"יש לי ארבעה ילדים", אומר השף אבי לוי, הבעלים של מסעדת "המוציא" בירושלים. "אחד כבר בצבא, אבל כל השאר לומדים בבית ספר. כל בוקר אצלנו בבית זה מפעל של כריכים. אני ורעייתי, אילנית, מחפשים כל הזמן חידושים כדי לגוון וכדי שלא ישעמם. כדי להפתיע בבוקר את הילדים עם שילובים מעניינים וכדי שיוכלו ליהנות בבית הספר מכריך טעים ומזין, לפעמים אנחנו גם מקדישים ערב לפני כן כרבע שעה־חצי שעה להכנות.

לחם חביתה: מהו הכריך הפופולארי בקרב התלמידים בישראל?
ללקק את האצבעות: מתי לאחרונה הכנתם עוף בגריל בסיר?

הכריכים שלנו מגוונים. אנחנו מכינים למשל כריך נאגטס עוף, כריך ביצת הפתעה, כריך שקשוקה טבעוני וגם לפינוק כריך בננה לוטי מתוק. כל הכריכים האלה הם אופציות משודרגות ומאוד טעימות. לא חייבים להשתמש בכל הרכיבים שבמתכונים. אם הילד לא אוהב רכיב מסוים, אפשר כמובן להשמיט אותו. כך גם בלחם אפשר לגוון ולהשתמש בסוג שהילד מעדיף". ד

כריך נאגטס עוף
לוי: "זה כריך שמספק מנת חלבון נהדרת ואמיתית, בלי תחליפים שמגיעים מעובדים מהסופר. מכינים לילה לפני את הנאגטס, ובבוקר טומנים אותם בלחם או בחלה רכה ומתוקה. הכריך יכול לתפקד נהדר גם כארוחת ערב טעימה".

כריך נגטס (צילום: אבי לוי)
כריך נגטס (צילום: אבי לוי)

החומרים (לכ־20 יחידות, המתאימות לארבעה עד שישה כריכים):
500 גרם חזה עוף קצוץ דק
2 כפות פלפל אדום קצוץ
1 שן שום קצוצה
1/2 כפית מלח
1/4 כפית כמון
כ־1/2 כוס קמח לבן לציפוי
1 ביצה טרופה
1/2 שקית פירורי לחם
שמן צמחי לטיגון

להרכבת הכריך:
חלה קטנה
מיונז
קטשופ
עגבניות פרוסות

אופן ההכנה:
מערבבים היטב את כל המצרכים.
מסדרים נייר אפייה על מגש שגודלו נכנס למקפיא.
מסדרים כדורי נאגטס בעובי 1 ס"מ ומקפיאים (כדי שנוכל לצפות אותם אחר כך ושלא יתפרקו וגם לשמור אותם לפעמים אחרות).
לאחר שעה במקפיא מכינים צלחת שטוחה עם קמח, צלוחית עם ביצה טרופה וצלחת שטוחה עם פרורי לחם.
מוציאים ומצפים לפי הסדר הבא: קמח, ביצה ופירורי לחם.
מטגנים בשמן עמוק כ־2 דקות מכל כיוון ומניחים לקירור.

הרכבת הכריך:
מערבבים כף וחצי מיונז איכותי עם כף וחצי קטשופ.
מורחים על החלה, מניחים את הנאגטס (כמה שרוצים) ועליהם (או מתחתיהם) סלייסים של עגבנייה.

כריך שקשוקה טבעוני
לוי: "אצלנו בבית אין טבעונים, אבל לפעמים אין לנו רצון בעוד חלבון מהחי. התחליפים הטבעוניים טעימים מאוד ויכולים לתת קצת איזון והפתעה נעימה בתוך הסנדוויץ'. בימי ראשון, למשל, נשארת לנו מטבוחה מהשבת וזו הזדמנות מעולה לשדרג את כריכי הילדים. אפשר כמובן גם להשתמש בעגבניות מרוסקות, למי שאין מטבוחה".

החומרים:
4 כפות מטבוחה (שנשארה משבת) או רוטב עגבניות
להכנת חלמון טבעוני שמים בקערית:
1 כף קמח עדשים כתומות
2 כפות מים
1/4 כפית מלח
קורט כורכום
מערבבים היטב ומשהים כ־10 דקות

להכנת חלבון טבעוני:
1 כף קמח לבן
קורט אבקת אפייה
קורט מלח
2 וחצי כפות מים
מערבבים היטב ומשהים 10 דקות

אופן ההכנה:
מחממים תנור ל־180 מעלות.
מסדרים במגשית קטנה המתאימה לתנור את המטבוחה או רוטב העגבניות.
מעליה שמים את "החלבון הטבעוני".
בכף מוזגים את "החלמון הטבעוני" בכמה מוקדים שונים. אופים בתנור כ־14 דקות.

אופן ההגשה:
חותכים פיתה לרבעים או לחצאים ומכניסים בתוכם את השקשוקה הטבעונית.

כריכים מיוחדים להפסקת עשר  (צילום: אבי לוי)
כריכים מיוחדים להפסקת עשר (צילום: אבי לוי)

כריך ביצת הפתעה
לוי: "זה כריך של ביצת עין, אבל לא סטנדרטית, אלא כזו שטומנים בכריך עם טוויסט של גבינה מלוחה וירקות צרובים שמקפיצים את הכריך. כל פעם כשמתחשק לי קצת לגוון את החביתה או המקושקשת הסטנדרטית, אני משקיע עוד כמה דקות בביצת הפתעה".

החומרים:
1 תפוח אדמה בינוני חתוך לקוביות קטנות
1 כף פלפל אדום קצוץ
2 כפות בולגרית 24% חתוכה לקוביות קטנות
2 ביצים
גבינה לבנה
מלפפון (לא חובה)
2 כפות בצל לבן קצוץ (לא חובה)

אופן ההכנה:
מטגנים במחבת עם 1 כף שמן זית את תפוחי האדמה על אש בינונית עד הזהבה.
מוסיפים את הבצל והפלפל ומטגנים עוד כ־3 דקות.
מוסיפים את הביצים שלמות (כמו שפותחים ביצת עין במחבת) על התערובת המטוגנת.
מפזרים מעל את קוביות הבולגרית ומכסים את המחבת ל־4 דקות על אש נמוכה (להוסיף מלח ופלפל בסוף לפי הטעם).

הרכבת הכריך:
לוקחים לחמנייה מקמח מלא או כל סוג אחר של לחם שיש בבית.
חותכים באמצע ומורחים שכבה דקה של גבינה לבנה.
מניחים את הביצה ואת פרוסות המלפפון.

השף אבי לוי (צילום: אבי לוי)
השף אבי לוי (צילום: אבי לוי)

כריך "בננה לוטי"
לוי: "אין דבר יותר טעים מקינוח בננה לוטי. בדרך כלל הורים מפנקים את הילדים בכריך סטנדרטי עם נוטלה/ שוקולד למריחה. אצלנו אוהבים להכין כריך בסטייל הקינוח השווה שמזכיר את תאילנד".

החומרים:
1/2 כוס קרם קוקוס
1 כף סוכר
1 בננה רכה
ממרח נוטלה
 
אופן ההכנה:
מרתיחים בצלחת קטנה קרם קוקוס וסוכר ביחד.
מורידים לאש נמוכה עד צמצום (כ־6 דקות).
חותכים בננה לסלייסים.

הרכבת הכריך:
בחצאי מיני פיתה כוסמין או פיתה רגילה מורחים קרם קוקוס, משבצים בננות ומורחים מעט נוטלה.