רות סירקיס, האמא של ספרי הבישול, מציגה את המתכונים המשפחתיים לחג

גורו הבישול ובתה תמי, מורת דרך לתזונה מבריאה, מציגות את האוכל שיבשלו ביחד לחג. "המוטו שלנו הוא לא להפריז במנות. מה שחשוב הוא בעיקר החוויה", הן אומרות

אילנה שטוטלנד צילום: פרטי
רות ותמי סירקיס
רות ותמי סירקיס | צילום: אריאל בשור
5
גלריה

רות: "גם אצלנו מתחלקים בהכנת האוכל. גם אני מכינה, גם תמי, וחמתה של תמי מביאה גפילטע־פיש".

בנות סירקיס גם ממליצות שבארוחת חג, או בכל ארוחה משמעותית אחרת, תכינו מראש את מה שאפשר. "למשל, מרק ציר עצמות, אפשר, ואפילו צריך, לבשל מראש ולהקפיא", מסבירה תמי. "כך גם לגבי חלק ממנות הבשר, כמו לדוגמה בשר ברוטב שאפשר להכין מראש ולהקפיא. לא הכל חייב לקרות בדקה ה־90".

רות סירקיס, מוציאה לאור ומחברת ספרי בישול רבי מכר, הוציאה עד כה 17 ספרים שזכו להצלחה גדולה, כשמתוכם הלהיטים הבלתי מעורערים הם "מהמטבח באהבה" ו"ילדים מבשלים". הללו ראו אור בשנת 1975 והשפיעו על דורות שלמים. "אנשים גילו שבישול זה מעניין פתאום", היא מחייכת ומוסיפה ש"שפים רבים קיבלו בילדותם השראה מהספר 'ילדים מבשלים', שבזכותו האמהות שלהם אפשרו להם להיכנס למטבח".

רות מראה בגאווה את אותו ספר מיתולוגי, שעל עטיפתו מופיעה תמונתם של שלושת ילדיה - תמי, נורית ודניאל. "מגיל קטן היינו שותפים בהכנת האוכל בבית", מספרת תמי, המגדירה עצמה כמורת דרך לתזונה מבריאה. "אני עוזרת לאנשים לעשות שינוי דרמטי בתזונה שלהם, כדי לעצור הידרדרות של מצבים כגון סכרת ומחלות נוספות". לדבריה, בישול הוא חלק בלתי נפרד מחייה, והוא בא גם לידי ביטוי במופע הסטנד־אפ הקולינרי שלה - "עשרת הדברות לאירוח שפוי".

"אמא כתבה מתכונים במטבח, הכינה אוכל לניסיונות, ואנחנו כילדים טעמנו את זה, ואמרנו: 'טעים' או 'לא טעים'. בקריירה שלי עכשיו אני מכוונת לכך שהמזון יהיה גם טעים, גם מזין וגם יעזור לאנשים להבריא".

רות: "פעם הייתי מכינה לילדים גם אוכל של אמא שלי ז"ל, כמו גפילטע־פיש, דגים ממולאים, רגל קרושה".

תמי: "אנשים לא יודעים, אבל רגל קרושה זה מאכל בריא, כי יש בו המון ג'לטין".

רות: "אפילו אני כבר מבקשת מתמי עצות הקשורות לבישול. הבחורה יודעת, יוצא לה אוכל מאוד טעים, יש לה ידיים כמו שהיו לאמא שלי".

מרק וקניידלך. צילום: אריאל בשור
מרק וקניידלך. צילום: אריאל בשור | מרק וקניידלך. צילום: אריאל בשור

1.5 ק"ג עוף מחולק למנות

500 גרם בשר למרק

4 עצמות בקר למרק

2 בצלים קלופים

2 גזרים קלופים

1 בטטה קלופה

1 נתח דלעת בינוני

1 שורש סלרי קלוף ומנוקה

3 גבעולי סלרי אמריקאי

1 כרישה מנוקה היטב וחתוכה

1 שורש פטרוזיליה קלוף

12 כוסות מים

חופן גבעולי פטרוזיליה ושמיר

מלח, פלפל שחור

רצועות דקות מהגזר המבושל

2. מבשלים את המרק כשעתים וחצי. ברבע השעה האחרונה מוסיפים את הפטרוזיליה והשמיר. טועמים ומתקנים את התיבול במלח ופלפל שחור.

