האם ראש הממשלה בנימין נתניהו יהיה נשיא המדינה הבא? לפי פרסום אמש ב"ג'רוזלם פוסט", אפשרות זו נבחנת בקרב גורמים בליכוד, על היבטיה הפוליטיים והמשפטיים.

סקר מיוחד שערך מכון פאנלס פוליטיקס עבור התוכנית 'שבע תשע' עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103FM ופורסם היום (שני), בחן כיצד הציבור רואה תרחיש שכזה, וגם - מי עשוי להיות מוכתר כיורשו של נתניהו בראשות הליכוד אם אכן יעבור מבית ראש הממשלה למשכן הנשיא.

על פי הסקר, 53 אחוזים, יותר ממחצית מכלל הנשאלים מתנגד למינויו של נתניהו לנשיאות. סך התומכים מבין כלל המשיבים הוא 30 אחוזים בלבד.

סקר 103FM (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
סקר 103FM (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)

הסקר בחן את אותה שאלה גם בקרב מצביעי הליכוד - ושם, כצפוי, המשקולת נוטה לתמיכה במהלך המיטיב עם נתניהו: 59 אחוזים בעד מתווה נשיאות לנתניהו, ורק 18 אחוזים מתנגדים.

המתווה שלפיו נתניהו ייבחר לנשיאות המדינה עלה לא אחת אל הכותרות, ואולם מעולם לא נדון באופן רשמי. על פי דיווח ב"וואלה", בכירים בליכוד ניהלו בנושא שיחות עם חברי ימינה ותקווה חדשה, מחשש לאיבוד השלטון ומתוך רצון להקים ממשלת ימין.

במוקד המתווה, לפי הידיעה, הפיכת הבחירות לנשיאות לגלויות, דבר שיגדיל משמעותית את הביטחון של נתניהו בבחירתו, ובמקביל פתיחת ההתמודדות על ראשות הליכוד לכל בכירי הימין - במפלגה ומחוצה לה.

קונצנזוס: ניר ברקת - היורש בליכוד
אם אכן ראש הממשלה יפנה את כסאו, הרי שמדובר בתקופה חדשה במפלגת השלטון, הליכוד, שבראשה הוא עומד יותר מעשור. סקר 103FM בחן מי, לדעת הנשאלים, ראוי להיות יורשו בראשות המפלגה - והתוצאות מסקרנות במיוחד.

סקר 103FM (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
סקר 103FM (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

בראש הרשימה, הן בקרב מצביעי הליכוד והן בקרב כלל הנשאלים, עומד ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים לשעבר. ברקת זוכה לרוב מוחץ של 25 אחוזים מקרב כלל הנשאלים ו־23 אחוזים מקרב מצביעי הליכוד, פער משמעותי משאר המתמודדים הפוטנציאליים על התפקיד הנכסף.

בהמשך הרשימה, מקרב מצביעי הליכוד, גלעד ארדן עם 13 אחוזים, יולי אדלשטיין עם 7 אחוזים וישראל כ"ץ עם 6. בתחתית הרשימה, על פי מצביעי הליכוד, מירי רגב עם 5 אחוזי תמיכה, אמיר אוחנה עם 3, ויו"ר הכנסת הנוכחי, יריב לוין, עם 0 אחוזים ממצביעי הליכוד הרואים בו יורש פוטנציאלי לנתניהו. בקרב כלל הנשאלים נמצא יולי אדלשטיין במקום השני אחרי ברקת עם 10 אחוזים, ארדן עם 9, וכ"ץ עם 4.

אין ספק שהיום שאחרי נתניהו יוביל קרבות ענקים בתוך הליכוד, בין השאר בגזרת ברקת־כ"ץ, שבה נרשמו לא מעט חיכוכים מאז מעברו של ברקת מהפוליטיקה המקומית לארצית. גם אפשרות חזרתו של ארדן ממשימתו הדיפלומטית בארה"ב לצורך התמודדות על התפקיד מעוררת סקרנות - וכפי שפורסם, אם יתקיימו פריימריז פתוחים, הרי שגם בפני גדעון סער, נפתלי בנט או איילת שקד תיפתח האפשרות לקבל את המפתחות למפלגת השלטון.

הסקר המיוחד נערך אמש על ידי מכון פאנלס פוליטיקס בראשות מנחם לזר. בסקר השתתפו 500 חברים בפאנל המשיבים של Panel4All לביצוע מחקרים על גבי האינטרנט, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל מגיל 18 ומעלה, יהודים וערבים כאחד. טעות הדגימה המרבית בסקר זה היא 4.4 אחוזים, ונוסיף כי מצביעי הליכוד מונים בסקר הנוכחי 110 משיבים.