עד המאה ה-19 בושלה הבירה בגרמניה בדודי ענק על להבות אש חשופות. הצרה בשיטה זו הייתה שפעם אחר פעם יצאה האש מכלל שליטה, ושריפות-ענק הפכו לשגרת חיים בעיר מינכן. הדוכס הבווארי, שחרד לעיר המתפחמת, הוציא צו האוסר על בישול בירה בימי הקיץ החמים.



בעקבות האיסור בישלו בעלי המבשלות את הבירה בחודשי החורף ואחסנו אותה במרתפי ענק קרירים בעומק שמונה מטרים מתחת לפני האדמה. כדי להצל על המרתפים מפני השמש הם שתלו מעל מרתפי האחסון עצי ערמונים. השילוב של בירה זמינה באזור מוצל בחיק הטבע משך אל המקום אוהבי בירה רבים. בעלי המבשלות הבינו את הפוטנציאל והציבו לטובת המבקרים שולחנות עץ ארוכים. כך למעשה נוצרו גינות הבירה הראשונות בעולם.



מאז התפתחו גינות הבירה ברחבי העולם כולו, והן מושכות אליהן אוהבי בירה הנהנים מבירה איכותית ומתחושת שיתופיות, מוזיקה טובה ואחוות אדם לאדם גם בין זרים מוחלטים.



מבחר בירות ויינשטפן. צילום: דנה ברק
מבחר בירות ויינשטפן. צילום: דנה ברק



ועכשיו - במאה ה-21 - כל הטוב הזה מגיע לנמל תל אביב. "1040 ביר גארדן" היא גינת בירה בווארית חדשה של מותג הבירה ויינשטפן (ויינשטפן מיוצרת משנת 1040, ומכאן השם). המקום נפתח לרגל האוקטוברפסט, תחת כיפת השמיים, בלב המרחבים הירוקים בנמל תל אביב (בכניסה הצפונית לנמל תל אביב מכיוון חניון רדינג, בסמוך לגשר המנעולים).



ומה בתפריט? ב-"1040" שבעה סוגים של ויינשטפן ואוכל בווארי מסורתי. לטובת הספורטאים, הנהגים והמשפחות שיש להן ילדים אפשר לרכוש בירת חיטה ללא אלכוהול, וגם אפשר לקחת לדרך בקיוסק הבירה. את הקיבה אפשר לרפד בפלטת שרקוטרי, בנקניקיות, בקדרת בשר, בהמבורגר, בפלטת גבינות ועוד. אבל הדבר המעניין פה הוא, איך לא, מבחר הבירות מבית היוצר ויינשטפן:



HEFEWEISSBIER - בירת חיטה לא מסוננת, בעלת 5.4% אלכוהול, קלילה ומרעננת, בעלת ארומה ייחודית וטעם מעודן. מקור צבעה


הזהוב-בהיר בלתת החיטה המעודן.



DUNKEL - בירת חיטה לא מסוננת בגוון ענברי חושני, בעלת 5.3% אלכוהול, מאופיינת בשפע טעמים מאוזנים בעלי עוצמה עם נגיעות ציפורן. מבושלת בתהליך תסיסה עילית ונמזגת בטמפרטורה של 6-8 מעלות.



VITUS - בירת חיטה לא מסוננת, בעלת 7.7% אלכוהול. לבירה גוון זהוב וטעם מודגש ונוכח. ארומות של בננה ואגוזים ופירות טרופיים.



KORBINIAN - בירת Double Bock בעלת 7.4% אלכוהול וגוף שופע, גוון ענברי עמוק וראש כתר מרהיב וסמיך. טעמה העשיר נובע מאיזון מדויק של ארומות של שזיפים, תאנים, טופי, אגוזים ושוקולד.



ORIGINAL HELLES - בירת לאגר בסגנון גרמני מסורתי, בעלת 5.1% אלכוהול, מסוננת, צבעה זהוב ולה ראש קצף עשיר וגוף מלא. מאופיינת בארומות כשותיות מרעננות.



ALCOHOL FREE - בירת חיטה לא מסוננת וללא אלכוהול, מרעננת ומלאת גוף, עם ארומות מובהקות של חיטה וציפורן ודבש.



FESTBIER - בירת לאגר חגיגית בעלת 5.8% אלכוהול, המבושלת אחת לשנה לרגל אירועים חגיגיים. גוף שופע ומגוון של ארומות וטעמים.



ובלעדי ל-"1040": WEIHENSTEPHANER 1516 - בישול היסטורי חגיגי במהדורה מוגבלת לציון חגיגות 500 השנים ל"חוק טוהר הבירה" שבו הוגדר לראשונה על פי חוק באילו חומרי גלם מותר לייצר בירה. 1516 היא הזדמנות לחוות סגנון שכמעט שלא קיים היום - לאגר שנקרא KELLERBIER או בתרגום חופשי, "בירת מרתפים". גוון ענברי, עשיר בטעמי קרמל ומאלט, ארומה פרחונית נעימה וסיומת מרירה מאזנת וטובה המגיעה מזני כשות אצילית הגדלה בשדות כשות, 80 קילומטר מצפון למבשלה. 



"1040 ביר גארדן", ביתן 16, נמל תל אביב. ימים א'–ה', מֿֿהשעה 17:00 ועד אחרון הלקוחות. שישי–שבת מֿ–12:00 ועד אחרון הלקוחות



אירוע - פעם שלישית יין


סטיבל חוויה בכרם חוזר: באירוע היין, שמתקיים זו הפעם השלישית ישתתפו יקבי הבוטיק של המועצה האזורית גזר, ובהם: יקב ברבדו, יקב רד פואטרי, יקב בראון, יקב בן נון, יקב יערה ויקב הרצברג.



10 שקלים לכוס, פסטיבל חוויה בכרם. צילום: רונן חורש
10 שקלים לכוס, פסטיבל חוויה בכרם. צילום: רונן חורש



אירוע הפתיחה יתקיים מחר במרכז המבקרים של יקבי ברקן (סמוך ליער חולדה), החל מהשעה 19:30, והוא פתוח לקהל בלי כל תשלום (עלות כוס לטעימות יין: 10 שקלים).



במסגרת הערב ייהנה הקהל מדוכני מזון, ממיצגי אמנות, מהופעות של להקות מחול מקומיות וחבורת הזמר, הרכבים מוזיקליים ועוד. את האירוע יחתום הזמר דני סנדרסון (המופע יחל בשעה 21:15). 



אירועי הפסטיבל יתקיימו בסוף השבוע הקרוב (חמישי-שבת) ויהיו פתוחים לקהל ללא תשלום



בקבוק - שמפניה למהדרין


ברת "הסקוטית" מבית ישרקו מציעה לקראת החגים שמפניה Pommery Brut Silver כשרה מאזור שמפיין שבצרפת. הפומרי ברוט סילבר יבשה, עשויה ממיטב שנות הבציר והחלקות הטובות ביותר שבמחוז שמפיין. המשקה מייצג ומבטא היטב את העדינות של סגנון הפומרי. כדי להשיג את העידון המרבי, הענבים נבחרים וממוינים כבר במעמד הבציר. עובדה זו מאפשרת להתרכז באופן בלעדי וממוקד ביצירת בלנד (ממסך) הענבים. הבלנד הוא שלב קריטי בייצור שמפניה בכלל ובהרכבת הסילבר הכשר בפרט, כיוון שהוא מבטא את סגנון השמפניה. כל שלבי הייצור בהשגחת נציגי הרבנות.



עדינה פירותית ובעלת צבע זהוב חיוור. צילום: אסף לוי
עדינה פירותית ובעלת צבע זהוב חיוור. צילום: אסף לוי



השמפניה מיוצרת מ־42% שרדונה, מ־35% פינו נואר ומ־23% פינו מונייה. הענבים לשמפניה זו מגיעים מ־20 חלקות שונות בקוט דה בלאן וליד ריימס. הבלנד מוחזק להתיישנות במרתפי פומרי למשך 36 חודשים על השמרים, ואז עוד כחצי שנה בבקבוק. השמפניה עדינה, פירותית ובעלת צבע זהוב חיוור עם בועות עדינות ונעימות בפה. אפשר להבחין בארומות של אשכולית אדומה ובטעמים של אגוזי לוז, משמשים מיובשים, וניל וביסקוויט. 


מחיר: 290 שקל. טמפרטורת שתייה מומלצת: 8 מעלות