3. מוציאים את העוף, הבשר, העצמות והירקות ומסננים את המרק לקערה גדולה או אל סיר אחר. אם מכינים יום מראש, שומרים את המרק הצח במקרר בכלי מכוסה. שומרים לחוד חלק מירקות המרק, כמו גזר, בטטה או דלעת. זורקים את שאר הירקות. כמו כן, שומרים בכלי מכוסה את נתחי העוף, הבשר והעצמות.

3 כפות שמן

1 בצל בינוני קצוץ דק מאוד

4 ביצים בינוניות

2 כפות שמן נוספות

מלח, פלפל שחור

150 גרם (כוס ורבע) קמח מצה עדין

כפית אבקת אפייה שטוחה

1. מחממים את השמן (3 כפות) ומטגנים בעדינות את הבצל עד שישחים יפה.

2. שמים את הביצים בקערה, טורפים אותן היטב ומוסיפים להן את הבצל המטוגן ואת שתי כפות השמן הנוספות. מתבלים במלח ופלפל ומוסיפים את קמח המצה ואבקת האפייה. מערבבים היטב ומניחים בצד ל־20 דקות לספיגת הנוזלים בתוך קמח המצות.

3. להכנת הכופתאות מחממים בסיר גדול כמות גדולה של מי מלח עד לרתיחה. לוקחים מעט מהעיסה ובידיים מורטבות במים קרים יוצרים כדורים. מטילים את הכדורים למים הרותחים. הכופתאות מוכנות כשהן צפות על פני המים. מגישים בתוך מרק צח וצלול וחם מאוד.

לפני ההגשה מחממים את המרק ואת הכופתאות. שמים 2־3 כופתאות בצלחת המרק. מקשטים במעט עירית קצוצה וכמה רצועות דקיקות של גזר.

3־3.5 ק"ג כתף טלה עם העצם והצלעות הסמוכות

8 שיני שום קצוצות

רבע כוס שמן זית

8 ענפי תימין

8 ענפי רוזמרין

מלח, פלפל שחור

2 כוסות יין אדום

כתף טלה בתנור, שום ועגבניות שרי צלויות. צילום: אריאל בשור
כתף טלה בתנור, שום ועגבניות שרי צלויות. צילום: אריאל בשור | כתף טלה בתנור, שום ועגבניות שרי צלויות. צילום: אריאל בשור

רדיד אלומיניום

2. מחממים את התנור לחום בינוני־נמוך (160 מעלות צלזיוס).

2. שמים את הכתף על רדיד אלומיניום גדול ומפזרים עליה 4 ענפי תימין ו־4 ענפי רוזמרין. סוגרים היטב את הרדיד סביב הכתף, מעבירים אותה לתבנית אפייה גדולה ושמים בתנור. צולים כך במשך 30 דקות.

3. מקטינים את החום ל־150 מעלות צלזיוס וצולים עוד שעה. מקטינים את החום ל־130 מעלות צלזיוס וצולים עוד שעתיים נוספות. סך הכל 3.5 שעות צלייה. בשלב זה הבשר יהיה רך.

4. לפני ההגשה מחממים היטב את התנור ל־230 מעלות. מסירים את רדיד האלומיניום וצולים עוד 5 דקות להשחמה סופית.

2. שמים את הצלעות בתנור החם וצולים 30 דקות. מרימים את הכיסוי ויוצקים על הצלעות את היין האדום. מחזירים את הכיסוי ומחזירים את התבנית לתנור.

3. מקטינים את החום ל־150 מעלות צלזיוס וצולים עוד שעה. מקטינים את החום ל־130 מעלות צלזיוס וצולים עוד שעתיים. סך הכל 3.5 שעות צלייה. בשלב זה הבשר יהיה רך.

4. מוציאים את הצלעות לצלחת גדולה ויוצקים את הרוטב שבתבנית אל סיר קטן. מסירים את עודף השומן ומבשלים עד שהרוטב מסמיך מעט. טועמים ומתקנים תיבול.

5. לפני ההגשה מחממים היטב את התנור ל־230 מעלות וצולים, ללא הנייר והאלומיניום עוד 5 דקות להשחמה סופית.

2. מגישים את הצלעות על צלחת גדולה. מלווים ברוטב, מקשטים בתימין ורוזמרין.

3־4 ראשי שום שלמים

שמן זית

מלח גס

2. מחממים את התנור לחום גבוה - 220 מעלות צלזיוס. צולים את ראשי השום החתוכים כמה דקות עד שהחתך יזהיב.

