנויות האפליקציות, ומשתמשים קיימים לא יוכלו לעדכן אותה, מה שעלול להפוך אותה לפגיעה לתקלות ואיומי סייבר.

הדיונים בבית המשפט לא התעלמו מהשפעתו של דונלד טראמפ, הנשיא הנבחר, שהגיש בקשה לדחות את כניסת החוק לתוקף, במטרה לנסות להגיע להסדר עם טיקטוק. למרות טענות מצד פרלוגר שבית המשפט יכול להעניק דחייה, היא הזהירה מפני מצב שבו חברה תתעלם מחוק בתוקף בהסתמך על הבטחות לאכיפה רופפת מצד הממשל החדש.

פסק הדין עשוי לשנות את פני השימוש בטיקטוק בארה"ב, עם השלכות נרחבות על משתמשים ויוצרי תוכן. בעוד שהחוק מדגיש את החששות הביטחוניים, השפעותיו על חופש הביטוי והטכנולוגיה עדיין נתונות לוויכוח. החלטת בית המשפט העליון תעקוב בקפדנות רבה, שכן היא עשויה לקבוע תקדים למקרים דומים בעתיד.