בשבוע הבא ייצאו תלמידי התיכונים לחופשת הקיץ ומיד אחריהם גם תלמידי היסודי. במהרה הימים יהפכו חמים יותר ויותר ונחשוב על דרכים להקל את החיים שלנו, בכל ההיבטים. כך אני מרגישה גם לגבי הכנת האוכל.

בתקופה הזו הכנת המאכלים מהירה יותר ולא מורכבת, המנות הופכות קלילות, וחומרי הגלם משתנים. בדרך כלל בשיא עונת הקיץ אני מתרחקת ממקור חום, כלומר מהתנור, אבל כעת אני לא משביתה אותו לגמרי אלא הופכת את המתכונים שמהם אני מכינה לכאלו שאינם דורשים זמן אפייה ממושך או בישול בחום גבוה, כך שהם עושים את המלאכה במינימום זמן ועם המון טעם. 

המתכון הראשון הוא להכנת קלחי שומר בתנור - הכנה פשוטה של ריכוך ושיזוף הקלחים, שאותם מגישים עם גבינה בולגרית ומזלפים מעל מעט שמן זית. מצאתי שאם אני מגישה את המנה לצד צזיקי, מטבל מלפפונים שמנוקד בשמיר, מתקבל שילוב מפתיע אשר מעמיק יותר את הטעמים של השומר. 

הילדים שלי אוהבים מאוד פסטה, והם מתרפקים בעונג על כל סוג שאני מכינה. זו יכולה להיות פסטה מפולפלת, משולבת עם בולונז, פסטה קלאסית עם רוטב עגבניות, או עם נקניקיות ושלל ירקות. הפעם בחרתי להגיש את הפסטה עם אפונה ירוקה וטונה. אפשר לשלב גם טופו, במקרה זה יש לצלות קלות את הטופו בשמן זית לפני שמוסיפים לפסטה. 

המתכון השלישי הוא להכנת קוגלהוף, עוגת שמרים קלאסית, עשירה בחמאה, אשר מקבלת את צורתה בזכות השימוש בתבנית הגבוהה. את הבצק מתפיחים עד אשר הוא מכפיל את נפחו. כדי לקצר את משך העבודה, אני מניחה לבצק לתפוח בתבנית במקרר במשך הלילה. התפחה ארוכה כזו מקנה לעוגה תפיחה יפה ומרקם אוורירי. אפשר לשלב בבצק מליות שונות: תערובת קינמון ואגוזים, שוקולד ושקדים, מרציפן וריבות. אפשר להכין סירופ סוכר עם רום ולהשקות את העוגה בתום האפייה או להברישה במעט חמאה מתובלת. אם רוצים לחסוך בקלוריות, פשוט מפדרים את העוגה במעט אבקת סוכר. 

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

שומר צלוי וגבינה מלוחה

החומרים (ל־6 מנות):

  • 3 קלחי שומר בינוניים 
  • 3 בצלים ירוקים 
  • 1־2 פלפלים ירוקים חריפים
  • שמן זית בנדיבות 
  • מלח ופלפל גרוס

להגשה: 

  • 100 גרם גבינה בולגרית 
  • מעט עלי נענע
  • שמן זית

אופן ההכנה:

1. מנקים היטב את קלחי השומר וחותכים אותם לשמיניות. מנקים את הבצלים הירוקים וחותכים דק לפרוסות. כך גם את הפלפלים החריפים.

2. מסדרים את שמיניות השומר בתבנית תנור. גודל התבנית אינו חשוב, צריך רק לדאוג לכך שחתיכות השומר יישבו בה בנוחות.  
מפזרים מעל השומר את פרוסות הבצלים והפלפלים, בוזקים מעל מלח ופלפל לפי הטעם (רצוי לא להפריז בכמות המלח בגלל השימוש בגבינה הבולגרית המלוחה). 

3. מזלפים שמן זית על הירקות בכמות נדיבה. מכסים בנייר אפייה וברדיד אלומיניום ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה, 180־190 מעלות. אופים במשך 20־25 דקות. מסירים את הכיסויים וממשיכים לאפות עוד 10־5 דקות ללא כיסוי, עד שהשומר מקבל גוון זהוב ומגיע לרמת ההכנה הרצויה (אני אוהבת שהשומר קריספי, לכן אופה אותו במשך זמן רב יותר). 

4. מוציאים מהתנור ומצננים. מפוררים את הגבינה הבולגרית ומפזרים מעל השומר, מעטרים בעלי נענע ובזילוף נוסף של שמן זית. 

אפשר להגיש את המנה הזו קרה או פושרת, וכדאי להגיש לצד המנה צזיקי (מצרפת בהמשך מתכון קל ומהיר להכנתו).
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כ־40 דקות 
סוג המנה: חלבית

צזיקי / יוגורט עם מלפפונים

החומרים (ל־6 מנות):

  • 400 מ"ל יוגורט (רצוי יוגורט עזים, אבל גם יוגורט רגיל טעים מאוד)
  • 2 מלפפונים חתוכים לקוביות קטנטנות או מגוררים במגררת גסה
  • 2 שיני שום כתושות 
  • 3 כפות שמן זית
  • 3 כפות שמיר קצוץ
  • מלח לפי הטעם 
  • 2 כפות שמנת חמוצה

לעיטור והגשה:

  • ½ כוס שמיר קצוץ (או מעט עלי נענע) 
  • קוביות קרח 
  • 1 כוס מלפפונים קצוצים 
  • שמן זית 

אופן ההכנה:

1. מערבבים היטב בקערה רחבה את כל החומרים, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.

2. מכסים בניילון נצמד ומניחים במקרר למשך שעתיים לפחות, לחיזוק הטעמים. 

3. מוסיפים קוביות קרח, מעטרים בשמיר קצוץ (או בעלי נענע) ובקוביות קטנות של מלפפונים, מזלפים מעט שמן זית. מגישים קר מאוד.  

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: עשר דקות (ללא זמן הקירור)
סוג המנה: חלבית

פסטה עם אפונה, טונה ו/או טופו 

החומרים (ל־8־6 מנות): 

  • 1 כף מלח גס
  • 1 חבילה (500 גרם) פטוצ'יני או ספגטי
  • 1 חבילת טופו (500 גרם) חתוך לקוביות או מגורר גס
  • ½2 כוסות (300 גרם) אפונה ירוקה קפואה
  • קורט מלח
  • 4 כפות שמן זית
  • 2 בצלים ירוקים קצוצים
  • 3 שיני שום כתושות
  • 4 כפות רוטב סויה
  • ⅓ כוס פטרוזיליה קצוצה
  • מלח ופלפל גרוס
  • 1 קופסה טונה בשמן 

פסטה עם אפונה ירוקה וטונה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פסטה עם אפונה ירוקה וטונה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:

1. מרתיחים בסיר גדול כמות גדולה של מים עם מלח גס. מוסיפים את הפסטה ומבשלים כ־8 דקות, עד שהפסטה בדרגת “אל דנטה". כלומר רכה, אך לא רכה מדי. מסננים.

2. שמים בקערה גדולה את האפונה וקורט המלח. יוצקים מים רותחים ומשהים 5 דקות. מסננים. 

3. מחממים שמן זית במחבת גדולה ורחבה על להבה בינונית ומאדים את הבצל במשך כ־3־2 דקות. מוסיפים את השום ומאדים כדקה. מוסיפים את הטופו (אם משתמשים בטופו) ואת רוטב הסויה ומבשלים דקה. מוסיפים את האפונה ואת הפטרוזיליה, מנמיכים את האש ומבשלים דקה.

4. מסננים היטב את הטונה מהשמן, מוסיפים את נתחי הטונה והפסטה ומערבבים היטב.

5. מעבירים את הפסטה לכלי הגשה, מתבלים במלח ובפלפל גרוס, מפזרים מעל עוד פטרוזיליה קצוצה ומגישים חם או קר.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: חצי שעה 
סוג המנה: פרווה 

קוגלהוף / עוגת שמרים אוורירית  

החומרים (לתבנית קוגלהוף בקוטר 24 ס”מ):

להתפחת השמרים: 

  • 25 גרם שמרים
  • 1 כף סוכר 
  • ½ כוס קמח מנופה
  • ½ כוס מים

לתוספת:

  • 100 גרם צימוקים בהירים או כהים
  • ¼ כוס רום לשתייה או יין מתוק

לבצק:

  • ¼־½ כוס סוכר
  • 2 ביצים קטנות
  • 130 גרם חמאה מומסת
  • ½ כוס חלב
  • 2 כפיות קליפת לימון או תפוז מגוררת
  • 1 כפית תמצית וניל 
  • ½ כפית מלח 
  • ½2 כוסות קמח מנופה

לציפוי:

  • ½ כוס סוכר (או סוכר חום לגוון שחום יותר)
  • ½ כוס שקדים מולבנים פרוסים

לעיטור:

  • ½ כוס אבקת סוכר

קוגלהוף, עוגת שמרים אוורירית (צילום: פסקל פרץ-רובין)
קוגלהוף, עוגת שמרים אוורירית (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:

1. בקערית בינונית מערבבים את השמרים, הסוכר, הקמח והמים לבלילה אחידה. מכסים ומתפיחים כ־30 דקות.

2. בקערית מערבבים את הצימוקים עם הרום או היין ומשהים לספיגת הנוזלים וריכוך הצימוקים.

3. להכנת הבצק: שמים בקערת מערבל את תערובת השמרים והסוכר ומערבלים בוו הלישה במשך דקה. מוסיפים תוך כדי ערבול אטי את הביצים, החמאה המומסת, החלב, קליפת הלימון או התפוז, תמצית הווניל והמלח. בהדרגה, תוך ערבול, מוסיפים את הקמח. מערבלים עד לקבלת בצק רך ודביק. מוסיפים את הצימוקים על נוזליהם ומבליעים בבצק.

4. משמנים תבנית קוגלהוף בחמאה מומסת או בתרסיס שמן בטעם חמאה. מפזרים סוכר כך שירפד היטב את תחתית התבנית ודופנותיה, ומסדרים את פרוסות השקדים בתחתית ומעט בדפנות. יוצקים את עיסת הבצק אל התבנית, מכסים ומשהים להתפחה כשעה עד שעה וחצי, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.

5. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני־נמוך (170־180 מעלות) במשך כ־40־35 דקות. מצננים מעט והופכים על כלי הגשה. עוגת הקוגלהוף נחשפת בשיא הדרה. מפדרים אותה קלות באבקת סוכר.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה (ללא זמני התפחה)  
סוג המנה: חלבית

טיפסקל:

במקום להתפיח את הבצק במקום חמים, אפשר להתפיח אותו במקרר במשך ארבע שעות. 

אפשר להיות יצירתיים ולשלב בעוגה מליות לפי טעמכם, כמו ממרח שוקולד עשיר עם אגוזים, פירות מיובשים, פרג, אגוזים וחלווה, קינמון ועוד.