16 תפוחי אדמה קטנים לאפייה (לא למיקרוגל)

שמן זית

מלח, פלפל שחור, פפריקה מתוקה

1 ענף תימין

2. מחלקים כל תפוח אדמה ל־4 רבעים ומניחים על התבנית. מזלפים שמן זית ובוזקים מלח, פלפל שחור, פפריקה מתוקה ועלי תימין. אפשר להוסיף עוד תבלינים לפי טעמכם. מגלגלים את תפוחי האדמה בשמן ובתבלינים כדי שיכוסו לגמרי.

3. מחממים את התנור לחום גבוה - 220 מעלות צלזיוס. צולים את רבעי תפוחי האדמה עד שישחימו מעט.

תפו"א צלויים, פרחי ברוקולי ופירה בטטה. צילום: אריאל בשור
תפו"א צלויים, פרחי ברוקולי ופירה בטטה. צילום: אריאל בשור | תפו"א צלויים, פרחי ברוקולי ופירה בטטה. צילום: אריאל בשור

2 קופסאות קטנות של עגבניות שרי על הגבעול

שמן זית

מלח, פלפל שחור

1 ענף רוזמרין

2. מחממים את התנור לחום גבוה – 220 מעלות צלזיוס. צולים את העגבניות כמה דקות עד שתהיינה מרוככות מעט.

4 בטטות בינוניות, מנוקות אך לא קלופות

מלח, פלפל שחור

חצי כוס שמן זית

1 ראש ברוקולי גדול

מלח

מעט שמן זית

2. מיד מעבירים לקערה עם מי קרח כדי להפסיק את הבישול ולשמור על הצבע הרענן של הברוקולי.

1 כפית קפה נמס

300 גרם שוקולד שבור לקוביות

50 גרם אבקת סוכר (אם משתמשים בשמנת שאינה מומתקת)

מוס שוקולד ותותים. צילום: אריאל בשור
מוס שוקולד ותותים. צילום: אריאל בשור | מוס שוקולד ותותים. צילום: אריאל בשור

2 קופסאות תותים טריים יפים

חצי כוס ליקר תפוזים

10 עוגיות קוקוס

100 גרם אגוזים קצוצים גס

צנתר רגיל וצנתר כוכבי

2. מצננים את הקערה בתוך תבנית או בקערה שטוחה ובהן מים קרים וממשיכים לבחוש. השוקולד מוכן כשלוקחים מעט ממנו בכפית והוא לא חם בשפתיים.

3. בינתיים שמים את שאר הקצפת בקערה להקצפה של המיקסר. מתחילים להקציף במערבל ומוסיפים 50 גרם אבקת סוכר (אם השמנת עצמה אינה מתוקה, או אם אוהבים מתוק). ממשיכים להקציף עד שנוצרת קצפת יציבה.

4. מחלקים את הקצפת לשניים. שומרים חלק אחד בכלי סגור במקרר.

5. את החלק השני מאחדים בעדינות ובשלבים עם השוקולד המומס והקר. כדאי לעשות זאת בהבלעת רבע מהקצפת בשוקולד ולאחר מכן עוד רבע - עד שהשוקולד נהיה קליל. ואז להעביר את השוקולד (הקליל) אל הקצפת ולגמור לאחד עד שנוצר מוס שוקולד בהיר ואוורירי. מוסיפים 2 כפות ליקר אל המוס תוך ערבוב.

2. יוצקים את שאר הליקר על התותים ושומרים במקרר עד שעת הצורך. מפוררים את עוגיות הקוקוס. מעבירים את מוס השוקולד אל שקית זילוף גדולה שבקצה צנתר עגול. מעבירים את הקצפת אל שקית זילוף גדולה שבקצה שלה צנתר כוכבי גדול (אפשר לשמור את המוס ואת הקצפת במקרר, בתוך השקית).

3. לבניית הקינוח שמים בתחתית כוס הקינוח פירורי עוגיות קוקוס. מעליהם מזלפים מוס שוקולד ועליו תותים חתוכים עם מעט ליקר. מעל התותים שוב מזלפים מוס שוקולד ומעליו קצפת. זורים למעלה אגוזים קצוצים ומקשטים בתות.

4. אפשר כמובן לסדר את המרכיבים כפי שאתם רוצים ולתת לדמיון לעשות את שלו.

תגיות:
רות סירקיס
/
ליל הסדר
/
מתכונים לפסח
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף