באירוע המפתחים השנתי Google I/O שנערך הערב בקליפורניה, הכריזה גוגל על שינוי מהותי בחוויית השימוש במנוע החיפוש הפופולרי בעולם: "מצב הבינה המלאכותית" (AI Overview) יוצא מגרסת המתנסים "ביטא" ויהיה זמין כבר מהשבוע למיליוני משתמשים בעולם, וגם בישראל. זוהי הפעם הראשונה שבה החברה משלבת את הבינה המלאכותית שלה, המבוססת על המנוע Gemini 2.5, בתוך מנוע החיפוש הרגיל באופן רחב כל כך. מדובר בשינוי תפיסתי, ממנוע חיפוש סטטי לכלי עזר חכם ודינמי.

מטה גוגל. גלישה פשוטה מהירה ומעמיקה יותר (צילום: שאטרסטוק)
מטה גוגל. גלישה פשוטה מהירה ומעמיקה יותר (צילום: שאטרסטוק)

מצב הבינה המלאכותית
לצד תוצאות החיפוש הקלאסיות, תופיע כעת לשונית חדשה תחת הכותרת AI Overview. כאן, גוגל תציג תשובות סינתטיות לשאלות מורכבות, מסכמות את עיקרי המידע מהאינטרנט, תוך הפניה למקורות. לדוגמה, במקום לקבל רשימת קישורים בעת חיפוש אחר "מה ההבדל בין שמן זית מכבישה קרה לשמן רגיל", המשתמש יקבל תשובה מיידית, מסודרת ומבוססת, שתחסוך את הצורך בדפדוף בין עשרות אתרים.

מנכ''ל גוגל סונדר פיצ'אני. בינה מלאכותית בכל חיפוש (צילום: גוגל)
מנכ''ל גוגל סונדר פיצ'אני. בינה מלאכותית בכל חיפוש (צילום: גוגל)

החידוש המרכזי אינו רק בהצגת המידע, אלא גם באופן שבו הוא נאסף. לפי החברה, מצב הבינה המלאכותית מבצע מאות חיפושים קטנים, מאתר מידע רלוונטי ומנתח אותו בזמן אמת. המידע שגוגל תספק יוצג בפורמט מובנה, לעיתים מלווה בגרפים, טבלאות או תובנות מסכמות.

סוכנת אישית לביצוע משימות
מעבר לשיפור באופן שבו מוצג מידע, גוגל הדגימה באירוע גם את יכולות הפעולה של המערכת החדשה. במסגרת התפיסה הסוכנית, המשתמשים יוכלו לבקש מהמערכת לבצע עבורם פעולות מורכבות, לדוגמה: איתור כרטיסים להופעה, השוואת מחירים, בדיקת זמינות באתרים שונים, ומילוי טפסים ראשוני.

באופן עקרוני, ניתן לחשוב על המערכת כעוזר אישי עם גישה רחבה לרשת, שמסוגל לייעץ, להמליץ ולבצע פעולות פשוטות בשמכם. חשוב להדגיש, המערכת לא תבצע רכישות או פעולות סופיות ללא אישור אקטיבי מהמשתמש.

חיבור לשירותי גוגל ופרטיות
אחת ההבטחות הגדולות של גוגל היא אינטגרציה עמוקה יותר עם שירותים קיימים כמו ג'ימייל, יומן גוגל וגוגל מפות. כך לדוגמה, כאשר משתמש יתכנן טיול, מצב הבינה המלאכותית יוכל להציע מסעדות המתאימות להעדפותיו, להזכיר פרטי הזמנות מהדוא"ל, ולהצליב מיקומים עם המלצות מקומיות.

בצד ההבטחות, גוגל ניסתה גם להרגיע. המשתמשים יוכלו לשלוט ברמת הגישה של הבינה המלאכותית למידע האישי, ולהפעיל או לבטל את הפונקציות הללו בכל עת.

ניתוח בזמן אמת
במהלך החודשים הקרובים צפויה גוגל להרחיב את השירות ולהוסיף תמיכה בשאילתות מורכבות במיוחד, תוך שימוש בגרפים ובנתונים עדכניים בזמן אמת. כך לדוגמה, משתמש יוכל לבקש להשוות בין ביצועי חברות טכנולוגיה בשוק המניות, והמערכת תייצר תרשימים מפורטים בזמן אמת. החידוש הזה עשוי להפוך את מנוע החיפוש לכלי מקצועי יותר גם בתחומים כמו פיננסים, ספורט, תכנון בריאות, צרכנות חכמה וניתוח מגמות.

אירוע גוגל. ביטול הבינה המלאכותית לפי דרישה (צילום: גוגל)
אירוע גוגל. ביטול הבינה המלאכותית לפי דרישה (צילום: גוגל)

Gemini 2.5
כל הפונקציונליות החדשה נשענת על הדגם העדכני של מערכת הבינה המלאכותית של גוגל, Gemini 2.5. מדובר בדגם רב עוצמה המשלב הבנה טקסטואלית, ניתוח תמונות, תכנון תהליכים, יצירת טקסטים והסקת מסקנות. הדגם פועל על שרתי גוגל באופן מאובטח, ומסוגל לבצע חיפושים מרובים ולייצר תשובות עשירות, תוך שניות בודדות. בנוסף, הוכרז גם על גרסה חדשה לג'מיני ננו, גרסת הבינה הקלה שפועלת על מכשירים ניידים, שתגיע בקרוב לסמארטפונים מבית פיקסל וסמסונג.

עבור המשתמשים, מדובר בהבטחה לגלישה פשוטה, מהירה ומעמיקה יותר, אך גם בשינוי הרגלים: עד כה התרגלנו לחפש מונחים, לקרוא כותרות, ולבחור מה להקליק. כעת, גוגל מנסה לקחת אחריות על שלב הסינון וההצגה. עבור אתרים, עסקים ויוצרים, מדובר בשינוי מהותי, שכן אם גוגל מסכמת עבור המשתמש את עיקרי הדברים, ייתכן שפחות גולשים יגיעו ישירות לאתרים המקוריים. בינתיים, בגוגל מציינים כי השימוש במצב החדש כבר הגדיל את משך השהות של משתמשים בחיפושים, ואת רמת המורכבות של השאלות שהם שואלים. מה שמעיד אולי, שמהפכת החיפוש רק בתחילתה.